Kezdőoldal » Otthon » Kert » Van egy szép nagy édesburgonyá...

Van egy szép nagy édesburgonyám hosszú csírákkal.. Szeretném próbaképpen elültetni, hogyan csináljam?

Figyelt kérdés

Gondolom a csírákat le szabad szedni (ezek nem is csírák hanem kb 25-30 centi kis leveles valamik...)

És hogy például így egy darabban ültessem el ezt a nagy krumplit vagy pedig daraboljam fel 4-6-8 darabra?

2023. máj. 6. 16:24
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Tehát ne szedjem le a hajtásait, hanem úgy tegyem valami nagyobb edénybe földbe, hogy a krumpli föld alá kerüljön... A hajtásai pedig a levegőn legyenek (?)

Ez egy alapvető kérdés számomra... Mert az eddigi válaszokban ezt nem sikerült egyértelműen beazonosítani persze lehet hogy csak én vagyok egy kicsit értetlen....(simán)

2023. máj. 7. 09:21
 12/16 anonim ***** válasza:

#11 Nem ezt írtam, ne csinálj ilyet!

Kaptál egy profi választ, leírta mit tegyél a hajtásokkal, csináld azt!

Én csak leírtam, hogy mi magát a krumplit ültettük el. Még nem voltak hajtásai. Ekkora hajtásokat ha föld alá teszel akkor tuti elpusztulnak.

Más az ha van egy kis csíra a krumplin és majd abból lesz hajtás.

Aki leírta mit csinálj az ekkora hajtásokkal az nyilvánvalóan tudja hogyan kell, hallgass rá! Szedd le őket, gyökereztesd ki és azokat rendes növényként ültesd el! Ha csak olyan lenne mint egy picit megcsírázott rendes krumpli, akkor lehet a gumót a földbe ültetni.

Bocs ha bezavartam, csak meg akartalak nyugtatni, hogy nem olyan bonyolult a dolog és leírni, hogy nagyon szép lesz a növénye.

2023. máj. 7. 09:27
 13/16 anonim ***** válasza:

Egy részének már van gyökere, ezeket akár már ki is ültetheted.

Bár, mivel a kimondottan hidegtűrő burgonyával ellentétben a batáta kimondottan melegigényes, ezért nem nagyon fejlődik, ha hűvösebbre fordul az idő, így elég akkor ültetni ezeket is, mikor a gyökértelenek engednek pár centis gyökeret, azaz, május közepén. A nagy gyökereket vágd le ültetéskor olyan 5 centisre, hogy ne tekergőzzenek majd a megtermő gumók.

Mivel láthatóan fényhiányosak a hajtások, még fontosabb a naphoz szoktatás az égés elkerülésére.

Ha az olyan 10-15 centis hajtásokat leszeded, a maradék nagyon gyorsan nőni kezd, és egy héttel később újabb adagot tudsz kiültetni.

Egy gumóról le szokott jönni akár 20 szál is. A végén magát a gumót is elültetem, mikor már nem akarok újabb hajtásokat, de nem szokott alatta jobb termés lenni, mint a dugványok alatt.

2023. máj. 7. 11:26
 14/16 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm.... Lassacskán képbe kerülök... Ugye ez a metódus nekem szokatlan... De már kapiskálom/kezd összeállni a kép

Köszi köszi!!

2023. máj. 7. 12:06
 15/16 anonim ***** válasza:
A gyökérrel is rendelkező sarjhajtásokat gyökerestül kell leválasztani és elültetni. Rögtön utána alaposan belocsolni. Amelyik sarjhajtásnak még nincs gyökere, annál meg kell várni, míg több cm hosszúságú gyökerek fejlődnek.
2023. máj. 7. 18:48
 16/16 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!
2023. máj. 8. 10:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!