Mennyibe kerülhet hozzávetőlegesen egy kertrendezés, kertépítés mostanában?
COVID alatt mindenki kertészkedni akart ami eléggé megnyomta az árakat, de ma már tele vannak a kertészeti áruházak leárazott készlettel, szóval nem kell feltétlen parázni.
Egy természetközeli kert saját gondozásban kijön párszázezer forintból is, ásó-kapás tereprendezés, ültetsz pár fát, szórsz ki vadvirágmagot és hagyod, hogy az idő dolgozzon, csak kiszeded az esetleges gyomnövényeket. Ez nem pénz, hanem elhatározás kérdése.
Aki meg az öntözőrendszerrel ellátott angolgyepre bukik az persze tényleg szórhatja a milliókat, annak nem csak a létrehozása, de a fenntartása is pénzégetés.
Burkolót csak nagy kiterjedésű felületekhez érdemes fogadni, ha csak pár négyzetmétert akarsz letérkövezni akkor egyszerűbb, ha kiváltod valamilyen tetszésnek megfelelő terméskővel, betonfával vagy olyan anyaggal aminek a lefektetése nem igényel különösebb szaktudást.
Az a baj, hogy ezt így nem lehet belőni, nem mindegy mit szeretnél bele. Két átlagos kis facsemetét, vagy 2,5 méter magas zárt tujasort körbe és egy egzotikus növényes rendezett, mulcsolt 200 nm-es udvarrészt, plusz 200 nm térkövezést.
Kert karbantartásra kértem ajánlatot. Ez helyszíni felmérés alapján készült. A tujáink, fenyőink gondozása (takarítása, tápozása, esetenként nyírása és havi egy fűnyírás 1200 nm-en 95 ezer ft/alkalom lenne éves szerződéssel minimum vállalt 6 alkalommal. Ebben nincs benne semmi új, vagyis pl facsere, vagy ilyesmi.
Én személyszerint a gyeptől rosszul vagyok, szeretem ezt a természetes gazos füvet, amiben kivirágzik néha pár vadvirág. Nem is nyírjuk hetente, de egyelőre ezt az összeget karbantartásra én sokallom, pedig két helyről is ilyen nagyságrendet kaptunk.
Ha csak talajt kell rendezni és nem sokat, azt megoldanám én (bucka lefölöz, mélyebb részekbe feltölt) az egészet fellazítanám, fűmag keverékkel felszórnám és kész. Filléres, de rengeteg munka, amiért egy kertépítő cég biztos, hogy egy vagyont elkér. Növényeket vennék, beültetném, szerintem az én igényeimmel is 2-300 ezerből meglenne max. A tuját pedig messziről kerülném, hatalmas a szívás velük!
Csináld magad.
Sokkal olcsóbb és egyedi lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!