Cékla és karalábé hogyan tárolható hosszabban? Egészben szüreteljem, vagy a leveleit szedjem le?
Kérnék szépen javaslatokat tapasztaltaktól, rajta hagyjam a leveleket, amint kiszedem a földből, vagy szedjem le? Törjem le a gumó vékony, hosszú gyökerét? Gondolom ne mossam meg, ugye? Csak a sár / föld nagyját ütögessem le?
Hogyan, miben és hol érdemes tárolni? Kb 15 db cékla, és kb 10 karalábé. Tudom 15 celsius alatt tárolni helyiségben. Tegyek alájuk kartonlapot, vagy tálakban is oké? Papír kevesebb van, vagy az jobb ezeknek a hosszabb tárolás érdekében?
Hány napot, hetet, hónapot bírnak ki 15 (10) celsius alatti helyiségben? Baj, ha nem szellős? Ablakból napfény érheti? Nedves, vagy száraz helyiség jobb a tárolásukra?
Tehát minden fontosabb, alapvetőbb tényező érdekel a tárolásuk kapcsán. Köszönöm az értelmes válaszokat előre is.
A leveleket azonnal le kell szedni, ne párologtassák el a gyökér/szár nedvességét.
A karalábé gyökerét vágd le, a cékláét is érdemes, mert arányaiban nagy a felülete, sokat párologtat, és úgyse használnád fel. Megmosni nem szabad, de annyi földet leszedhetsz, amennyit tudsz/akarsz. A mosás után nem lesz elálló.
Minél hidegebb, de nagyjából fagymentes helyen tárold. Ha van valami kültéri, fűtetlen helyed, pl. garázs, fáskamra, stb., akkor addig ott tartsd őket, ameddig nem várható több fokos fagy, ami még bent is érezteti a hatását. Pár fok mínusz még nem teszi tönkre egyiket se, de az ízük, állaguk romlik.
A céklát nagyon magas páratartalmú helyen legjobb tárolni, mert gyökér, a karalábét viszonylag magas páratartalmon.
Pár darabot úgy tárolsz, ahogy akarsz, nincs jelentősége. A céklát még nyitott tetejű nejlonban is lehet, hogy párában legyen. A napfény fokozza a párologtatást, legjobb a vaksötét hely, vagy legalább takarás.
Nem mindegy, mennyire hűs a hűs. Nyilván a 15 fokos hűs is megteszi egy rövid ideig, csak nem annyira jó, mint a 3 fok, hamarabb kezd fonnyadni minden.
A levegő vízfelvevő képessége, így a relatív páratartalma is függ a hőmérsékletétől. Ha van bent egy 50 % páratartalmú, 22 fokos levegő, ez bemegy a spájzba, lehűl 10 fokosra, akkor a benne lévő víz már 100 %-os páratartalomnak felel meg.
Egérbiztos az, ha beviszel valami rossz asztalt, amire nem tudnak felmászni. Ha a lap túllóg a lábakon, akkor még a legügyesebb akrobata egér se tud felmászni.
Meg persze, egérfogót is lehet használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!