Ősszel vagy tavasszal. Mielőbb.
Ha van ingyen, vagy olcsón oltványod, akkor akár most is...
Én pont ma ültettem át egy kis Packham's körtét, de hát ingyen volt, és az előző helyén nem fért. Csak egy hajtást hagytam, arról is leszedegettem a nagyobb leveleket, így meg fog maradni. (Ha az őz nem teszi tönkre ezt is az agancsával...)
Ha földlabdás, vagy konténeres, akkor most is lehet, de előte a gödröt alaposan töltsd fel vízzel. Később naponta öntözd, csak akkor hagyd abba, ha nem konyulnak a levelei.
Ha úgy jön ki a földből, hogy lehullik a gyökéről minden, akkor azonnal tedd az odakészített vödör vízbe. Ezután kiásod a gödröt, teleöntöd vízzel, és egy óra áztatás után abba teszed a fácskát. Alaposan iszapolod, ha szerencséd van, akkor minden megtovább, mintha misem történt volna. Sok-sok víz a titka(és tápoldat)
Ezt a 4-et kár volt leírni.
Én nem szoktam ennyit szórakozni vele.
Száraz gödörbe ültetek, hogy a porhanyós föld minél jobban a gyökerekhez menjen. Utána beiszapolom. Ha a vizet elnyelte, és jól átázott a föld, a tetejére még szórok szárazat, és taposással a sárpépet hozzátömörítem a gyökerekhez, hogy mindenhová befolyjon. Függőlegesbe állítom a fát, a gödör aljából kiszedett földdel igazítom simára a taposást (abban nincs gyommag), még a maradék vizet a tetejére öntöm, aztán szevasz.
Most még a gyökérszint kimondottan saras, úgy egy hónap múlva gondolom először megöntözni. Meg még vagy 3x idén. Többet már nem nagyon. Csak majd ha olyan nagy termés lesz rajta, hogy segítség kell a kineveléséhez.
Az eddig elültetett kb. 150 fám szépen megmaradt így, még kimondottan aszályos évben is, szóval a módszer garantáltan működik.
Csemetét soha nem szabad vízben áztatni, mert a gyökerekre tapadt szemcsék leáznak, a hosszabb áztatással a vízfelvételt végző hajszálgyökerek elpusztulnak. Mindenképpen problémásabb lesz az indulás. Majd vesz fel vizet ültetés után, az iszapból. (Amiből 1-2 óra alatt elszivárog a felesleges víz.)
Szállításhoz a nejlonzsákba szoktam tenni vagy két liternyi nedves földet, ami párás környezetet teremt a gyökereknek, ezzel elvannak pár napot hűvös helyen. Ha nem elég nedves a föld, akkor még egy kis vizet is öntök rá, hogy nedves legyen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!