1000 literes IBS tartály szétfagy télen, ha félig víz van benne?
Rugalmasabb.
Az alját nyomja meg, de nem használ neki.
Annyit tudok mondani, hogy a közvetlen szomszédomban a háza 4 sarkán van levezetve a csatornavíz és mindegyik alatt van egy 1m3-es tartály.
Télen-nyáron ott vannak.
Igen, attól függ, hogy mekkora a fagy, azaz mekkora hőtágulást kell elszenvedni a tartálynak. A jég 0-ról -10-re való hűlésekor kicsivel több, mint 5 cm-t tágul méterenként. Ha ezt véletlenül túl is éli egy PE tartály, az tartós deformációval jár.
A tartály nem kerek, ami ellenállóbb lenne, hanem sarkosabb, és a kis ívek vannak leginkább veszélyben, mert ott kis felületen koncentrálódik az erő. (A nagy sima oldalak legfeljebb kidudorodnak, és kész.) A kifolyóról nem is szólva, ami főleg veszélyeztetett.
1 m3 víz persze sok hőt tárol, tehát hosszú, folyamatos lehűlés kell már ahhoz is, hogy teljesen befagyjon a tartály közepén is a víz, a teljes -10 meg már igazán extrém dolog, amihez olyan hideg kellene, ami már legalább 6 éve nem volt. Ha félig van a tartály, akkor könnyebben átfagy (a kevesebb tárolt hő miatt), a vízszintes tágulás szempontjából meg nincs jelentősége, hogy meddig van vízzel.
Én ilyen drága tartályt nem kockáztatok, de 220 l-es műanyaghordóba már fagyott bele víz. Az alját kinyomta, elrepedt. (Mondjuk, meg tudtam csinálni. Egy járdalappal visszaütöttem a kitüremkedett részt, és benzinlámpával, valamint egy laposvassal szépen befoltoztam a lyukat. A hiba helye látható, de az esővíz megmarad benne.)
Én azt szoktam csinálni, hogy ha február közepe felé már úgy néz ki, nem lesz komoly fagy, akkor beüzemelem az IBC-t, így a télvégi esők, kisebb havak vizét már megfogom. Ha vannak, ugye...
Egy olyen tartály 40 ezer forint.
Nem kockáztatok, tegnap mind a hármat beraktuk a pajtába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!