Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Valójában mennyi a jelentősége...

Valójában mennyi a jelentősége a tejnél a 2,8%-os és az 1,5%-os zsírtartalmak különbségének?

Figyelt kérdés

Hogyhogy csupán 1,3% zsírtöbblet miatt az egyik tej többe kerül a másiknál (azonos márkánál)?

Hogyhogy mindössze 1,3% zsírkeveslett miatt a másik tejet már zsírszegénynek nevezik?

Valójában mennyi a jelentősége az elenyésző 1,3% zsírtartalom különbözetnek?



2022. ápr. 16. 19:42
 1/9 anonim ***** válasza:

Mivel az egyikben kb fele annyi a zsírtartalom, ezért VAN jelentösége!

És ha más az összetétele, akkor értelemszerüen az ára is más!

2022. ápr. 16. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Mi az a szempont aminek alapján kiváncsi vagy a különbségre ? A tápértéke alapján, az ára alapján vagy miért ? Itt többféle vonatkozás van, hiszen minél több beavatkozás történik, annál többe kerül a termék. Ugyanakkor pl. a kivont zsírtartalom alkalmas arra, hogy pl. magas zsírtartalmú termék legyen belőle előállítva, p. tejföl. Inkább az a kérdés, hogy a kivont anyagnak más minőségű termékben való megjelenésekor a technológia lesz drágább vagy pedig az új termék árában be lehet-e hozni a technológiai többlet ráfordítást.
2022. ápr. 16. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

Kis kiigazítás:

"Hogyhogy csupán 1,3% zsírtöbblet miatt"


Mivel ezt 3x is leírtad, jelzem: ez a mondat helytelen... nem 1,3% a helyes reláció, hanem ha mindenképp %-ot akarsz használni, akkor nagyjából 86%.


vagyis helyesen a te mondatod:


Hogyhogy csupán kb 86% zsírtöbblet miatt



Amúgy a nyers, friss tej zsírtartalma 3,8-4,2%...

2022. ápr. 16. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

#1-esnek: Köszönöm, de ezt a gondolatmenetet elfogadhatóbbnak tartanám, ha pl. a tejföl 12% vagy 20%-os zsírtartalmáról beszélnénk. Itt azonban a tej parányi 1-3% zsírtartalmáról van szó, ami önmagában is elenyésző, hát még a szobán forgó kb. 1% különbözet. (Másféle termékeknél ha egy anyag 1-3%-ban van jelen, gyakran azt írják az árura, hogy az adott anyagot „nyomokban tartalmazza”.)

#2-esnek: Köszönöm, többek között az érdekelne, mennyi a valós tápérték előnye vagy hátránya +- 1% zsírtartalomnak.

#3-asnak: Köszönöm, ez érdekes, de nem értem, hogyan lett az 1,3%-ból 86%.

2022. ápr. 16. 21:01
 5/9 anonim ***** válasza:

3. vagyok


Az a szakmailag korrekt megfogalmazás... Így kell használni a %-ot, ezt jelenti, nem pedig azt, amit írtál. Ez egy általános tévhit...


Ha kicsit elmélyedsz a statisztikában, rálelsz, mire gondoltam...

2022. ápr. 16. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
#3-asnak: Az állításod továbbra is érdekes, kifejthetnéd 1-2 mondatban. Nem gondolom, hogy ezt úgy értetted, hogy a tejen tévhit alapján van feltűntetve a 2,8%-os megjelölés. Tudomásom szerint a 2,8% azt jelenti ilyen értelemben, hogy 100g tej 2,8g zsírt tartalmaz (ez pedig eléggé picike rész).
2022. ápr. 16. 21:21
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem: a százalék, mint szakszó használatában van általános tévhit; azaz az emberek nem tudják megfelelően használni a százalék szót. Sem az átlagember, sem a TV-ben, a média.


A tej zsírtartalma alapvetően kb 4%, mint írtam is. Ezt pasztőrözik, homogenizálják és effélék. Ekkor áll be a zsírtartalom a 0,1-3,5% közötti kínált arányra.

2022. ápr. 16. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Ha a tejböl kiveszed a vizet, akkor már nem annyira kis rész a zsírtartalma!
2022. ápr. 16. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

Látszik, hogy van egy kis időm a hétvégén! :)


Előzőhöz (#8):

Nyilvánvalóan, persze úgy már nem tejről lenne szó, hanem egy kivonatról vagy sűrítményről, ami tulajdonképpen a tejpor. (A tejpor zsírtartalma 26%, a sovány tejporé meg 12%, itt a különbség már valóban számottevőbb.)


A kérdésemről:

Visszatérve a tej kérdéséhez, ha tejből megiszom 1 dl 2,8%-ost vagy 1,5%-ost, akkor ezzel a szervezetembe zsírból 2,8g-ot vagy 1,5g-ot vittem be. Ez a zsírmennyiség annyira kevés, hát még a különbségük, hogy azon gondolgodtam az alapkérdésemben, miért van a tejes dobozon nagy számokkal feltűntetve ez az elenyésző adat. És még árkülönbözet is jelen van a mindössze 1,3%-ban különböző, azonos márkájú tej között. Sőt, a mindössze 1,3% különbség miatt még külön kategóriába is soroljuk a tejet, úgy mint normál vagy zsírszegény.


A tejről:

Végül az alábbira jutottam magamban, meg a hozzászólásokon és a neten keresztül.

"A tej feldolgozása során állítják be az előírt zsírtartalmakat az alábbiak szerint: a zsírtartalom csökkentése fölözéssel vagy sovány tej hozzáadásával, a zsírtartalom növelése pedig tejszín hozzáadásával történhet." Mivel a tejnek alapvetően is kicsi a zsírtartalma, kb. 4%, ezért annyira elenyésző az előírt zsírtartalmak kb. 1%-os különbsége. És mivel ezeket a tejeket alapjában véve csak a zsírtartalmuk különböztetik meg, ezért vannak kihangsúlyozva és nagyméretű számokkal feltűntetve a dobozon a mindössze kb. 1-1%-os különbségek, mint pl. 2,8%-os vagy 1,5%-os tej. És mivel manapság mindennek ára van, ill. minden különbségnek, így a tej esetében a kb. 1%-os különbséget is megjelenítik az árban azonos márkán belül, ezért kicsit drágább a 2,8%-os tej az 1,5%-osnál.


Egy hír:

Az előbb olvastam, már csak néhány évig kapható hazánkban a 2,8 százalék zsírtartalmú tej, ez a tejfajta ugyanis az Európai Unióban nem létezik. Marad majd a 3,5%-os zsírosabb tej és az 1,5%-os zsírszegény tej, és emellett a 0,5%-os sovány tej.

2022. ápr. 17. 07:49

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!