Hogy jön ki a matek azoknak a gazdaknak akik 10-20 ha-on kajszival foglalkoznak?
Arra gondolok, hogy nekem is van 4 fám, és az utóbbi időben, hogy rendszeressé váltak a tavaszi fagyok, így kiszámoltam, ha 1 fához csak 1 db gyertyát vesznek meg (ami 1 éjszaka) és ha mondjuk 5 fagyos éjszaka van, az mar 30.000 huf minusz!!! Es meg sehol nincs a permetezes koltsege, a talajmuveles, a metszes, a betakaritas, es a rengeteg munka amivel jar...
1 fa pedig , ha lehoz 50.000 ft-ot, akkor nemhogy profit, de meg minuszos is. Nem?
Nagy területen nem gyertyával vacakolnak, hanem pl.: szélgépekkel.
Az ipari gyümölcsternesztésnél más a matek, mint a kiskerteknél. Ha egy gazda évekig mínuszban jönne ki, akkor váltana.
Eleve, a termelők többsége nem olyan helyen termel, ami fekvése miatt teljesen alkalmatlan a termelésre. (Én pl. az utóbbi 25 évben csak egyetlen évben, tavalyelőtt nem tudtam eladni sárgabarackot, pedig még soha nem védekeztem semmivel.)
Idén a legtöbb helyen csak kb. 3 veszélyes éjszaka volt, más években többnyire kevesebb van. Egy gyertya 8-10 órát is kibír, de veszélyes éjszakákon se 10 órát égetnek, hanem amennyit szükséges. Fenológiai állapottól függően -6 és -1 közt gyújtják be, tehát csak kb. 2 gyertyát használtak el idén fánként. Enyhébb hidegben eleve csak fele darabot raknak ki. Nagyban nem 6000-ért veszik darabját.
Szerintem, mindent összevetve, 10 E alatt költöttek fánként.
Oké, hogy vannak még mindenféle költségek, de a gyümölcstermelés költségének legnagyobb része a termés betakarítása és árulása. Ez pedig termésfüggő, ha van termés, van költség, ha nincs termés, nincs költség.
Ma gazdák az állami támogatásra alapoznak.Már az idén is több milliárdot fizettek ki nekik.Abból a pénzből amit alakosságtól Áfa cimen beszednek.
Az ársapkás gázolajból is bekészleteztek. Egyébként is olcsóbban kapják,mit a lakosság.Mindent leírnak az adójukból amit csak lehet.
Aztán jön az aszály,jégverés,belvíz,a megmaradó gyümölcsök károsodása .Aztán verik a biztosítók ajtaját.A kis magán kertekben talán nincsenek ilyen gondok.A permetszerekről még nem is szóltam.A nagyüzemben használtakhoz még kis szerelésben sem leget hozzá férni.Úgy gondolják a
65-70 éve ember talán tanfolyamra fog járni.
Miért van az,ha valamiből jó termés igérkezik,annak fel kell emelni az
árát.Most sírnak a magyar gabona termelők,tele vannak a raktárak búzával,de liszt ára,meg az ebből készültek az egekbe .Ki érti ezt ?
A fidesz kormány biztos .Az állami támogatáson termelt terméket tarják vissza magas áron . Valójában erre játszanak.Persze ez nem olyan,mint 1 szálvas,önmagában is elvan éveken keresztül.A megsemmisitése is költséget jelent.Minden gazda megkapja azt amit érdemel.El kell olvasni a karma törvényeit.Ebben az országban vad kapitalizmus van .
Minden gazdának (vállalkozónak) tudni kell,nem csak nyereség van,veszteség is lehet .A hatalmas nyereségért,több holdat is bevállaltak,gondolom állami segítséggel.Most meg sírnak mint a fűrdős kqva .
A 70 éves Mariska néni 1 elfagyott barackfa fagykárátki fogja megtériteni ?
Ő csak 1 üveg lekvárt szeretett volna elrakni.
Majd gyűjtünk nekik is ,mint Isaurának.
A 4.-es pontosan leírta!!
Amúgy pont a tegnapi tv híradóban mutatták, hogy a szarrá támogatott gazda sírt, hogy idén az epret hétezer azaz 7.000 Ft/kg áron kénytelen árusítani.
Miközben a messziről ideutaztatott görög eper ezervalahányszáz Ft-ért kapható a viszonteladóknál, akik kb. 100% hasznot szoktak a gyümölcs árára rátenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!