Olajfa visszametszés, mit tegyek vele?
A férjem vett a piacon egy olajfát.
Pár napra rá jobban megvizsgáltam és láttam, hogy ezt bizony valamiféle hernyó rágcsálja. Gazdaboltban “Karate” nevű rovarölőt kaptunk rá.
Lepermeteztem, később láttam is egy-két halott egyedet.
Na de ezzel az a baj ugye, hogy ez kontakt hatást fejt ki, ezek a kis sz@rháziak meg elvannak bújva a friss hajtásokba úgy, hogy nem megy be a szer.
Idegemben visszametszettem az egész fát, egy új hajtást se hagytam mert mindegyikben ott voltak ezek a rágcsáló hernyók. Pár darab régi levél maradt.
Metszéseket lekezeltem sebgéllel, kapott mediterrán tápoldatot is.
Szerintetek kifog még valaha hajtani? Meg ezek a hernyók így vissza tudnak “költözni”? Mit tudnék még tenni védekezés gyanánt?
Nem nagy fáról van szó, kb 100cm.
Ez az egy darab van itthon.
Köszönöm ha segít valaki.
Az idő majd megmutatja, vannak még csodák.
Nekünk egy derékban elvágott mandulafa is teljesen kihajtott következő tavaszon, egy eltört almafa is csemete korában. A leanderünket többször is úgy lemérgeztük a tetű irtóval, hogy szinte egy ép ága sem maradt, le kellett vágni a többit, aztán most ott áll és gyönyörű szép.
Ne locsold túl, de ne is száradjon ki! Ha a gyökere ép tud maradni akkor van esély arra, hogy helyre jöjjön. Szerencsére a növények nem olyanok mint az állatok, amikről ha levágsz pár darabot már tuti belehalnak.
Totálisan hülyeséget csináltál. Nem kellett volna ennyire visszavágni, csak a hernyólyukakig. Legközelebb felszívódó szert vegyél, pl. a Spilan nagyon jó.
De különben valószínűleg olyan kis fa, hogy 2 perc alatt az összes hernyót el lehetett volna kapni csak úgy kézzel.
Azon mit értesz, hogy a fában voltak a hernyók? Jól értem, a hajtás belsejében rágtak üreget? Mert ilyen esetben mindig van egy észrevehető kijáratuk, ahol levegőt is kapnak, és ezen a helyen vagy a lyukat látod, vagy ürüléket, amit kitol az üregből. Fölötte meg a hajtás nem jól néz ki. Tehát könnyen észrevehető minden rejtekhely.
A sebek lekezelése nem volt káros, csak nagyjából felesleges. Ilyenkor nem nagyon van fertőzés, ami meg tudná támadni.
Ha nem tápozod túl, nem öntözöd túl, nem hagyod kiszáradni, nem rakod szobába, meg semmi további hülyeséget nem követsz el, akkor a fa megmarad. Csak nyilván sokkal később lesz rendes növény, mint ha nem metszed le ennyire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!