Lenne,aki ezt így bevállalná,avagy felejtős?
Ha nem száraz a fa, kevés az esély, hogy kell valakinek, de próba, szerencse.
-Most vágattam ki tizenegynéhány többé-kevésbé kiszáradt fát, az egészet lezúzták forgáccsá.
Kérdeztem, hogy miért nem használják fel tüzifának. Azt mondták, legalább 2 év kellene ahhoz, hogy eléggé kiszáradjon.
8
Egy ezzel foglalkozó vállalkozásnál sok fa keletkezik, és egy megfelelő méretű telephely bérlése sokba kerülne.
Te meg úgyis kifizettél a darálásért többet, mint ami nyereségük a faeladáson lett volna. Innentől már nincs okuk a fa tárolására.
Ez a két év amúgy hülyeség, ebben a leegyszerűsített formában. Úgy okosság, hogy nyáron szabadban szárad a fa, télen meg zárt helyen van tárolva, ahol nem éri a 100%-os páratartalmú levegő, mint kint, amitől visszanedvesedne. A fa ugyanis higroszkópos anyag, tehát a levegő páratartalmát fel tudja venni. Ki lehet próbálni egy előtető alá kirakott újsággal, hogy esős időben egy éjszaka alatt nyirkos lesz. Hosszabb idő alatt a fa is így jár. A télen kivágott, és tavasszal felhasogatott fa szabadban, esővédő tető alatt augusztus végére szárazabb lesz, mint ugyanott tartva 10 év múlva, januárban. Ha ősszel pl. zárt helyre hordanák, akkor tudna tovább száradni.
Kérdező: a törzsekre és vastagabb ágakra kb. településtől függetlenül lesz jelentkező, ha a döntés nem problémás. Én is vágtam már ki fákat tüzelőnek. Ha élő fa is, majd megszárad jövő novemberig. A kérdés az, hogy a gallyakkal mi lesz. Én össze szoktam vágni kezelhető méretre, de nem biztos, hogy ezt mindenki megteszi. Elszállítani meg nem fogják, legfeljebb fizetség fejében, erre számíts. Nézz utána, lehet-e nálatok utánfutós mennyiségű zöldhulladékot ingyen leadni a szemétszállító cég által működtett hulladékudvarban.
Amúgy, ha írtál volna települést, elképzelhető, hogy lenne is jelentkező. Én mondjuk egy szomszéd faluba átugranék egy utánfutó ingyen fáért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!