Kezdőoldal » Otthon » Kert » A hipermarketekben kapható...

A hipermarketekben kapható tasakos virágmagokból/gumókból(vagy mik azok) sikeresen lehet virágot nevelni vagy felejtős?

Figyelt kérdés
Eddig soha semmilyen növényt nem sikerült életben tartanom 1 hétnél tovább, kertes házunk van, jó lenne némi színt vinni bele, de 0 tudásom van a témában, gondoltam kipróbálnám valami olcsóval először
2024. márc. 7. 00:16
 1/5 anonim ***** válasza:
Igen. Sikeresen.
2024. márc. 7. 01:45
 2/5 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy "tasakos virágmagokból/gumókból"?

Nem mindegy, hogy melyik. Ha a kis papírzacskós virágmagra gondolsz, akkor akkor ajánlom az egynyári, igénytelenebb növényeket első körben, pl. portulácska, büdöske, kaliforniai mák, ezeket nem kell előnevelgetni cserépben (még ritkítani sem feltétlenül kikelés után), csak elszórod vagy minimálisan takarod földdel (a leírás alapján), és jó eséllyel kihajt, majd virágzik is.

Kevésbé látványos, viszont isteni illatú az estike, abból én mindig elszórtam több zacskónyit az ablak alá, hogy virágzáskor hátha behoz a szél egy kis illatot :)

A másik kedvencem a sarkantyúka, ha nem túl árnyékos helyre ülteted, akkor elég látványos szerintem a virágzása, főleg színkeverék esetén. Van belőle futó és sima verzió is, ráadásul a növény minden része ehető. Szerintem a levele nagyon finom, pikáns ízű, volt, hogy hamburgerbe is azt tettük, a virágja pedig nagyon jó ételek díszítésére is :)

A hagymás/gumós növények közül van, amivel hiába próbálkozom, sosem lesz belőle semmi, például a frézia :(

A kardvirág viszont elég szép szokott lenni, és rengeteg féle van, nagy kedvencem az abesszín gladiólusz.

A liliom is gyönyörű, és 10-ből minimum 9 szokott is virágot hozni, ami látvány és illat szempontjából is kimagasló.

A díszhagymák sem túl igényesek, meg az íriszek sem, kezdőknek is menni szokott. A dália sem igényel komoly gondozást, de ha nem jó helyen van, akkor csak nő, de virágot nem hoz...

Ritkább, de nagyon érdekes a pávaliliom, nem is értem, miért nem elterjedtebb, szerintem az egyik legszebb hagymás virág.

Az ősszel ültetendő hagymásoknál (pl. tulipán, jácint, nárcisz, krókusz) is közel 100% a virágzási arány nálam, de azt majd csak szeptembertől lehet ültetni, most nem is árulják általában, viszont ősszel szinte minden nagyobb boltban van (+ neten is beszerezhető, óriási választékban).

Valamint megemlíteném még a vérvirágot, amit én nem ültetek ki, hanem cserépben nevelem, mivel fagyérzékeny, de cserepestől nyugodtan ki lehet tenni az udvarba, ha már jó idő van, gyönyörű a virágja.

Mindegyik növénynek a titka a leírásnak megfelelő ültetés és hogy elegendő vizet kapjon, de ha ezek rendben vannak, akkor teszik a dolgukat :)

2024. márc. 7. 01:51
 3/5 anonim ***** válasza:

A nagyon apró, mák méretű v. apróbb magokból nehezebb növényt nevelni, mert könnyebb elrontani a vetést. Az elrontás esélyét növeli, ha minden magot egyforma mélységbe teszel.

De úgy kell csinálni, hogy kapa hegyével húzol árkot a csomagon feltüntetett időben, és úgy szórod, hogy az árok aljába és oldalára is kerüljön mag. Aztán valamelyik mélység majd jó lesz. És nem öntözgeted a talaj tetejét ész nélkül, mert a kötött talaj összetömörödik, megrepedezik, és az induló gyökér megszakad. Ha nagyon száraz a talaj vetéskor (na, idén nem lesz), akkor az árokba öntöd a vizet, aztán szórod a magot, és betemeted. Kicsit letömöríted, aztán kelésig már nem nyúlsz hozzá.

2024. márc. 7. 06:34
 4/5 anonim ***** válasza:
Persze hogy lehet azért árulják.
2024. márc. 7. 08:34
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem mindegy milyen minőség.

Nekem a veteményeskertbe a ZKI vetőmagok jönnek be valamennyire. A Lidl-ös alig kel ki...

2024. márc. 7. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!