Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha kicsírázott a mag akkor...

Ha kicsírázott a mag akkor rögtön el kell vetni vagy kicsit várni kell hogy megnőljön?

Figyelt kérdés
Egy tálcán csiráztatom a virágmagokat, és kicsiráztak.
febr. 15. 23:15
 1/7 anonim ***** válasza:
71%

Milyen magot? És hogyan kell elképzelni ezt a tálcán csíráztatást?

A magoknak földben kell csírázni optimális esetben (mondjuk van olyan, amit alig kell takarni földdel, de a fejlődő apró gyökereknek akkor is megfelelő talajba kellene tudni megkapaszkodni).

Ebből adódóan vagy oda kell elszórni a magokat, ahol a virágok végleges helye lesz (általában fagyok után, de van olyan fajta, ahol ősszel is lehet, mert kibírja a mag a földben a telet), vagy pedig palántát kell nevelni belőlük, azaz a már "kész" fiatal, de kellően erős növényeket kell elültetni a kívánt helyre.

Ha épp csírázó magot (át)ültetsz, azzal valószínűleg csak azt éred el, hogy a helyváltoztatás közben sérül a gyökerük és/vagy a friss, zsenge hajtásuk, tehát megáll a folyamat.

Ja, és nem biztos, hogy az adott növény eleve jól tűri-e a mozgatást. Például a kaliforniai mák gyönyörűen kikel tavasszal (sőt, néha már ősszel is) magról, tehát kibírja a földben a fagyot is, viszont az áthelyezést nem szereti, legtöbbször elpusztul, hiába vigyázol rá, hogy a lehető legkevésbé sérüljön közben a növény.

febr. 16. 00:54
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen,rakd őket ültető cserépbe.Tálcán nem fog megnőni.
febr. 16. 08:27
 3/7 A kérdező kommentje:
A tálca nem konkrét. Egy üveg tányéron vannak nedvszivó papirra rakva. Nem gondoltam hogy ezt ilyen reszketesen le kell irni, nem ez volt a fontos. Már jártam úgy hogy földbe raktam öntöztem aztán egyik sem kelt ki.
febr. 16. 11:42
 4/7 anonim ***** válasza:

Azért kérdeztem, mert létezik olyan, hogy szaporító (pikírozó) tálca, amiben földben tudnak csírázni a magok.

A te esetedben nem erről van szó ezek szerint.

febr. 16. 12:31
 5/7 anonim ***** válasza:

Mikor nem keltek ki, ott szerintem az lehetett, hogy régi magokat használtál. Vagy túlöntözted, vagy túl sekélyre vetetted, ezért kiszáradt.

Ha jó magot használsz, és nem rontasz el semmit, akkor földből is ki szokott kelni. Én soha nem csíráztatom.

febr. 16. 15:32
 6/7 anonim ***** válasza:

Ja, azt leírták, hogy minél előbb földbe vele.

Nem tudom, milyen növény, de ha sima fűtött szobád van, akkor nem fogadnék rájuk.

febr. 16. 15:33
 7/7 A kérdező kommentje:

A magokkal volt baj. Mert, ugyan abból a mag szedésből most csiráztattam, es egyik sem kelt ki. Több eresztesből is csiráztattam. Ezek kas virág magok

febr. 17. 08:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!