Van egy szép nagy édesburgonyám hosszú csírákkal.. Szeretném próbaképpen elültetni, hogyan csináljam?
Gondolom a csírákat le szabad szedni (ezek nem is csírák hanem kb 25-30 centi kis leveles valamik...)
És hogy például így egy darabban ültessem el ezt a nagy krumplit vagy pedig daraboljam fel 4-6-8 darabra?
A csírákat ne vágd le, hiszen ezekből lesznek az új növénykék.
Apropo, hogyan, hol vásárolt édesburgonyából lett neked ilyen kicsirázott "nyersanyag" ? Én már második évben próbálkoztam édesburgonya csiráztatásával, hogy majd pár tövet "termesszek". Sem tavaly, sem idén nem sikerült. Piacon vettem az édesburgonyát, nagyobb bögrébe tettem úgy, hogy a víz félig ellepte az alsó felét. Egyik rügy sem hajtott ki, szép lassan elrohadt, de hajtásnak, csirának nyoma sem volt. Én arra gyanakszom, hogy gammasugárzással ezeket besugarazták, hogy ne csirázzanak ki.
Ennek a növénynek nincs köze a krumplihoz, a hajnalka nevű virág rokona. (A virága teljesen ugyanolyan, más komolyabb, amatőrök számára is feltűnő hasonlóság nincs.)
Ebből adódóan, nem úgy kell szaporítani, mint a krumplit.
A hajtásokat leszeded, napos ablakban beleteszed vízbe, és kigyökerezteted. (Már 15-20 centis mérettől folyamatosan kellett volna szedni, hogy a többi jobban fejlődjön.)
Már a második napon meg fogod látni a kis gyökerek kezdeményeit. 7-10 nap múlva lehet ültetni, akkorra elegendő gyökerük lesz. (Nagyobb gyökeret vissza kellene metszeni, mert a feltekeredett gyökérből feltekeredett gumó nő.) Május közepe az ideális ültetési idő, vagy az utána következő hét. (Kiültetés előtt 2-3 napig érdemes naphoz szoktatni, pl. ritka rácsos rekeszen vagy bokor ágain keresztül kapja a napot. Így nem égnek le a levelek, mikor kiülteted.)
(Kb. 10 éven keresztül termeltem.)
2
Semmi gamma. Egyszerű csírázásgátlóval kezelik általában a nagyobb termelők, mint a multiknál kapható krumplit meg hagymát, hogy ne csírázzanak ki se a tárolás folytán, se a boltokban állva.
De ez a szer egy idő után lebomlik, ha nem tolták túl. Van, hogy másfél hónap után hajt ki a vízben álló batáta. (Ha nem rothad meg előbb.)
Csak a gumót tegyem föld alá vagy úgy ahogy van az egész mindenestől?
Egy ismerőstől kaptam...
Majd utána kérdezek hogy mit és hogyan csinált
5
Kérdező, nem sikerült elolvasni a 3-as választ?
Köszi!!
Csak később küldtem a fotót...
Ennek a burgonyának már vannak gyökerei
Tehát az a lényeg hogy a hajtásait szedjem le ami fölfelé nőnek azok a leveles cuccok
És úgy ültessem el a földbe hogy A gyökerek lefelé legyenek (Vagy az mindegy hogy merrefelé állnak a gyökerei) (?)
#2 -nek: sima bolti vásárlás útján jutott az édesburgonyához... Aztán beletette abba az üvegbe úgy ahogy az ott látható és vízbe...
#8 Mi tavaly az egész édesburgonyát ültettük el, az is kinőtt és lett termése is. Idén persze már mi is a hajtásokkal próbálkozunk.
nagyon szép maga a növény, nagyon sűrűn nő, sok, szép levele lesz, legyen elég nagy hozzá az amibe ülteted. Mi vödörbe (ültetővödör) tettük, azt teljesen beborította, dísznövénynek is szép volt. Nem lett sok gumója de több lett, mint annak amit közvetlenül kiültettünk a kertbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!