Eresz alá ki lehet már rakni a hordót esővíz gyűjtésére? Ha kevés eső esik, akkor belefagyhat még?
Ostobaság!
Réges rég nem fagy bele.
Nekem az IBC már egy hónapja kint van, épp most akarok belőle leereszteni, mert megtelt, és kifolyik a tetején. Ahhoz komoly fagy kell, hogy baj legyen.
Ha csak 20 cm van a hordóban, akkor a teteje esetleg bepillésedik, ha jön egy hajnali -5 fok. De még -15-ben se fog mind a 20 cm befagyni, mert a nappalok azért már melegek, az éjszakák meg rövidek. Nem olyan ez, mint télen, mikor nappal is mínusz van, a hosszú éjszaka alatt meg van ideje lehűlni még jobban.
De ha olyan hideg lesz április végén, hogy a hordód szétfagyjon, akkor ez lesz a legkisebb gondod... Ha meg nem fagy szét a -15-ben, akkor magad fogod belevágni a csákányt mérgedben, mert miért maradjon meg épségben bármi is a kertben...
Dehogy fagy bele, már olyan erős hideg csak nem lesz.
Nekem még az IBC majdnem tele vízzel telelt át, tehát átfagyott teljesen egy időre.
Különben mikor máskor lehetne esővizet gyűjteni, ha nem akkor, amikor esik???
Jó volt kitenni a hordót, mert meg is telt vízzel. Először csak a vas hordót tettük ki, de most már a műanyag is kint van.
Műanyag hordótól féltem inkább, hogy ha a víz teteje befagyna vagy télen nagyobb rész is, akkor nehogy szétfeszítse. Minden évben be vannak állítva télen fedett helyre felfordítva. Nyáron nagy segítség az öntözéshez.
Köszi a válaszaitokat! :)
A műanyag sokkal többet bír, többet tud nyúlni még hidegben is, mint a vaslemez. Csak az alja necces, ha teljesen befagy, mert ott nincs hová tágulni, a sarok miatt. Nálam volt már olyan vagy 10 éve, hogy a 240 l-es vastag falú teljesen befagyott, és kinyomta az alját, elrepedt. (Mondjuk, nyáron megcsináltam, egy járdalappal visszaütöttem, aztán gázlámpa megy egy darab vas segítségével beforrasztottam a hasadást, azóta is bírja.) Ha csak 10 cm fagy be a tetején, az nem probléma.
De mivel előre nem lehet tudni, milyen hideg lesz, ezért kell üresen tartani télen minden vizesedényt. Mivel ha tele van vízzel, és úgy befagy, hogy nem lehet kiüríteni, aztán rájön egy komoly hideg idő, akkor már meleg helyre vinni se lehet a súlya miatt, csak reménykedni, hogy nem fagy szét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!