Hogyan tudnék ehető gombát elterjeszteni a telkemen?
Úgy "vadon" nem biztos, hogy el fog terjedni az ehető gomba. Legalábbis, a termeszthető fajok. A laskának pl. élő, de már nagyon legyengült (pl. kivágott) fa kell. Én is termesztettem vagy 10-15 éve, kivágott rönkökön. Lehetett kapni gombafonállal átszövetett bútorcsapot, fúrógéppel készített lyukakba kellett beütni. Utána mikor már majdnem elporladt az eredeti fa, akkor ástam mellé újat, és arra átment.
De azért próbálkozhatsz, hátha pont megfelelőek nálad a körülmények. Pl. vadon gyűjtött gombát vihetsz haza, olyat, aminek a kalapja már rendesen ki van nyílva, de még egészséges. A kalapokat leteszed olyan helyre, ami az igényeinek megfelel, egy téglát vagy járólapot teszel rájuk, és reménykedsz. Egy kollégám pl. a kivágott öreg cseresznyefa rönkjére szórta a laskagomba konyhai tisztításából maradt hulladékot, és utána évekig volt neki otthon gombája.
De gombafonalakkal átszövött földet vagy fadarabot is vihetsz haza. Pl. akik letermett gombakomposztot vesznek a kerecsendi gombatermesztőktől talajjavításra, és bedolgozzák a kertjükbe, gyakran lesz nekik csiperkéjük egy vagy két évig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!