Cékla és karalábé hogyan tárolható hosszabban? Egészben szüreteljem, vagy a leveleit szedjem le?
Kérnék szépen javaslatokat tapasztaltaktól, rajta hagyjam a leveleket, amint kiszedem a földből, vagy szedjem le? Törjem le a gumó vékony, hosszú gyökerét? Gondolom ne mossam meg, ugye? Csak a sár / föld nagyját ütögessem le?
Hogyan, miben és hol érdemes tárolni? Kb 15 db cékla, és kb 10 karalábé. Tudom 15 celsius alatt tárolni helyiségben. Tegyek alájuk kartonlapot, vagy tálakban is oké? Papír kevesebb van, vagy az jobb ezeknek a hosszabb tárolás érdekében?
Hány napot, hetet, hónapot bírnak ki 15 (10) celsius alatti helyiségben? Baj, ha nem szellős? Ablakból napfény érheti? Nedves, vagy száraz helyiség jobb a tárolásukra?
Tehát minden fontosabb, alapvetőbb tényező érdekel a tárolásuk kapcsán. Köszönöm az értelmes válaszokat előre is.
A gyökér megléte nem függ össze egyiknél se a kihajtással. A tároló rész anyagából simán kihajt mindkettő, ha elég meleg hozzá a hely. És gyökereket is fognak fejleszteni a levágott helyett, ha nedves vagy legalább párás környezetben vannak.
Én már mindkettőt ültettem magnak tavasszal úgy, hogy le volt vágva a gyökerük, de kihajtásnak indultak a felmelegedő tárolóhelyen. Csak a minél hidegebb, de nagyjából fagymentes hely a fontos.
A céklát én is csak a múlt héten hoztam be a fűtetlen garázsba, mert nagy fagynak azért nem akarom kitenni. A karalábét csak azért korábban, mert felhasználtuk tartósításhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!