Mi a különbség a szántás és a boronálás között? Mi a jelentőségük?
Szántás alkalmával a talaj felső rétegét lazítják fel, előkészítik véresre.
Boronáláskor pl. vetés után elegyengetik a talajt, mint egy nagy gereblyével, be takarva a magokat.
Szántásnál az eke a föld felső rétegét maga alá forditja .
Boronálásnál(ma már ritkán alkalmazott munkavégzés) a borona egyenletessé teszi a megszántott föld tetejét.Ekkor alkalmas a vetésre .
A szántás célja az, hogy a letömörödött, levegőtlenné vált talajt fellazítsa, szerkezetét javítsa, tápanyagtartalmát a növények számára felvehető formába hozza (a talajlakó organizmusok által, amik a szántás miatt levegőhöz jutnak a talajban), valamint tápanyagpótló dolgokat (trágya, növényi maradványok) bejuttassa a föld alá, ahol azok majd komposztálódnak, ill. humusszá válnak.
Itt azt látod, hogy a szántás a felső réteget az alsóval felcseréli, a növényborítást eltünteti, hogy abból tápanyag képződjön:
A föld felső rétegét télen a fagy - a víz térfogat-növekedése által - elporlasztja. De a szántás még tavasszal is dimbes-dombos, vetésre alkalmatlan.
Ezért boronálással elsimítják a felszínt, hogy sima felület, jó magágy képződjön:
Ekkor mehet a vetőgép.
Régen, a vetőgépek elterjedése előtt a gabonavetést kézzel végezték. (Innen is van a vetés elnevezése, vagyis, szétdobálták a magokat a felszínen. Én gyerekkoromban még csináltam ilyet, igaz, csak kipróbáltam, amit nagyapám mutatott.)
A megboronált (sima) területen elvetettek, aztán a boronával még egyszer átmentek rajta, hogy a borona beforgassa a magokat a földbe. Manapság már a vetőgép bejuttatja a magokat a föld alá, ráadásul egyenletes mélységbe, a vetés utáni boronálás szükségtelen.
A múltban ,amikor állati erőt is bevontak a föld művelésbe ,akkor volt használatos a borona .De csak a kézzel elszórt magokat igyekeztek a földbe mélyebbre juttatni.Kukorica vetésnél már nem volt alkalmazható.
Boronálás után még hengerezni is szokták a földet,tömöritették védték a felső réteget a kiszáradás ellen.
Boronálásnál a boronára tetejére súlyt (fa gerenda,beton oszlop)is szoktak
kötni,hogy a borona fogai mélyebbre hatoljanak a földbe .Aki tehette 3 boronát is egymás mellé rakott,szélesebb sávot fogott el.
Na, kérem szépen, ez egy ötcsillagos, kimerítő válasz!
Köszönöm szépen!
A kukorica vetés, az nem kézzel történt? Ott miért nem alkalmazható a borona?
Tehát akkor, ha jól értem, a gépesítés miatt, és csakis manapság nem használható a borona a kukoricánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!