Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szokatlan "cserépbe" mit...

Szokatlan "cserépbe" mit lehet ültetni?

Figyelt kérdés
Neten láttam képeket, hogy régi gumicsizmábkba, kettévágott kólásüvegbe, öreg fiókba stb. ültetnek virágokat. Nem vagyok gyakorlott kertész, felmerült bennem, hogy az ilyen rögtönzött cserepekben hogyan működik a vízelvezetés? Ki kell lyukasztani az aljukat? Bármit lehet ültetni ezekbe, amit az ember sima cserépbe is ültetne? Egy csomó ilyen kacatom van, régi fazekat, mondjuk azt pont nem tudom kilyukasztani. Nem pusztul ki benne a virág?

2023. ápr. 15. 20:05
 1/10 A kérdező kommentje:
Van itthon törökszegfű, törpehajnalka, porcsinrózsa magom. Ezek megmaradnának egy régi nagyobb fazékban?
2023. ápr. 15. 20:07
 2/10 anonim ***** válasza:
64%

Én alapvetően szemétbe nem szoktam ültetni.

Nem lenne túl dekoratív..

2023. ápr. 15. 20:08
 3/10 A kérdező kommentje:
Van hátul egy nagyobb kertrész ahol csak tarack nő, amit fűnyírózunk. Oda gondoltam ilyeneket kitenni. A földben nem maradna meg semmi a tarck miatt. Gondoltam kiteszek oda random ilyen rögtönzött "cserepeket" mindenféle virágokkal.
2023. ápr. 15. 20:24
 4/10 A kérdező kommentje:
Van két régi fémvödör is a pincében, azt is beültetném. Ilyenben már láttam én is virágokat, szerintem jópofa, csak nem tudom ki kell e bélelni valamivel vagy simán mehet bele a virágföld?
2023. ápr. 15. 20:26
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Simán mehet bele, de kell hogy legyen lyuk az alján!
2023. ápr. 15. 20:33
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem tudod kifúrni az alját, akkor érdemes beletenni az aljába agyagkavicsot. Tovább megtartja a nedvességet és nem a gyökerek állnak a vízben.
2023. ápr. 15. 20:36
 7/10 anonim ***** válasza:
57%
#6 Ha a szabadban lesznek, úgy sem lesz jó!
2023. ápr. 15. 20:38
 8/10 A kérdező kommentje:
Akkor a lényeg, hogy lyukak kellenek. Köszönöm!
2023. ápr. 15. 20:41
 9/10 anonim ***** válasza:

Egyébként ha fúró nincs, a vödrökhöz simán elég egy nagy szög meg egy kalapács és simán lehet rá lyukat ütni.

Mivel felénk nyáron nagyon nem esik az eső, így az agyagos dolog működik.

2023. ápr. 15. 20:45
 10/10 anonim ***** válasza:

A bármilyen edénnyel csak az lehet a baj, ha kicsi az űrtartalma, mert kevés föld kevés vizet tud tárolni, lehet, hogy nem bír ki egy napot egyetlen öntözéssel.

Nagy fazék, persze, megfelel. Kisebb fazékba csak kisebb növény mehet, de hát az a füves területen semmit nem mutat.

A lyuknak elég nagynak kell lenni, mert a kicsi könnyen eltömődik, rendes cserépen is. Gyakori, hogy nagy nyári esők után oldalra kell borítani az edényeket, mert színig állnak vízzel. Hogy egy vasfazekat valaki átüssön szöggel, az amúgy is kizárt. Kérj kölcsön a szomszédtól fúrógépet, olyan 8-as forma fúróval, és ezzel csinálj vagy két lyukat. (Olyan előfordul, hogy egy családi házban nincs fúrógép, de hogy két egymás melletti házban ne legyen, hát, az a mai világban kizárt. :)

Közvetlenül lehet ültetni, bélelés nélkül, viszont ha olyan az anyaga, akkor közvetlen ültetésnél tönkremehet az edény anyaga. Ha olyan műanyag, akkor meg az UV eszi meg.

2023. ápr. 16. 05:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!