7 éves (kis) szilvafáim most hoztak először bőséges termést...de nagyon kukacos..még az éretlen szemek is. Hogyan lehet ezt megelőzni?
Köszönöm!! - Sajnos, nekem a permetezés még kínai...de majd igyekszem felzárkózni....
Köszi!!!
Én tavasszal ősszel lemosó permetezés (agrikén+valami rovarölő)
Virágzás után felszívódó gomba és rovarölő
Gyümölcs leszedése után ismét felszívódó
Nekem ez elég szokott lenni.
én második éve csakazértsem permetezem a besztercei szilvámat, és egy ringlófát. Előtte években annyi pénzt költöttem e két fa esetében vegyszerekre, tápanyagra, és az összes kukacos volt, majd aszalódva lehullott.
Az idén semmi gondoskodás, ott rohaggyon meg, erre megbecsülte magát mindkettő, és a szilva is, a ringló is szépen termett...na annyit nem, amit megérdemelnék, de zermett.
Úgyhogy többé nem permetezek, csak rügyfakadástól szükség szerint locsolom mindkettőt. A kiskerti növények a szárazság miatt megbolondultak.
Az őszi- és a kopaszbarack idén nem termett, mint ahogyan a szilvafám sem, pedig egy vagyont elpermeteztem rájuk.
Ugyanitt a kajszi meg rogyásig volt.
Jövőre egy fillért sem költök permetre az biztos, mivel az árából egy csomó szilvát vehettem volna a piacon.
(Tegnap pl. 390Ft volt kilója)
A gyümölcsöket nem "valamikor" és "valamivel" kell permetezni, hanem csak akkor, mikor konkrétan meg akarjuk védeni őket valamitől. Viszont akkor mindenképpen permetezni kell, nem az van, hogy most nincs kedvem, majd a jövő héten.
Egy átlagos szilvafa terem mondjuk gyengébb évben 30 kilót. (Bár nekem vannak 60-80-100 kilós fáim.) Még a legnagyobb szilvafa egész évi permetezése se kerül többe, mint 2 kiló szilva. A többi az haszon.
A lemosásról már leszoktam, különösebb hasznát nem találtam negyed század alatt.
Virágzásban virágmonília ellen fújok - időjárástól függően - 1-2 felszívódó gombaölőt.
A virágzás vége felé szórom le méhkímélő Spilannal a poloskaszagú darázs ellen, ami olyankor tojja a petéit a gyümölcskezdeménybe, és mikor 1 cm-es lesz a szilva, akkor már hullik is lefelé, gyakran egyetlen szem szilva se marad a fán.
Utána levéltetvek ellen (mikor látni őket) szórom 2x rovarölővel, a második május második felében már a gyümölcsmolyokat is rendezi. (A különféle gyümölcsmolyok lárvájától kukacos most a szilva.) Utána kb. 3 hetenként jön még 3 permetezés a molyok ellen, váltott szerekkel, és ennyi. Ez mindösszesen 7-8 permetezés egy évben.
Egy normál kiskerti kiszerelésű permetszer átlagban ilyen 6-700 Ft körül van, és kb. 10 db nagy szilvafa lepermetezésére elég. Kell hozzájuk még tapadásfokozó, ami filléres tétel.
Vagyis egy nagy szilvafa permetezése megvan kb. 500 Ft-ból.
5
Hát, ezért érdemes érteni a növényekhez...
A Beszterceinek az a jellemzője, hogy az elterjedt szilvafajták közül az egyetlen, ami a sharkavírusra gyümölcshullással reagál. Közvetlenül érés előtt a gyümölcs megfonnyad és lehullik. És vírus ellen nincs orvosság, úgy szilva, mint ember esetén. Szilvafa esetén a láncfűrész van, ültess helyette mást. Vagy ha még kisebb, akkor le kell gallyazni, és ha kihajtott, átoltani olyan fajtára, ami bírja a sharkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!