Kezdőoldal » Otthon » Kert » Melyik a legkevésbé igényes...

Melyik a legkevésbé igényes gyümölcs?

Figyelt kérdés
Van 3000m2 telkem, most csináljuk rajta a nyaralót, és gondoltam beültetném valami olyan növénnyel, amiből tudok pénzt csinálni. Eredetileg sakurával vagy bloodgorddal akartam, de hát a hasznosság fontosabb, mint a szépség. Áfonyára gondoltam. Jó pálinka is készül belőle. Mennyire körülményes? Köszönöm a segítséget
jún. 16. 15:58
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:

A kédés, melyik a legkevésbé igényes gyümölcs?

nos a fosóka. ezt a fínom úri körökben cseresznyeszilvának nevezik. Újabban tetvesednek, de nem kezelem, mert bő termésük van így is, és a termésen nem látszik, valamint nem kukacosodik. Aztán a bodza, a mandula, cigánymeggy,esetleg a mogyoró.

a többit a környéken lakóktól kérdezd.

jún. 16. 18:03
 2/19 anonim ***** válasza:
Igen az áfonya az kevésbé igényes.
jún. 16. 18:29
 3/19 A kérdező kommentje:
Kell rendszeresen menni öntözni, vagy permetezni hasonló? Áfonyát
jún. 16. 19:51
 4/19 anonim ***** válasza:

Fontos megemlíteni hogy az áfonyát áfonyaföldbe kell ültetni! A sima kerti földben kipusztul.

Én úgy tudom hogy nem nagyon van kártevője, tavaszonként nem árt kicsit megmetszeni és kb ennyi.

jún. 17. 04:25
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

Az áfonya kimondottan savanyú földet igényel. Tehát az ország 95%-a eleve kiesik. Ezért van, hogy kevés ember látott még élőben termő áfonyabokrot. Mivel sekélyen gyökeresedik, az aszályt nem jól tűri, sőt még a légköri aszályt (alacsony relatív páratartalmat) se szereti.

3000 m2-ről amúgy ki szedné le a termést, bármiről is van szó? A legtöbb gyümölcsöt nem lehet egyszerre szedni, mert folyamatosan érik 10-14 napon keresztül, és ami megérik, azt most kell leszedni, nem egy hét múlva, mert lehullik. És mit csinálnál annyi igénytelen, rossz minőségű gyümölccsel? Jó minőséget nyilván semmiből nem tudsz előállítani folyamatos kezelés nélkül. Aztán pl. fosókaszilvából 15 év múlva lenne évi 6 tonna, ebből meg 600 liter pálinka, amit esetleg megihatnál, de ennyit nem tudsz eladni, mivel adózással nem éri meg, adózás nélkül meg elkapják a töködet a fináncok, ha hirdetni próbálod.

jún. 17. 06:17
 6/19 anonim ***** válasza:

Az #1-es jól írja, minden gyümölcs igényes, kérdés neked mi esik a nehezedre? A te szempontodból mit jelent az igény?

1. semmi nem terem csak úgy, hogy nem kell vele csinálni semmit.

2. öntözni tudsz-e? ugyanis öntözés nélkül sem terem meg semmi. Tudom, tudom, most sok eső esett, de a tavasz baromi száraz volt, a korai növényeket bőven kellett öntözni.

3. mennyi időd van a kert művelésére? 3000 m2 az nem kevés.

4. van-e tapasztalatod a kertészkedésben?

5. vannak-e eszközeid, szerszámaid?

6. van-e tárolóhelyed a terményeknek?

7. van-e mozgósítóható munkaerőd a szüretre?

8. mennyi befektetni való pénzed van? (egy tő áfonya 2-3000 ft, és csak 3 év múlva kezd el értékelhető mennyiséget teremni, a savanyú föld és a geotextil beszerzése is tetemes összeg)

9. van őstermelői igazolványod? ugyanis ha többet akarsz eladni piacon pl., vagy felvásárlónak, enélkül nem fog menni.

jún. 17. 08:37
 7/19 A kérdező kommentje:

Meg tudom oldani az öntözést, ha arról van szó. Igazából van időm. A nyaralót idén megcsináljuk, tehát jövő tavasszal már minden napom ott tudom tölteni ültetéshez. A kertemet művelem. Nagyapám is itt van segítségemre. Tőke is van. Hány tő fér el 3000 m2en?

Kertben van áfonya. Már idén lett ültetve és olyan mennyiségben terem hogy nem hittük el. Szerintem egy bokorról egy kilót simán leszedtünk. Van egy présház pince a telken ugye a nyaraló. Tökéletes tároló lesz a régi pince.

Jó kapcsolataim vannak szerencsére, van vállalkozó rokon élelmiszer bizniszben, szóval biztos el tudom adni. Ha nem akkor megeszem. Viszont a cél, hogy pálinkát főzzek belőle. Mint Erdélyben. Az a szép lila fajta, 30 fokos, a gyümölccsel az alján. Aztán az eláll bármeddig. Inni én nem iszom alkoholt.

jún. 17. 09:50
 8/19 A kérdező kommentje:
Fosószilvára reagálva, 15 év múlva lehet hogy Magyarország se fog létezni... Szóval engedélyek... Ugyan már
jún. 17. 09:51
 9/19 anonim ***** válasza:

Az áfonya az ültetés évében még bírja a sima termőföldet, terem is rengeteget. Jövőre is fog még, de már jóval kevesebbet, két év múlva szimplán elpusztul. Ezt tapasztaltam konkrétan. Savanyú föld kell neki. Pont.

Nem lehetetlen, úgy szokták nagyobb ültetvényeken, hogy kiásnak egy kisebb árkot, kibélelik geotextillel, és ebbe teszik az áfonyának megfelelő ültetőközeget. Így nem hígul a termőfölddel. Nem kell nagy árokra gondolni, elég sekélyen gyökerezik, pont ezért vízigényes.

Én azt javaslom, hogy keress egy áfonyatermesztőt, és nézz szét nála, hogy s mint megy, és utána mérlegelsz.

Én biztos ne vacakolnék vele, tuti, málnát ültetnék. Már az ültetés évében terem, az áfonyához képest mondhatjuk, hogy igénytelenebb. Vannak UV-ra kevésbé érzékeny fajták, olcsóbb is egy málnatő, és a nagyjából ugyanannyira éhes és szomjas, mint az áfonya. De adott területen többet terem a nagysága miatt, mint az áfonya.

Egyébként 3000 m2-en feltételezve a 2,5 méteres sortávolságot, és a tövek közötti 1,5 méteres távolságot, durván 800 tő fér el.

jún. 17. 10:48
 10/19 anonim ***** válasza:

Ha mindenképp ragaszkodsz az áfonyához:

[link]

[link]

jún. 17. 10:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!