Kezdőoldal » Otthon » Kert » Akinek zártkertje vagy mindegy...

Akinek zártkertje vagy mindegy, de olyan kertje van ahová ki kell menni... nem ott él... ő hogyan oldja meg a kert gondozását, öntözését?

Figyelt kérdés

Konkrétan arröl lenne szó, hogy viszonylag jó áron hozzá tudnék jutni egy kis zártkerthez. Felcsillant a szemem, mert nagyon jó lenne ott termelgetni zöldséget-gyümölcsöt. Viszont a racionalitás, hogy mivel dolgozok és a párom is... nos nincs annyi időnk mint egy nyugdíjasnak például.

A kert egyébként nincs olyan messze a lakásunktól, kb. 5-6 km.

De az biztosan nem megoldható hogy kijárjunk minden nap vagy heti 5ször gyomlálni, nyáron napi szinten öntözni.

Szóval akinek van ilyen kis kertje ő hogyan csinálja?

Vagy van valami -hülyén fogalmazok- okos öntözőrendszer amit nyugodt szívvel lehet otthagyni dolgozni?

Gyakorlati példák érdekelnének leginkább más hogyan csinálja?

2023. ápr. 30. 21:31
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Van ott vezetékes víz?
2023. ápr. 30. 22:01
 2/16 A kérdező kommentje:
Kút van.
2023. ápr. 30. 22:02
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Mekkora kert egyébként?

Én így zöldséget hogy nem ott lakok biztos hogy nem termesztenék!

Inkább csemegeszőlőt, gyümölcsfákat, és fóliás bakháttal bogyós gyümölcstermőket ültetnék pl.: ribizlit, köszmétét, mézbogyót, meg esetleg áfonyát. Ezeket nem kell olyan gyakran gondozni.

2023. ápr. 30. 22:08
 4/16 A kérdező kommentje:

1800 nm.

Kb a fele most is gyümölcsfákkal van beültetve.

2023. ápr. 30. 22:39
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Öntözőrendszerrel.
2023. máj. 1. 00:12
 6/16 anonim ***** válasza:
82%

Ha kertet is akarsz, akkor simán működhet a történet öntözőrendszerrel. Nem kell hozzá elektrotechnikusi! Kúti víz van, ha nincs házi vízmű, akkor azt rászerelsz és öntöző rendszert építesz ki. Erre rákötöd a kúti vizet úgy, hogy bekötsz közé egy mágnesszelepet. A mágnesszelepet pedig megvezérelheted egy sima, konnektorba dugható időkapcsolóval. Ezzel az időkapcsolóval akár a házi vízművet és a mélykútszivattyút is áramtalaníthatod, szóval akár azt is kivédheted, hogy valami hiba okán szivárgás legyen.

Mindenesetre ha véleményt is mondhatok...

A kert arra való, hogy oda kijárjál! Bármeddig is dolgozol, ha 5-6km-re van tőled, akkor az autóval nem több 5-6 percnél, de valami elektromos járművel (bicikli, roller) sem több negyed óránál, ha útba esik meló után és autóval mész melózni, az még jobb, akkor egyből oda mehetsz még mielőtt hazamennél. Az ott töltött idő pedig ekkora kertnél nem lesz több fél óránál, ha csak öntözöl. Ha ezt megteszed minden nap, meló után, az olyan, mint a sportban a levezetőkör. Nyugodtabban mész haza, már akkor, ha a kertgondozás megnyugtat. Ha a kertgondozás nincs rád ilyen hatással, akkor pedig egyáltalán nem ajánlom azt, hogy kerttel foglalkozzál, mert ekkora kert nem ad megélhetést, és ha nem ad, akkor önmagadnak termelsz, azonban önmagadnak termelni nem éri meg, tehát olcsóbb megoldás, ha a piacra mész akkor, amikor kell valami zöldség, gyümölcs és normális, minőségi terméket kapsz ott is, nem spanyol meg holland paradicsomot viszel haza onnan sem!

Gyomlálni nem kell minden nap! De hétvégéken ott kell lenni a telken! Tavasszal sűrűn kell füvet nyírni, gyomlálni sem árt bizonyos időközönként (ez változó). Ami fontos, hogyha közel van erdős részhez ez a telek, akkor a túlságosan elszaporodott vadak miatt (szarvas, őz, vaddisznó) szükséges a magas, 2m-es kerítés, továbbá ezen felül villanypásztor kiépítése is.

Nálam nincs kert egyelőre, csak gyümölcsfák, szőlő, mert eddig inkább a házzal foglalkoztam, ami a telken áll, a házi vízmű is idén épült be, szóval eddig csak egy búvárszivattyú volt, nem több. Füvet nyírni tavaszi időszakban 2-3 hetente ildomos, nyári időszakban kb. július vége felé immáron 3-4. éve, hogy teljesen kiég a fű, úgyhogy akkor a fűnyírás befejezve. Fűnyírást szeptemberben kell folytatni, ekkor általában még 1-2 fűnyírás van.

Fáról hullott leveleket régebben ősszel húztam össze, 2 éve azonban áttoltam ezt tavaszra. Úgyhogy a tavasz az, amit meg kell tolni! Ilyenkor már korán, március környékén faleveleket összehúzom, megy a komposztra, fákat metszeni, szőlőt metszeni, füvet vágni. Majdnem minden hétvégén ott vagyok, na ezért is igyekszem a házat úgy felgenerálozni, hogy komfort legyen, hogy akár ott lehessen lenni egész hétvégén, mert hiába van hasonlóan közel a telek, nem mindegy, hogy csak rányitod az ajtót a munkára vagy még el is kell menni érte! 3000m2-t tartok rendben, egyedül.

2023. máj. 1. 07:41
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy már írták, ha kerted van akkor oda ki kell járni!

Az öntözést megoldhatod egyszerű szivattyúval, csepegtetős rendszerrel, időzítővel - ami naponta ugyanakkor beindítja a meghatározott időre a szivattyút. Ma már akár napelemes is lehet, csak persze az költségesebb.

de ha ilyen közel van akkor egyszerűbb 2 naponta kimenni és jól meglocsolni amit kell.

Viszont ha már most nem akarsz rá naponta - két naponta időt fordítani akkor nem érdemes belevágni. Én nem vagyok oda a kerti munkáért, de fele ekkora kertünk van és a párom minden nap kell dolgozzon benne, holott főleg gyümölcsfák, bokrok vannak, kicsike veteménnyel meg sok fűvel. Már így is nyűg néha, de legalább itt van, nem kell utazni hozzá. Mi azért nem vettünk meg még egy telket mert arra már nem lett volna sem időnk, sem kedvünk hogy napi rendszerességgel ki is járjunk oda, bármennyire is jó vételnek tűnt akkor.

Ha megveszed kipróbálhatod milyen, hogy belefér-e az idődbe vagy kényszernek érzed. Megoszthatjátok, hogy hol egyikőtök, hol másikótok ugrik ki bekapcsolni a szivattyút locsolni, vagy meg tudod-e oldani más módon az öntözést. Talán kiderül, hogy szívesen csináljátok és a haszna megéri a fáradtságot ami vele van.

Ha meg nem jön be akkor éppen úgy eladhatod ahogy neked eladták.

2023. máj. 1. 11:14
 8/16 anonim ***** válasza:

Ez nem kicsi terület.Ha van a területen olyan épitnény,ahol éjszakára is lehet maradni,az nagy előny.A kút vízhozamáról is meg kell győződni.

Mert 1 túlterhelés a víz elapadását is jelentheti.Öntözni sem fontos mindig,csak annak aki piacra termel.Mi 1 nagy tartályba szívattuk a vízet,mert a hideg kuti vízet nem minden növény kedvelte .

Ne példálózz a nyugdijasokkal.Én is erre gondoltam év tizedekkel ezelőtt.

Most meg a legnehezebb munkával kezdem,aztán 2 óra múlva már elfogyott az erő.

2023. máj. 1. 17:52
 9/16 anonim ***** válasza:
55%
Esetleg nézz utána a permakultúrás kertgazdálkodás elveinek és próbálj egy olyan kertet kialakítani. Több tervezést, de kevesebb állandó b@sztatást igényel.
2023. máj. 1. 18:15
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Be van kerítve? Lopni szoktak? Azért ezek fontos kérdések.

Én tavalyig műveltem egy 32 km-re lévő falusi, bekerített telket. (Őstermelőként.)

Kb. 1500 m2 volt a zöldséges rész, 1000 m2 gyümölcsfa.

Heti 2-3x mentem, átlag ilyen 6 órát dolgoztam. Nagyobb munkák alkalmával családtagok is jöttek segíteni, éves átlagban heti 6 órát. Ennyi munkával járt.

Hogy nem tízszer ennyivel, annak megvoltak a feltételei:

Értek hozzá, és tudom, mikor mit kell csinálni, meg mit nem szabad csinálni. Vannak gépeim: nagy rotációs kapa a fák aljának gyomtalanításához meg a felszabaduló üres részekhez, kis rotációs kapa a sorközökhöz, hogy csak 10 cm széles sávot kelljen kézzel kapálni. Motoros permetező, benzines szivattyú (áram nincs), fűkasza. Ezeket nem hagytam kint, hanem a faluban lévő házban tartottam. A fákat nem öntöztem, hagymákat se, a vetemények többségét csepegtetőszalaggal. Ritka év volt, hogy 10x csepegtessek. Volt, hogy csak 3x. (Tavaly meg tavalyelőtt volt a kivétel, az extra aszály miatt.) Csak ráraktam a motort meg az összekötőket, beindítottam, 2 óra múlva leállítottam, addig meg dolgoztam mást.

Most már csak egy 1000 m2-es gyümölcsösöm maradt, 7 km-re.

Oda tavasszal heti 2 délelőttöt vagy délután megyek metszeni, utána ha nyílni kezdenek a virágok, onnantól heti 2x1 órát permetezni. Májustól csak heti fél-egy óra a permetezés, szüret után meg csak ritkán fordul elő, ha valami olyasmit látok. Havi egyszer 4 óra a fák aljának rotázása, ennél egy kicsivel több a környék fűkaszálása, a szüret meg annyi, amennyit a termés igényel. Vizem nincs, csak érés előtt, ha aszály van, kiviszek 4-5 kanna vizet. (Ami nagyon kevés, csak a komolyabb károk ellen elég.)

2023. máj. 2. 08:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!