Néhány évig nem volt művelve a kert, és a néhány szilvafa vadszilvává, gömbölyű aprószemű szilvát termő sárga-szilvává alakult. Mit kellett volna tenni, hogy ez ne történjen meg?
Jövőre nézve talán hasznos tanács lehet. Miért történik meg ez a furcsa átalakulás? Van ennek esetleg valamilyen tudományos neve, hogy utána tudjak olvasni. Nem minden szilvafánál tapasztalható ez: van amelyik bokros, gazos területen van, pl aprószemű "nemtudom" szilva, vagy korsószilva, berbenci szilva, veres-szilva, és ezek továbbra is teremnek rendes kék illetve lila szilvát, fajától függően, nem alakul át a fa vadszilva fává. Ezeket egy másik kertben láttam, illetve ettem is róluk. Éppen a nagy szemű és finom szilvát termő fák alakultak át vagy vissza vadszilva fává a saját kertben, ami néhány évig lakó hiányában nem volt művelve. Mit lehet tenni ezekkel a fákkal? Ki kell vágni, vagy valamire még használható esetleg, pl beoltani valamilyen nemes szilvával, esetleg más gyümölccsel, ehhez nem értek sajnos.
A vadszilva sem olyan rossz, meg lehet enni, ha már megérett, sárga, vagy enyhén pirosas, bár a magvára tapad. Viszont alig van a fákon néhány szem belőle. Mezőn láttam hasonló sárga-szilva vagy vadszilva fát, ami meg volt rakva terméssel.
már nem tudnám még egyszer begépelni.
lényeg, hogy igen, láttam, amint teremnek a fák rendes szilvát, és ettem is róla, mert átlógott a kerítésen.
lényegében nem sok fa alakult így át, azt hiszem nem több mint 3 vagy talán legföljebb 4.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!