Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan tudnék ehető gombát...

Hogyan tudnék ehető gombát elterjeszteni a telkemen?

Figyelt kérdés
Adott egy hűvös fákkal övezett telek és nő is rajta több fajta.
2022. okt. 22. 18:43
 1/4 anonim ***** válasza:
Szabadföldön még nem kísérletezték ki a technológiát, de pincékben sokan termesztenek sokféle gombát. Azért ott, mert napfényre nincs szükség, de viszonylag állandó, nem túl magas hőmérsékletre és viszonylag magas páratartalomra igen.
2022. okt. 22. 19:09
 2/4 anonim ***** válasza:
Fogsz egy korhadt fatuskót szerzel gomba micéliumot rátenyészted és várod a hatást .
2022. okt. 22. 19:17
 3/4 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Nem igaz, szabad földön hulladékon is termeszthető gomba. És ha fatuskón akarsz termeszteni semmi esetre se korhadt fatuskót keress az alkalmatlan erre. Van ez a zsákos gomba de gondolom nem olyat szeretnèl. Szerezz be friss vágás fát legalább is ne szetszáradt fát. Akácon és tűlevelűn kívül bármi jó. Belefúrogatsz a kuglikba vagy nagyobb rönkökbe. Beletömködöd a lyukakba a neten rendelhető szemcsírát. Rönkök egyharmad részt földben legyenek. Fagyokig olthatod vagy tavasztól. Fóliával takarod tavaszig. Majd kitakarod. Éven at nedvesen tartod. Ősszel terem. Puha fa 3 kemény 5 évig. Én most oltottam be 8 db meteres rönköt laskával.
2022. okt. 22. 20:44
 4/4 anonim ***** válasza:

Úgy "vadon" nem biztos, hogy el fog terjedni az ehető gomba. Legalábbis, a termeszthető fajok. A laskának pl. élő, de már nagyon legyengült (pl. kivágott) fa kell. Én is termesztettem vagy 10-15 éve, kivágott rönkökön. Lehetett kapni gombafonállal átszövetett bútorcsapot, fúrógéppel készített lyukakba kellett beütni. Utána mikor már majdnem elporladt az eredeti fa, akkor ástam mellé újat, és arra átment.

De azért próbálkozhatsz, hátha pont megfelelőek nálad a körülmények. Pl. vadon gyűjtött gombát vihetsz haza, olyat, aminek a kalapja már rendesen ki van nyílva, de még egészséges. A kalapokat leteszed olyan helyre, ami az igényeinek megfelel, egy téglát vagy járólapot teszel rájuk, és reménykedsz. Egy kollégám pl. a kivágott öreg cseresznyefa rönkjére szórta a laskagomba konyhai tisztításából maradt hulladékot, és utána évekig volt neki otthon gombája.

De gombafonalakkal átszövött földet vagy fadarabot is vihetsz haza. Pl. akik letermett gombakomposztot vesznek a kerecsendi gombatermesztőktől talajjavításra, és bedolgozzák a kertjükbe, gyakran lesz nekik csiperkéjük egy vagy két évig.

2022. okt. 23. 06:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!