Kezdőoldal » Otthon » Kert » A cserepes növény annyi vizet...

A cserepes növény annyi vizet szív be a tányérjából amennyire szüksége van, vagy a föld automatikusan szívja magába a vizet ?

Figyelt kérdés

Alulról öntözött növényről van szó. Egy citromfa, 2 éves lassan, alulról öntöztem meg ma, mert a földje elég nedves volt, gondoltam majd ezt hasznosítja amikor kell neki de felszívta elég hamar.

Átültettem amúgy nagy cserépbe, vettem kavicsot, földet, es citrusnak való tápoldatot, meg támaszték botot. Mindene megvan …..

tegnapelőtt 20:24
 1/9 anonim ***** válasza:
A növény.
tegnapelőtt 20:32
 2/9 anonim ***** válasza:

A földje szívja fel a vizet a tányérból, a növény gyökere meg a földből.

Azért kell alulról locsolni hogy ne álljon a növény gyökérzete a vízben, mert ha túl sok neki akkor kirohad. Ha alul van kifolyása akkor a víz maximum az alsó tál peremének magasságáig állhat a virág cserepében is, afölött a felszívott nedvesség van csak a földjében és az pont jó a növénynek is.

ha most ültetted át akkor nyilván a friss föld könnyebben fel tudta szívni a nedvességet és azt láttad. Ez így jó, később önthetsz a tálkájába még vizet.

tegnapelőtt 20:36
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm
tegnapelőtt 20:42
 4/9 A kérdező kommentje:
Tettem a cserép aljára amúgy kavicsot, vettem azt is, agyaggolyó vagy mi a neve
tegnapelőtt 20:43
 5/9 anonim ***** válasza:
#4 Jól tetted, ezek is felszívják a vizet, tehát a kezdetkor beöntött víz itt is lehet már most. Azok meg majd a földnek fogják leadni a vizet szépen lassan ahogy az szükséges.
tegnapelőtt 20:46
 6/9 A kérdező kommentje:
✌️
tegnapelőtt 20:53
 7/9 anonim ***** válasza:
Ezért szívja fel: [link]
tegnapelőtt 22:04
 8/9 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm. De ezek a kapillárisok a föld vagy a növény…
tegnapelőtt 22:17
 9/9 anonim ***** válasza:

A földben vannak a kapillárisok.

A föld olyan sok vizet fog felvenni, amennyit csak képes. Függetlenül attól, hogy van-e benne növény. És a citromod bizony ki fog rohadni, ha gyakran ennyire megöntözöd. Csak akkor szabad, ha már száraz a föld.

Valószínűleg nem a megfelelő netes cikkeket olvastad...

A kavicsok meg agyaggolyók akkor voltak indokoltak, amikor még agyagcserepeket használtak az emberek, amiknek csak egy apró lyuk volt az aljukon, és ez is eltömődött a lemosódó agyagos földtől, aztán a növény kirothadt a sok bent maradó víztől. Manapság viszont már vannak sokkal jobb műanyag cserepek, sok és megfelelő méretű lyukkal, valamint jó állagú, laza, nem pedig rettentő agyagos, letömörödő és levegőtlen virágföldek.

A citrom mediterrán típusú növény, vagyis télen hűvös, világos helyen kell tartani, mert meleg szobában valószínűleg levélhullás lesz a következmény. És a hűvös telelőhely azt jelenti, hogy ilyenkor nem ültetünk, mivel úgyse fejlődik a gyökér. Hanem félszárazon tartjuk (gyökérpusztulás ellen), amihez jobb a kisebb cserép, mert abban nehezebb agyonöntözni.

A növény és a cserép méretének arányban kell állnia, hogy nehezebb legyen a növényt tönkretenni. Ha mutatsz 1-2 képet, akkor meg lehet mondani, fennáll-e még a helyes arány.

tegnap 09:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!