Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kihajtott, és 5-8 rügyre...

Kihajtott, és 5-8 rügyre hagyott szőlőt szabad-e, lehet-e most 2 szemre visszametszeni?

Figyelt kérdés
A kertészkedésben segítő bácsit évek óta hiába kérlelem, hogy ne hagyjon annyi szemet meg. Mindig elmondom, ő meg arra hivatkozva, hogy még lehet fagy, meghagy sokat. Nyáron aztán nem győzzük a zöldmunkát, mert tiszta átjárhatatlan, átszellőzetlen, permetezhetetlen dzsumbuj az egész.

2021. máj. 4. 20:07
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Igaza van a bácsinak, de csak részben. Kb én azt tapasztaltam, hogy jobb mostanában hagyni többet, mert még lehet fagy májusban is.
2021. máj. 4. 21:38
 2/6 A kérdező kommentje:

Nem igazán értelek. Én 2 rügyet hagynék meg, te meghagysz 6-ot. Kihajt mindegyik mind a kettőnknél. Ha jön a fagy lefagy az én 2 rügyből nőtt hajtásom, meg a te 6 hajtásod is lefagy. Nem mindegy?!? Szerintem tökmindegy lenne - majd utána az alvó rügyek valamelyike ki fog hajtani és passz-jóccakát. Teljesen feleslegesen nevelünk már a kezdetektől ennyi hajtást.

De nem is ez a kérdés, hanem az, hogy ha most visszametszem, akkor csorogni fog? És azon szaporodnak a gombák?

2021. máj. 5. 09:06
 3/6 anonim ***** válasza:

De ha ennyire nem értesz vele egyet akkor miért hagyod neki metszeni?

Szerintem ő szálvesszőre metsz te meg rövid csapra akarsz.

Mindkettőnek van előnye hátránya.

De láttam már olyan videót ahol mar kivolt hajtva a szőlő es akkor metszették. Ilyenkor sok vizet veszt sokáig fog csepegni a seb helyen, de lelehet metszeni.

2021. máj. 5. 10:58
 4/6 A kérdező kommentje:

Sajnos nekem nincs időm rá, ezért fizetek segítőt. De az Öregnek hiába magyarázom mit szeretnék, nem úgy csinálja. Van egy metszési technika, amivel az őszibarackot kell metszeni 2-3 évig, amivel körbe kiteríti az ember, hogy a közepébe is besüssön a nap. Na ő így csattingat mindent. A szőlő is minden évben 20 centivel magasabbról indul. De hiába mondom neki, csak nem úgy csinálja. Elküldeni meg sajnálom, mert az unokákat támogatja a nálam keresett összegből, szóval jószívű. De fafej...

Én meg hülye vagyok, hogy tűröm :-)

Róka fogta csuka.

2021. máj. 5. 13:57
 5/6 anonim ***** válasza:

Most már inkább ne metssz, mert rettenetesen folyni fog a leve. Nem hal bele, persze, de nem is tesz jót neki. Majd jövőre csináld meg te.

Az nem baj, ha 5-8 szemre van metszve, ezt hívják félszálvesszős metszésnek. Egy borvidék központjában lakom, itt senki, de tényleg senki nem metsz rövid csapra. A szálvesszős és félszálvesszős metszés változatait csinálja mindenki. Én pl. félszálvesszőre metszek, 6-7 rügyre.

A baj csak az, ha túl sok ilyen félszálvesszőt hagy meg. És ha nem a megfelelő helyről indulókat hagyja meg, valamint, ha nem lefelé vezeti ezeket, hanem hagyja felfelé menni, mert akkor nem a tőből, hanem a vesszők végéről fog erőseket hajtani.

2021. máj. 5. 17:08
 6/6 A kérdező kommentje:

"hagyja felfelé menni, mert akkor nem a tőből, hanem a vesszők végéről fog erőseket hajtani"

Hát nálunk éppen ez a hiba jellemző.

Érteni vélem amit mondasz, és majd utána nézek, mi az a "félszálvesszős" metszés, és jövőre kiveszek 2 nap szabadságot és magam csinálom. Van olyan tőke, ahol a köldököm felett van az utolsó rügy, az a legerősebb és ő a hetedik, de lent a fás részen is van vagy 5-6 kihajtott alvórügy, ami egy simítással ledörzsölhető.

Az a helyzet, hogy a szomszédtól ez nekem a térelválasztó spanyolfalam, mert a kerítés egyszerű drótkerítés, azon át lehet látni. De már az idén olyan magasról indul a szőlő, hogy nem fogja ezt a belátás gátló funkcióját betölteni. Köszönöm a tanácsokat!

2021. máj. 7. 10:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!