Kezdőoldal » Otthon » Kert » Sarka-vírusos szilvafa átoltása?

Angva kérdése:

Sarka-vírusos szilvafa átoltása?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tudom, hogy bizarr ötletnek hangzik annak aki oltott át már fát, de van egy Sarka-vírusos közepes méretű szilvafám amit már 3 éve sajnálok kivágni, pedig tudom csak az gyógyítaná meg :(

Lehetséges lenne minden ágát levágva, a törzsbe olyan szilvát esetleg barackot oltani ami rezisztens lehet erre a vírusra?

Illetve mi sülne ki ebből végül?

Aki értene hozzá...köszönöm a választ!

2022. dec. 12. 16:51
 1/4 mindentudó99 ***** válasza:
86%
Nézd én oltottam át almafát egész jól termett már csak ehetetlen savanyú volt. Levágták minden ágát. A törzs maradt és abból kiálló 4 tíz centis ág. Oda ráoltottam más fajta almát. Gyönyörű fa lett. Elméletben működhet az amire gondolsz. De nem tudom mennyire. Helyébe ültetni újat egyszerűbb lenne de én meg ezzel szenvedek. A régi helyére ültetett fák nem mennek semmire.
2022. dec. 12. 17:25
 2/4 anonim ***** válasza:

Természetesen a fát át lehet oltani akkor is, ha fertőzött, meg akkor is, ha nem fertőzött. Nem is értem, miért kérdés ez.

A fa méretétől függ, hogy milyen módon kell átoltani. Kicsi fánál lehet a törzset is, nagyobb fánál, amilyen neked is van, áganként külön. De első körben nem szabad eltávolítani minden kihajtó részt, hanem minden ágon kell hagyni egy kisebb ágat, ami felhasználja a gyökerek által szállított vizet, és életben tartja a gyökérzetet. Ha nincs az alján, beoltható magasságban vékony hajtás, akkor egy jó erős visszavágás után ki fog hajtani alul is, és nyáron lehet szemezni.

2022. dec. 14. 06:21
 3/4 A kérdező kommentje:

Szia anonim! Köszönöm a választ, mindkettőtöknek, és azért volt ez kérdés számomra ez az egész, mert nincs a környezetemben senki akinél láttam, hallottam volna ilyesmiről :)

Csak a fejemből pattant ki ez a megoldás, hogy ne kelljen kivágni, amúgy egy élni szerető fát.

2022. dec. 14. 10:36
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Felesleges is kivágni, a helyére ültetett új fa is ugyanúgy vírusos lenne. Ha egy fád vírusos, az összes környező fa mindegyik vírusos.

Nekem vannak átoltott szilvafáim. Van, amit áganként oltottam, meg van, amit kisebb korban, egyben. Ha nagyobb fát oltasz át, akkor nem lesz olyan hosszú élettartamú, mert a csonkolt ágnak csak az új hajtás felőli oldala marad életben, a többi egy idő után elkorhad, és letörik, ha túl sokat hagysz rá.

Viszont 3 évvel az oltás után már szép termésed lehet.

A Youtube tele van fák átoltásával, keresgélj. Itt pl. szakszerűen oltanak át egy almát. (Én lentebb oltanék, de a technika jó.)

https://www.youtube.com/watch?v=WlMh9IQb63w

2022. dec. 14. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!