Kezdőoldal » Otthon » Kert » Régen miért ültettek annyi...

Régen miért ültettek annyi szőlőt az emberek?

Figyelt kérdés

Régi házak udvarán sok helyen látom, hogy sok sornyi szőlő van, annyi amennyi több családnak is túl sok lenne. Csemegeszőlőről beszélek, nem borkészítésre alkalmas szőlőről.

Mi értelme ennek ha meg sem esznek annyit, illetve mi változott annyit a világban a 70-es, 80-as évekhez képest, hogy ma ez a dolog furcsának tűnik?

#Gyümölcstermedztés
márc. 27. 05:49
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Elöbb volt szőlő a kertben mint zöldség vagy gyümölcs.
márc. 27. 08:37
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Mindenhol csináltak bort. Még nagypapám is csinált, pedig ő nem is ivott, vagy csak évente 2x.

Ezek többsége borszőlő, az alkoholizmus népi sport ;)

márc. 27. 09:20
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Olyan családi házban nőttem fel, aminek az udvara tele volt gyümölcs fákkal, és mindenféle bokros gyümölccsel.

Nagyságrendekkel több gyümölcsöt ettem akkoriban, mint most. Nem azért, mert a házi jobb, hanem azért, mert ott mentem el mellette napi szinten többször, és a "képembe lógott".

Teljesen normális volt, hogy iskolába jövet-menet ettük a gyümiket, ha más nem a házak előtti fákról.

Sőt ekkoriban, ha volt kint az utcai gyümifa tulaja, és úgy mentem el mellette, hogy nem ettem belőle, még vissza hívott és tele tömte a kezeimet.

Ezek a 90es évek voltak.

A milyenk egy nagyon barátságos falu azóta is.

A messziről jött emberek már nem ilyenek, ezeknek az utcán lévő fáiról a gyerekek nem mernek enni a buszmegálló fele menet. Azóta már megszűnt a helyi általános iskola.

márc. 27. 09:37
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk volt elég sok szőlő, ettük is, meg bor is lett belőle, és utóbbihoz még vett is nagyapám pluszban.
márc. 27. 12:05
 15/17 anonim ***** válasza:
77%
boldog-boldogtalan bort csinált, mert ingyen volt és ha jól csinálta meg akkor még finom is volt.
márc. 27. 12:34
 16/17 anonim ***** válasza:
58%

A kérdező a leírásban írja, hogy a csemegeszőlőről beszél, amiből nem lehet rendes bort készíteni. Apám se csinált belőle, másfajta szőlőnk meg nem igazán volt. Mi eladtuk a piacon nagyrészét, a többit megettük. De emlékszem szőlő befőttre is. Szép nagyszemű csemegeszőlőnk volt, és 300 ft/kg áron adtuk akkoriban. Most az ilyen szőlőnek 1000 ft/kg felett

Van az ára.

márc. 27. 14:57
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
1200 négyzetméteres telken van a debreceni házam. A kerítéstől egy-másfél méterre mind a két szomszédtól egy-egy szőlősor a térelválasztó nálam, hogy nyáron legyen egy kis intim tér, ne legyünk egymás szájában. Szeretjük a szőlőt, és sokféle fajtánk van. Augusztustól a Csabagyöngyével kezdődően a novemberi fagyokig az Othello-val bezárólag hónapokig lehet csemegézni belőle. Szerintem régebben is azért ültettek, hogy hónapokig lehessen finom, érett, zamatos, otthoni gyümölcsöt enni. A magnélküli fajtákat még a finnyás gyerekeim is megeszik. A hozzánk betévedőket pedig ha 2-3 fürt szőlővel ereszted haza, mind lelkesen fogadja el. Mert a boltban vagy a piacon lassan egy vacsora ára két kilónyi szép szőlő.
márc. 28. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!