Néhány évig nem volt művelve a kert, és a néhány szilvafa vadszilvává, gömbölyű aprószemű szilvát termő sárga-szilvává alakult. Mit kellett volna tenni, hogy ez ne történjen meg?
Jövőre nézve talán hasznos tanács lehet. Miért történik meg ez a furcsa átalakulás? Van ennek esetleg valamilyen tudományos neve, hogy utána tudjak olvasni. Nem minden szilvafánál tapasztalható ez: van amelyik bokros, gazos területen van, pl aprószemű "nemtudom" szilva, vagy korsószilva, berbenci szilva, veres-szilva, és ezek továbbra is teremnek rendes kék illetve lila szilvát, fajától függően, nem alakul át a fa vadszilva fává. Ezeket egy másik kertben láttam, illetve ettem is róluk. Éppen a nagy szemű és finom szilvát termő fák alakultak át vagy vissza vadszilva fává a saját kertben, ami néhány évig lakó hiányában nem volt művelve. Mit lehet tenni ezekkel a fákkal? Ki kell vágni, vagy valamire még használható esetleg, pl beoltani valamilyen nemes szilvával, esetleg más gyümölccsel, ehhez nem értek sajnos.
A vadszilva sem olyan rossz, meg lehet enni, ha már megérett, sárga, vagy enyhén pirosas, bár a magvára tapad. Viszont alig van a fákon néhány szem belőle. Mezőn láttam hasonló sárga-szilva vagy vadszilva fát, ami meg volt rakva terméssel.
Nem alakul át. Ilyen nincs
A nemes rész elpusztul a vad alany kihajt
Szerintem alapból elpusztult a nemes, és az alany csak utána indult erős növekedésnek. Persze, lehet, hogy már előtte is kihajtott, vagy sarjadzott, de ameddig a ráoltott nemes fa szép erős, addig nem nagyon hajt alulról, csak mikor a nemes már kezd betegeskedni.
Azt simán meg lehet csinálni, hogy visszavágod a kihajtott alanyt, már most (vagy miután leszüretelted a termését), de maradjon azért lenti ága, lehetőleg olyan, ami oldalra nő, nem felfelé. Ha ez nagy, akkor vágd vissza. Akkor a vágás környékéről pár hét alatt kihajt, és ezeket még idén augusztusban be lehet szemezni nemessel. Ha nem fogja meg, akkor meg tavasszal átoltani.
Az öreg, elpusztuló szilvafáim alól nekem is szoktak kihajtani ilyen alanyok, de én eleve nem hagyom őket megerősödni, hanem átoltom, és mire az eredeti törzs végleg feladja, akkorra már egy kis fa áll mellette.
Amennyiben viszont rossz fajta, erősen sarjadzó az alany, 10 m-es körben rengeteg hajtás tör a felszínre, akkor az egészet gyomirtózd le 5%-os glifozáttal, vagy a kivágott tönkjébe készített mélyedésbe önts egy decit, és ültess oltványt tavasszal, sok bosszúságtól kíméled meg magad.
Te láttad, hogy rendesen termettek azok a fák, vagy csak feltételezed?
Pár év alatt, ennyi fánál, érdekes ez az átalakulás.
egy deci glifozát??? az nagyon soknak tűnik, nem elég egy kupakkal?
bodzafának elég volt néhány centiliter
Kérdező!
Kérlek, reagálj az 5. hozzászólásban feltett kérdésemre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!