Megérheti foglalkozni ezzel a málna fával?
Lesz ilyen szép mint a képen meg valóban lehet bő termésű? Illetve nem írják de amíg nincs talajmenti fagy ültethető? Tudom kicsit késő már neki.
Erre te itt nem fogsz választ kapni olyan embertől, akinek már teremne. Olyantól se, valószínűleg, aki már legalább élőben látta akár a csupasz vesszőjét. Ezt most ásták elő valahonnan, és kezdik terjeszteni.
Mivel ez garantáltan nem Rubus idaeus, azaz málna. Egy kicsit hasonlít hozzá a termése, de a fája meg a levele az kicsit se. (A levele inkább a ribizlire hasonlít, de szerintem annak se rokona, legalábbis nem közeli.)
Ebből adódóan, az is nagyjából kizárt, hogy málnaízű legyen a termése. Hogy esetleg kellemes, vagy teljesen ehetetlen, arra tippem sincs.
Ugyanígy, azt se fogja senki megmondani neked, hogy télálló-e egyáltalán (mivel egy teljesen ismeretlen növényről van szó). Vagy netán mérsékelten télálló, mint mondjuk a füge.
Ha málna lenne, akkor nyugodtan lehetne ültetni akár karácsonykor is, ha épp nincs fagy, meg nincs megfagyva a föld. De ez nem málna, ugye.
Ha nekem lenne, akkor én az első télen a ház L-alakú beugrójában, a fal mellé tolva teleltetném, vigyázva, hogy ne száradjon ki. Utána tavasszal ültetném a kertbe 10 centivel mélyebbre, mint ahogy a cserépben van. (Mert így ha visszafagy is esetleg, a föld alatti részét a talajhő megvédi, nem fog elfagyni, kihajt lentről. A füge is így működik.)
Ha esetleg vennél, akkor veszek tőled tavasszal lemetszett ágat. :)
Biztos, hogy nem fog így kinézni mert a sieberznél az egyik legnagyobb költség a photoshop. Szerintem nem találsz az országban olyan kertészetet ahol gátlástalanabbul színeznék át és raknák teli gyümölcsökkel a növényeket.
Ennek ellenére szerintem simán vehető és akár még most is kiültethető, esetleg egy kis lombbal vagy szalmával takarnám a tövét.
Elég árulkodó a kertészet oldalán a latin név: Rubus idaeus 'Raspbeary'
Nem véletlen az idézőjel, ugyanis a málna latinul: Rubus idaeus, az idézőjeles 'Raspbeary' a 'Raspberry'-re utal, éppen két betűt változtattak meg, ami már arra utal, hogy NEM málna a termés, hanem egy málnára külsőleg HASONLÍTÓ bogyós gyümölcs.
És ahogy olvasom, max 200 cm-re nő meg, hát, én málnát termesztek, és ha nem metszeném, 3 méter magasra is megnőne.
6
Csak az "idézőjel" dolgában javítanálak. Ezt a jelet a nyelvtanban felső vesszőnek nevezik. (Az idézőjel a dupla vessző.) És ez a természettudományokban a változatok, módosulások megnevezésének az írásmódja.
A növényfajták hivatalos megnevezésében a fajnév után ezzel jelölik a fajtanevet. Pl. az Idared alma hivatalos neve Malus domestica 'Idared'. A Fertődi aranyfürt málna pontos megnevezése Rubus idaeus 'Fertődi aranyfürt'.
Tehát ha a kéréses növény málna lenne, akkor a megnevezés így helyes és pontos lenne. Csak hát itt nyilvánvalóan nem málnáról van szó, tehát ez a része a dolognak átverés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!