Kezdőoldal » Otthon » Kert » Nagyon magasra nőtt rózsát...

Nagyon magasra nőtt rózsát (kb. 2, 2 és fél méter) meddig kell visszametszeni, hány méteres legyen?

Figyelt kérdés
2023. márc. 18. 10:54
 1/5 anonim válasza:
20 cm legalább
2023. márc. 18. 11:09
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet hogy futórózsa?

Egyébként kb 40cm magasra szoktam visszavágni a tövétől.

2023. márc. 18. 11:49
 3/5 anonim ***** válasza:

Hát ha 2,5 m, akkor valószínűleg futórózsa, vagy félfutó legalább. A növekedési típusától függ, hogy mekkorára vágd. Ha tényleg futó, akkor támrendszer kell neki, és ha úgy metszed, mehet akár a támrendszer tetejéig. Nekem van ilyen félfutó, kb. 1,5 m magas fentről a második drót, én odáig metszem.

Mindenképpen úgy metszd, hogy legyen tavalyi vessző a tetején.

(Egy-két fotó talán segítene.)

2023. márc. 18. 12:53
 4/5 anonim ***** válasza:

Azt nézd meg te mekkora rózsát szeretnél!

Nagyon a töve közelébe azért metszik vissza a rózsát, hogy alacsonyan legyenek a virágai. Nekünk a kerítés mellett van egy magasabb és egy alacsonyabb rózsa. Eleve más fajták is, de nekünk az a jobb ha magasabbra nőnek, mert akkor takarják a kerítést, és nem az mint a szomszédban, hogy díszként legyenek alacsonyan bent a kertben.

A mi egyik rózsánk kb. 3m magas volt, 2 hete metszettük meg - én most tanultam meg a páromtól hogy kell. A normál metszési szabályok szerint - legyen szellős, ne érjenek össze az ágai, ami nagyon kifelé nő a tervezett alakjából és ami nagyon rossz helyen van azt tőből kell kivágni. Amikor ez megvan, a maradék ágakat addig kell visszametszeni amilyen magasságba szeretnéd, hogy az új hajtásai induljanak - áganként 1-2 rügynyire kell a tövétől a metszést csinálni. Itt is figyelve arra hogy egyazon ágon kevés legyen meghagyva az oldalágakból és azok jó irányba legyenek. Nyilván aki profi a metszésben az most fogja a fejét ettől a leírástól, de ez volt a lényege.

Most 2m alatt van a rózsa, olyan 1,7-1,8 m a legmagasabbra hagyott ága. Ez fog majd kb. 2,5-3m magasra megnőni és reményeim szerint szépen virágozni.

A futórózsa az más, annak van támasztéka, egy boltív, két oldaláról különböző színű rózsával. Ott a boltív az irányadó, attól sem oldalra, sem fel vagy lefelé nem hagytunk 10-15cm-nél hosszabban/magasabban kiálló ágat a boltív alakjától. Mivel a támasztéka eleve majdnem 3m magas, nyilván a rózsa is ez felett van metszve a tetején.

2023. márc. 18. 15:25
 5/5 anonim ***** válasza:
Addig bátran visszavághatod, hogy neked térdig érjen...
2023. márc. 19. 00:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!