Kezdőoldal » Otthon » Kert » Néhány évig nem volt művelve...

Néhány évig nem volt művelve a kert, és a néhány szilvafa vadszilvává, gömbölyű aprószemű szilvát termő sárga-szilvává alakult. Mit kellett volna tenni, hogy ez ne történjen meg?

Figyelt kérdés

Jövőre nézve talán hasznos tanács lehet. Miért történik meg ez a furcsa átalakulás? Van ennek esetleg valamilyen tudományos neve, hogy utána tudjak olvasni. Nem minden szilvafánál tapasztalható ez: van amelyik bokros, gazos területen van, pl aprószemű "nemtudom" szilva, vagy korsószilva, berbenci szilva, veres-szilva, és ezek továbbra is teremnek rendes kék illetve lila szilvát, fajától függően, nem alakul át a fa vadszilva fává. Ezeket egy másik kertben láttam, illetve ettem is róluk. Éppen a nagy szemű és finom szilvát termő fák alakultak át vagy vissza vadszilva fává a saját kertben, ami néhány évig lakó hiányában nem volt művelve. Mit lehet tenni ezekkel a fákkal? Ki kell vágni, vagy valamire még használható esetleg, pl beoltani valamilyen nemes szilvával, esetleg más gyümölccsel, ehhez nem értek sajnos.

A vadszilva sem olyan rossz, meg lehet enni, ha már megérett, sárga, vagy enyhén pirosas, bár a magvára tapad. Viszont alig van a fákon néhány szem belőle. Mezőn láttam hasonló sárga-szilva vagy vadszilva fát, ami meg volt rakva terméssel.

2022. júl. 2. 01:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom kihajtott a vadalany, a nemes rész meg leszáradt, azt elnyomta. Pár év után talán a vadalany is bővebben teremne vadszilvát. Vagy megpróbálhatod átoltani. Vagy talán ott van még a nemes rész a vad között.
2022. júl. 2. 04:44
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
A neve az, hogy "lelép az alanyról". Az alany az, amire ráoltottok. Megelőzni úgy lehet, hogy amennyiben azt látod, hogy vadhajtások vannak, azt levágod, de erős a gyanúm (bár nem vagyok nagy kertész), hogy rosszul lett ültetve a fa. Az oltásnak mindig a föld felszíne felett kell lennie/maradnia, ha nem így ültetik a fát, akkor lehet küzdeni ellene, de lelép az alanyról!
2022. júl. 2. 05:40
 3/11 mindentudó99 ***** válasza:
100%

Nem alakul át. Ilyen nincs

A nemes rész elpusztul a vad alany kihajt

2022. júl. 2. 05:51
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem alapból elpusztult a nemes, és az alany csak utána indult erős növekedésnek. Persze, lehet, hogy már előtte is kihajtott, vagy sarjadzott, de ameddig a ráoltott nemes fa szép erős, addig nem nagyon hajt alulról, csak mikor a nemes már kezd betegeskedni.

Azt simán meg lehet csinálni, hogy visszavágod a kihajtott alanyt, már most (vagy miután leszüretelted a termését), de maradjon azért lenti ága, lehetőleg olyan, ami oldalra nő, nem felfelé. Ha ez nagy, akkor vágd vissza. Akkor a vágás környékéről pár hét alatt kihajt, és ezeket még idén augusztusban be lehet szemezni nemessel. Ha nem fogja meg, akkor meg tavasszal átoltani.

Az öreg, elpusztuló szilvafáim alól nekem is szoktak kihajtani ilyen alanyok, de én eleve nem hagyom őket megerősödni, hanem átoltom, és mire az eredeti törzs végleg feladja, akkorra már egy kis fa áll mellette.

Amennyiben viszont rossz fajta, erősen sarjadzó az alany, 10 m-es körben rengeteg hajtás tör a felszínre, akkor az egészet gyomirtózd le 5%-os glifozáttal, vagy a kivágott tönkjébe készített mélyedésbe önts egy decit, és ültess oltványt tavasszal, sok bosszúságtól kíméled meg magad.

2022. júl. 2. 07:11
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Te láttad, hogy rendesen termettek azok a fák, vagy csak feltételezed?

Pár év alatt, ennyi fánál, érdekes ez az átalakulás.

2022. júl. 2. 09:11
 6/11 A kérdező kommentje:

egy deci glifozát??? az nagyon soknak tűnik, nem elég egy kupakkal?

bodzafának elég volt néhány centiliter

2022. júl. 4. 00:43
 7/11 anonim ***** válasza:
A fa méretétől függ. Meg a szerencsétől, hogy pont milyen helyre kerül, mert ha ott pont nem olyan jó a fa keringése, akkor nem viszi ki teljesen a távol lévő sarjakat, ezért jobb a több. Volt, hogy 15 cm-es törzsű fa esetén megmaradtak a sarjak, pedig csak 2 m-re voltak a törzstől. De ott alig akart felszívódni a szer az üregből. Ahol viszont negyedóra után eltűnt, ott egy 10 m-re lévő másik nagy bokor is kiszáradt a szomszédnál, amit nem is gondoltam volna, hogy összeköttetésben van emezzel...
2022. júl. 4. 05:52
 8/11 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Kérlek, reagálj az 5. hozzászólásban feltett kérdésemre!

2022. júl. 4. 11:24
 9/11 A kérdező kommentje:
elnézést, reagáltam hosszan, de valamiért eltűnt :/
2022. júl. 4. 22:38
 10/11 anonim ***** válasza:
Leírod újra?
2022. júl. 5. 09:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!