Kihajtott, és 5-8 rügyre hagyott szőlőt szabad-e, lehet-e most 2 szemre visszametszeni?
Nem igazán értelek. Én 2 rügyet hagynék meg, te meghagysz 6-ot. Kihajt mindegyik mind a kettőnknél. Ha jön a fagy lefagy az én 2 rügyből nőtt hajtásom, meg a te 6 hajtásod is lefagy. Nem mindegy?!? Szerintem tökmindegy lenne - majd utána az alvó rügyek valamelyike ki fog hajtani és passz-jóccakát. Teljesen feleslegesen nevelünk már a kezdetektől ennyi hajtást.
De nem is ez a kérdés, hanem az, hogy ha most visszametszem, akkor csorogni fog? És azon szaporodnak a gombák?
De ha ennyire nem értesz vele egyet akkor miért hagyod neki metszeni?
Szerintem ő szálvesszőre metsz te meg rövid csapra akarsz.
Mindkettőnek van előnye hátránya.
De láttam már olyan videót ahol mar kivolt hajtva a szőlő es akkor metszették. Ilyenkor sok vizet veszt sokáig fog csepegni a seb helyen, de lelehet metszeni.
Sajnos nekem nincs időm rá, ezért fizetek segítőt. De az Öregnek hiába magyarázom mit szeretnék, nem úgy csinálja. Van egy metszési technika, amivel az őszibarackot kell metszeni 2-3 évig, amivel körbe kiteríti az ember, hogy a közepébe is besüssön a nap. Na ő így csattingat mindent. A szőlő is minden évben 20 centivel magasabbról indul. De hiába mondom neki, csak nem úgy csinálja. Elküldeni meg sajnálom, mert az unokákat támogatja a nálam keresett összegből, szóval jószívű. De fafej...
Én meg hülye vagyok, hogy tűröm :-)
Róka fogta csuka.
Most már inkább ne metssz, mert rettenetesen folyni fog a leve. Nem hal bele, persze, de nem is tesz jót neki. Majd jövőre csináld meg te.
Az nem baj, ha 5-8 szemre van metszve, ezt hívják félszálvesszős metszésnek. Egy borvidék központjában lakom, itt senki, de tényleg senki nem metsz rövid csapra. A szálvesszős és félszálvesszős metszés változatait csinálja mindenki. Én pl. félszálvesszőre metszek, 6-7 rügyre.
A baj csak az, ha túl sok ilyen félszálvesszőt hagy meg. És ha nem a megfelelő helyről indulókat hagyja meg, valamint, ha nem lefelé vezeti ezeket, hanem hagyja felfelé menni, mert akkor nem a tőből, hanem a vesszők végéről fog erőseket hajtani.
"hagyja felfelé menni, mert akkor nem a tőből, hanem a vesszők végéről fog erőseket hajtani"
Hát nálunk éppen ez a hiba jellemző.
Érteni vélem amit mondasz, és majd utána nézek, mi az a "félszálvesszős" metszés, és jövőre kiveszek 2 nap szabadságot és magam csinálom. Van olyan tőke, ahol a köldököm felett van az utolsó rügy, az a legerősebb és ő a hetedik, de lent a fás részen is van vagy 5-6 kihajtott alvórügy, ami egy simítással ledörzsölhető.
Az a helyzet, hogy a szomszédtól ez nekem a térelválasztó spanyolfalam, mert a kerítés egyszerű drótkerítés, azon át lehet látni. De már az idén olyan magasról indul a szőlő, hogy nem fogja ezt a belátás gátló funkcióját betölteni. Köszönöm a tanácsokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!