Valójában mennyi a jelentősége a tejnél a 2,8%-os és az 1,5%-os zsírtartalmak különbségének?
Hogyhogy csupán 1,3% zsírtöbblet miatt az egyik tej többe kerül a másiknál (azonos márkánál)?
Hogyhogy mindössze 1,3% zsírkeveslett miatt a másik tejet már zsírszegénynek nevezik?
Valójában mennyi a jelentősége az elenyésző 1,3% zsírtartalom különbözetnek?
Mivel az egyikben kb fele annyi a zsírtartalom, ezért VAN jelentösége!
És ha más az összetétele, akkor értelemszerüen az ára is más!
Kis kiigazítás:
"Hogyhogy csupán 1,3% zsírtöbblet miatt"
Mivel ezt 3x is leírtad, jelzem: ez a mondat helytelen... nem 1,3% a helyes reláció, hanem ha mindenképp %-ot akarsz használni, akkor nagyjából 86%.
vagyis helyesen a te mondatod:
Hogyhogy csupán kb 86% zsírtöbblet miatt
Amúgy a nyers, friss tej zsírtartalma 3,8-4,2%...
#1-esnek: Köszönöm, de ezt a gondolatmenetet elfogadhatóbbnak tartanám, ha pl. a tejföl 12% vagy 20%-os zsírtartalmáról beszélnénk. Itt azonban a tej parányi 1-3% zsírtartalmáról van szó, ami önmagában is elenyésző, hát még a szobán forgó kb. 1% különbözet. (Másféle termékeknél ha egy anyag 1-3%-ban van jelen, gyakran azt írják az árura, hogy az adott anyagot „nyomokban tartalmazza”.)
#2-esnek: Köszönöm, többek között az érdekelne, mennyi a valós tápérték előnye vagy hátránya +- 1% zsírtartalomnak.
#3-asnak: Köszönöm, ez érdekes, de nem értem, hogyan lett az 1,3%-ból 86%.
3. vagyok
Az a szakmailag korrekt megfogalmazás... Így kell használni a %-ot, ezt jelenti, nem pedig azt, amit írtál. Ez egy általános tévhit...
Ha kicsit elmélyedsz a statisztikában, rálelsz, mire gondoltam...
Nem: a százalék, mint szakszó használatában van általános tévhit; azaz az emberek nem tudják megfelelően használni a százalék szót. Sem az átlagember, sem a TV-ben, a média.
A tej zsírtartalma alapvetően kb 4%, mint írtam is. Ezt pasztőrözik, homogenizálják és effélék. Ekkor áll be a zsírtartalom a 0,1-3,5% közötti kínált arányra.
Látszik, hogy van egy kis időm a hétvégén! :)
Előzőhöz (#8):
Nyilvánvalóan, persze úgy már nem tejről lenne szó, hanem egy kivonatról vagy sűrítményről, ami tulajdonképpen a tejpor. (A tejpor zsírtartalma 26%, a sovány tejporé meg 12%, itt a különbség már valóban számottevőbb.)
A kérdésemről:
Visszatérve a tej kérdéséhez, ha tejből megiszom 1 dl 2,8%-ost vagy 1,5%-ost, akkor ezzel a szervezetembe zsírból 2,8g-ot vagy 1,5g-ot vittem be. Ez a zsírmennyiség annyira kevés, hát még a különbségük, hogy azon gondolgodtam az alapkérdésemben, miért van a tejes dobozon nagy számokkal feltűntetve ez az elenyésző adat. És még árkülönbözet is jelen van a mindössze 1,3%-ban különböző, azonos márkájú tej között. Sőt, a mindössze 1,3% különbség miatt még külön kategóriába is soroljuk a tejet, úgy mint normál vagy zsírszegény.
A tejről:
Végül az alábbira jutottam magamban, meg a hozzászólásokon és a neten keresztül.
"A tej feldolgozása során állítják be az előírt zsírtartalmakat az alábbiak szerint: a zsírtartalom csökkentése fölözéssel vagy sovány tej hozzáadásával, a zsírtartalom növelése pedig tejszín hozzáadásával történhet." Mivel a tejnek alapvetően is kicsi a zsírtartalma, kb. 4%, ezért annyira elenyésző az előírt zsírtartalmak kb. 1%-os különbsége. És mivel ezeket a tejeket alapjában véve csak a zsírtartalmuk különböztetik meg, ezért vannak kihangsúlyozva és nagyméretű számokkal feltűntetve a dobozon a mindössze kb. 1-1%-os különbségek, mint pl. 2,8%-os vagy 1,5%-os tej. És mivel manapság mindennek ára van, ill. minden különbségnek, így a tej esetében a kb. 1%-os különbséget is megjelenítik az árban azonos márkán belül, ezért kicsit drágább a 2,8%-os tej az 1,5%-osnál.
Egy hír:
Az előbb olvastam, már csak néhány évig kapható hazánkban a 2,8 százalék zsírtartalmú tej, ez a tejfajta ugyanis az Európai Unióban nem létezik. Marad majd a 3,5%-os zsírosabb tej és az 1,5%-os zsírszegény tej, és emellett a 0,5%-os sovány tej.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!