Ajánlanátok olyan boltban kapható permetet, amivel néhány gyümölcsfát tudnék permetezni, kártevők ellen?
Neten nem lehet növényvédő szert rendelni!
Ezt a kettőt vegyed valamelyik gazdaboltban:
Switch 62,5 WG moníliára
Mospilan tetvekre és egyéb szívogató/rágó rovarok ellen (Atkák ellen nem jó)
Igen, ezek jók. Viszont a Spilan olcsóbb, és ugyanaz a hatóanyag. Most nem nézek utána, de szerintem még a gyártó is ugyanaz... Almamoly, cseresznyelégy, meg hasonlók ellen is jó.
A kevés szerrel az a gond, hogy pl. a Mospilan a legtöbb növényre csak évi 2 használat engedélyezett. Jó, ha kora tavasszal van az egyik, utána később még 2, az még belefér, de rendszeres használat már nem annyira.
Direkt levéltetvek ellen van a Pirimor. Viszont az nem felszívódó, így ha össze vannak tekeredve a levéltetves levelek, akkor már nem fog hatni. Ilyen kontakt szer még mondjuk a Karate, ez más károsítók ellen is jó, és a legtöbb növényre 3 nap az ÉVI-je, tehát közvetlen szedés előtt is használható, ha muszáj.
Virágmonília ellen most már ráérsz jövőre permetezni, idén már nem nagyon érdemes. A virágokból az ágakba hatoló monília jó eséllyel már elpusztul a melegben. (Ha mégse, akkor a különösen érzékeny csonthéjasoknál szükség lehet még permetezésre, de az ilyen fákat nem nagyon érdemes megtartani se, hacsak nem valami különlegesen jól és jót teremnek.)
Ezek a szerek gyakorlatilag minden mezőgazdasági boltban kaphatóak, nem is értem, miért akarnád netről rendelni. (De tényleg tilos növényvédőszert küldeni Mo-on. Más EU-s országokban általában nem tilos.)
Tetvek ellen felesleges védekezni, azok nem teszik tönkre a fát.
Monília ellen meg virágzáskor kell, jövőre és az külön szer.
3
Virágmoníliára ajánlják csak a Switch-t, a gyártó is.
Egyébként is, gyümölcsmonília ellen ritkán kell gombaölőzni, állandó esőzések esetén, közvetlenül érés előtt. Alapesetben a gyümölcsmoníliát rovarölőkkel lehet elkerülni, mivel a gyümölcsök héja normál esetben ellent tud állni a gombának, viszont a rovarok (molyok, levéltetvek, poloskák) által készített lyukakon szokta megtámadni a monília a gyümölcsöket. A szívogató rovarok esetén ez csak érés előtt van (zöld gyümölcsnél beforrad jó időben), ezért érdemes érés előtt 3 napos szerrel permetezni.
4
Hát a fát lehet, hogy nem teszik tönkre, de a termést igen. Az vagy lehullik, ha nem marad elég levél, vagy apró marad.
A fa 90%-a így tud kinézni, akkor pedig nem lesz asszimilációs felület, ami életben tartsa a gyümölcsöket:
Ráadásul a levéltetvek által kiválasztott mézharmat a levelekre és gyümölcsökre rakódik, ezen pedig korompenész telepszik meg, szóval még a megmaradó gyümölcs is használhatatlan lesz, a levelek működőképessége meg még tovább csökken.
Egy almát még csak meg lehet hámozni, de egy szilvát már nem.
Későn permetezett őszibarack:
7-es vagyok, elírtam, szílvafám van, nem barack, azzal nem foglalkozom.
Egyébként én semmi ellen nem permetezek, sosem permeteztem még a konyhakertemben vagy fákon, bevallom, még lemosózni sem szoktam, bár volt eszemben, csak pici gyerekek, babák mellett sose jutottam el oda.
8# Szerencsés vagy. Mi is azt gondoltuk, hogy sosem fogunk permetezni, aztán volt két év, amikor a 8 fánkból 3-at a tafrina vitt el, a többit a tetű, meg valmi kitudja mi. Következő évben eldöntöttük, hogy jó, minimálisan permetezünk (lemosó, tafrina és ha nagyon eldurvul a tetü, akkor azellen évi 1-2-szer, amikor ajánlott). Azóta van a fákon levél és gyümölcs is. :D
Vagy permetezünk, vagy tönkremennek a fáink sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!