Hogyan kell téliesíteni egy fúrt kútat?
Szüleim, nagyszüleim szintén így téliesítettek mindent :D Ha akkor a -20-az kibírték 3 hónapon keresztül, akkor a mai meleg teleken is biztosan megfelelő.
De ha modern és profi szeretnél lenni, akkor csinálj egy dobozt valami jól szigetelő anyagból amit ráteszel. A dobozba, csövekre tegyél fűtőkábelt és valamilyen módon kapcsolgasd. Vagy termosztáttal, vagy időkapcsolóval. Ha akarsz tegyél bele valami hőmérőt amit távolról, neten keresztül is le tudsz olvasni!
Természetesen a föld feletti részt kell.
Nincs fotó róla mit is kellene .
mint a képen, ha jól tudom szegedi kútfej a neve
Kezdjük ott, hogy akarod-e használni télen? Vagy csak öntözésre van, ami télen nem jellemző?
Mert ez utóbbi esetben teljesen felesleges bebugyolálni. Le kell engedni a vizet mindkét részről, a kézi húzós részre rátenni egy elvágott PET-palackot, hogy ne essen bele az eső, és ennyi. A műanyag meg nem fog károsodni.
A betakarásnak amúgy is minimális az értelme, mivel a kút nem fejleszt hőt, amit meg tudnánk védeni a takarással. Nekünk azért ér valamit a téli ruha, mert folyamatosan annyi hőt adunk le, mint egy közepes radiátor, és ezt megtartani kell a ruha. De a kút egy óra alatt leadja még azt a kis hőt is, amit a benne lévő víz képvisel. A nejlon meg gyakorlatilag semmit nem jelent, a fóliasátorban is reggelre csak 2 fokkal van melegebb, mint a szabadban, pedig ott sok meleg levegő van bezárva, plusz a talaj is rengeteg hőt ad le a levegőnek.
Van benne rozsdamentes golyó a kézi kútnál és ahol a szivattyút ráteszed.Félcolos műanyag cső van nekem bevagva azzal szoktam kiszedni aztán visszadobni.
Így leesik a vízszint nincs ami elfagyjon.
A tetejét azért takard le egy nejlon kukászsákkal.
Mint írtam, a takarásnak nulla az értelme, leginkább csak akkor működik, ha takarás nélkül se lenne akkora fagy, hogy bajt okozzon. Mivel a kút nem termel hőt, amit a takarással meg tudnál tartani. (Bizonyos mértékig a PVC tud tágulni, tehát csak durva télen nyomja szét a jég. De előre ezt nem lehet tudni.)
Annak van értelme, ha a vizet leengeded. Mert szétnyomni a víz (ill. jég) fogja.
A golyókat nem is fontos kiszedni, én is csak félrenyomom egy meszelőnyélbe ütött szöggel, hogy levegőt kapjon, és a víz le tudjon folyni. Tavasszal csak fel kell önteni, és működik.
7-esnek, 9-esnek igaza van (szerintem).
Én úgy csinálom, ahogy a 7-es, de valóban elég lenne félrenyomni a golyót, az a lényeg, hogy a fölötte lévő víz lemenjen és ne essen bele az eső.
Kérdező!
Én a kútfúrótól annak idején kaptam egy felmosónyélből készült "golyókiszedőt", olyasmi, mint amit a 7-es ír. Kiszedem a golyókat, a műanyag fenti részt meg csak annyira védem, hogy ráhúzok egy vastagabb műanyag zsákot.
Szerintem ha még nincs benne tapasztalatod, első alkalommal kérj segítséget kútfúrótól vagy olyantól akinek van/volt ilyen kútja. Le kell engedni belőle a vizet, mert ha szétnyomja a jég, jövőre helyre kell hozatnod, az sokkal többe fog kerülni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!