Miért egészségesebb a vaj, mint a margarin?
PL.
Kerrygold eredeti ír vaj (5000 Ft/kg)
100g termékben: 82,5g zsír, 56g telített.
Vénusz Light Vajízű margarin (900 Ft/kg)
100g termékben: 32g zsír, 9g telített.
Szemmel látható, hogy a vajban a zsír közel 3/4-e (68%) telített, amit kerülni kell. Ezzel szemben a margarinnál 30%.
Akkor miért egészségesebb?
Nem tudom. Szerintem a vaj, az vaj, tejből, a margarin az meg valami növényi trutyi, műanyagokkal feltúrbózva, hidrogénezve.
Soha nem veszek margarint, csak és kizárólag vajat, abból is a jobb minőséget.
Kacsa és libazsír még egészségesebb :) Azokban van a legkevesebb transz zsír.
MÁR HA !! CSAK !! a transz zsírt nézed.
Transz-zsírt kerulni kell, de szabalyozzak is, hogy mennyi lehet egy termekben (max 2g/100g zsir).
De van a pottyos rudiban is:
Túl azon, hogy a margarin egy mesterséges, agyonfinomított termék, és vitaminból csak az van benne, amit utólag beletesznek, nézd meg az omega 3 - omega 6 arányt. A margarinban a többszörösen telítetlen zsírsavak túlnyomó része omega 6, a vajban viszont alig van ebből (0,9 g omega 3-hoz 1,4 g omega 6).
Margarinból sok fajta van, eltérő összetétellel, de általában a legolcsóbb finomított növényi olajakból állítják elő hidrogénezéssel. Kevernek még bele ezt-azt, de még így sem lesz távolról sem egészséges. Egyetlen jót lehet róla mondani, hogy olcsó, de én inkább maradok a drága vajnál, amíg megtehetem.
Az pedig nem igaz, hogy a telített zsírsavakat kerülni kell. Amióta lecseréltem az étolajat zsírra és kókuszzsírra, az egészségem sokat javult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!