Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ajánlanátok olyan boltban...

Ajánlanátok olyan boltban kapható permetet, amivel néhány gyümölcsfát tudnék permetezni, kártevők ellen?

Figyelt kérdés
Barack, körte és meggyfák. Főleg tetvek ellen kellene de előny, ha van monilínia ellen is valami. Olyan szert keresek, amit interneten is megtudok rendelni. Köszönöm.

máj. 8. 18:01
 1/9 anonim ***** válasza:
84%

Neten nem lehet növényvédő szert rendelni!

Ezt a kettőt vegyed valamelyik gazdaboltban:

Switch 62,5 WG moníliára

Mospilan tetvekre és egyéb szívogató/rágó rovarok ellen (Atkák ellen nem jó)

máj. 8. 18:41
 2/9 anonim ***** válasza:

Igen, ezek jók. Viszont a Spilan olcsóbb, és ugyanaz a hatóanyag. Most nem nézek utána, de szerintem még a gyártó is ugyanaz... Almamoly, cseresznyelégy, meg hasonlók ellen is jó.

A kevés szerrel az a gond, hogy pl. a Mospilan a legtöbb növényre csak évi 2 használat engedélyezett. Jó, ha kora tavasszal van az egyik, utána később még 2, az még belefér, de rendszeres használat már nem annyira.

Direkt levéltetvek ellen van a Pirimor. Viszont az nem felszívódó, így ha össze vannak tekeredve a levéltetves levelek, akkor már nem fog hatni. Ilyen kontakt szer még mondjuk a Karate, ez más károsítók ellen is jó, és a legtöbb növényre 3 nap az ÉVI-je, tehát közvetlen szedés előtt is használható, ha muszáj.

Virágmonília ellen most már ráérsz jövőre permetezni, idén már nem nagyon érdemes. A virágokból az ágakba hatoló monília jó eséllyel már elpusztul a melegben. (Ha mégse, akkor a különösen érzékeny csonthéjasoknál szükség lehet még permetezésre, de az ilyen fákat nem nagyon érdemes megtartani se, hacsak nem valami különlegesen jól és jót teremnek.)

Ezek a szerek gyakorlatilag minden mezőgazdasági boltban kaphatóak, nem is értem, miért akarnád netről rendelni. (De tényleg tilos növényvédőszert küldeni Mo-on. Más EU-s országokban általában nem tilos.)

máj. 8. 19:13
 3/9 anonim ***** válasza:
#2 A Switch-et gyümölcsmoníliára ajánlottam.
máj. 8. 19:29
 4/9 anonim ***** válasza:

Tetvek ellen felesleges védekezni, azok nem teszik tönkre a fát.

Monília ellen meg virágzáskor kell, jövőre és az külön szer.

máj. 8. 21:41
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ. Ez a Spilan egész ígéretesnek tűnik, kipróbálom.
máj. 8. 22:41
 6/9 anonim ***** válasza:

3

Virágmoníliára ajánlják csak a Switch-t, a gyártó is.

Egyébként is, gyümölcsmonília ellen ritkán kell gombaölőzni, állandó esőzések esetén, közvetlenül érés előtt. Alapesetben a gyümölcsmoníliát rovarölőkkel lehet elkerülni, mivel a gyümölcsök héja normál esetben ellent tud állni a gombának, viszont a rovarok (molyok, levéltetvek, poloskák) által készített lyukakon szokta megtámadni a monília a gyümölcsöket. A szívogató rovarok esetén ez csak érés előtt van (zöld gyümölcsnél beforrad jó időben), ezért érdemes érés előtt 3 napos szerrel permetezni.

4

Hát a fát lehet, hogy nem teszik tönkre, de a termést igen. Az vagy lehullik, ha nem marad elég levél, vagy apró marad.

A fa 90%-a így tud kinézni, akkor pedig nem lesz asszimilációs felület, ami életben tartsa a gyümölcsöket:

[link]

[link]

[link]

Ráadásul a levéltetvek által kiválasztott mézharmat a levelekre és gyümölcsökre rakódik, ezen pedig korompenész telepszik meg, szóval még a megmaradó gyümölcs is használhatatlan lesz, a levelek működőképessége meg még tovább csökken.

Egy almát még csak meg lehet hámozni, de egy szilvát már nem.

[link]

Későn permetezett őszibarack:

[link]

máj. 9. 05:46
 7/9 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom, 6-os, nekem évek óta van veteményesem gyümölcsfákkal (cseresznye, körte, barack), és minden évben tetves a cseresznye, paradicsom, répa zöldje meg 1-2 zöldség, de soha semmiről nem szoktam lefújni, egyrészt megjelennek a katicák és javarészét megeszik, másrészt idővel meggyérülnek, eltűnnek. Nem tettek még tönkre semmit, a labdarózsát és a leandert sem, pedig azok is tetűmágnesek.
máj. 9. 06:07
 8/9 anonim ***** válasza:

7-es vagyok, elírtam, szílvafám van, nem barack, azzal nem foglalkozom.

Egyébként én semmi ellen nem permetezek, sosem permeteztem még a konyhakertemben vagy fákon, bevallom, még lemosózni sem szoktam, bár volt eszemben, csak pici gyerekek, babák mellett sose jutottam el oda.

máj. 9. 06:09
 9/9 anonim ***** válasza:

8# Szerencsés vagy. Mi is azt gondoltuk, hogy sosem fogunk permetezni, aztán volt két év, amikor a 8 fánkból 3-at a tafrina vitt el, a többit a tetű, meg valmi kitudja mi. Következő évben eldöntöttük, hogy jó, minimálisan permetezünk (lemosó, tafrina és ha nagyon eldurvul a tetü, akkor azellen évi 1-2-szer, amikor ajánlott). Azóta van a fákon levél és gyümölcs is. :D

Vagy permetezünk, vagy tönkremennek a fáink sajnos.

máj. 9. 08:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!