Kezdőoldal » Otthon » Kert » Friss istállótrágyának baja...

Friss istállótrágyának baja lesz ha a föld tetején hagyom?

Figyelt kérdés
Kaptam friss istállótrágyát és felrotáltam a kertet utána megszórtam kb 10cm vastagon trágyával de most nem tudom beforgatni a földbe. Baja lesz tavasszal a növényeknek hogyha nem forgatom be csak így a tetején hagyom komposztálódni? Ez javarészt szalma szerintem kevés ürülékkel. Ló, Tehén és disznó trágya keveréke

nov. 10. 10:51
 1/8 anonim ***** válasza:
10cm? Az igen. Nem tudod legalább alaposan átrotálni megint?
nov. 10. 10:54
 2/8 A kérdező kommentje:
Probáltam ásni de megakad az ásó a szalmában a rotagép meg csak feltekeri
nov. 10. 10:57
 3/8 A kérdező kommentje:
Én arra gondoltam hogy vagy újrakezdem az egészet és leszedem a fele trágyát vagy a könnyebbik út, hogy hagyom rajta tavaszig komposztálódni és ha tavasszal még mindig nemtudom felásni vagy berotàlni akkor leszedem róla a felesleget és úgy rotálom át csak nem tudom hogy ez így mennyire lesz hasznos egyáltalán
nov. 10. 11:04
 4/8 anonim ***** válasza:
Kiszárad,sok táperő megy a semmibe belőle .
nov. 10. 12:14
 5/8 A kérdező kommentje:
Ja értem akkor így nemsok értelme van. Akkor újra kezdem és több rétegben teszem rá hogy eltudjam ásni
nov. 10. 12:34
 6/8 anonim ***** válasza:

A trágyának is baja lesz, meg ha friss, akkor jó eséllyel a növényeidnek is. A trágyát rakd össze halomba, és jövő ősszel dolgozd be, amikor már földszerűvé érett. És helyette most tavasszal majd használj egy kis komplex műtrágyát.

A friss trágyától megégnek a növények gyökerei. Másrészt meg, még ha nem is megy tönkre a vetemény, de a trágya a komposztálódás során időlegesen megköt minden hozzáférhető nitrogént a talajból, a növénynek nem jut. (Ez persze a folyamat végén felszabadul, de akkorra már késő lesz. A megégett gyökerű növényeknek meg főleg.)

A trágya szempontjából pedig az lesz, hogy a levegőn állva a benne lévő nitrogén meg szén szépen elpárolog. Ezért nem szabad a föld tetején hagyni, hanem halomban kell érlelni, hogy kicsi legyen a felülete.

Még ha félérett lenne, akkor azt mondanám, hogy földdel elkeverve, berotálva tavaszra megérik. De azt írtad, friss. Azt meg nem is tudod elkeverni.

nov. 10. 15:50
 7/8 A kérdező kommentje:
Igen ez olyannyira friss még, hogy segítettem kitakarítani az állatoknál tehát pár napos trágya csak
nov. 10. 20:18
 8/8 anonim ***** válasza:
Na, akkor ezt kár volt kiszórni. Haszna nem lehet, kára lehet csak. És ilyen mennyiségben lesz is, ez biztos. Halomba rakva kell érlelni jövő őszig. (Akkorra a mennyisége is erősen lecsökken, a komposztálódás miatt. Ami azt jelenti, hogy a növényi anyagokat alkotó szén egy része szén-dioxiddá válva elillan.)
tegnapelőtt 04:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!