Ez ehető? Van tippem, de inkább ti mondjátok meg, milyen termés ez?
Fekete eperfa, morus nigra
Nem mérgező. Nekem a kedvenc gyümölcsöm. Szerintem frissen nagyon finom, lekvárnak nem túl ízletes (nincs jellegzetes íze és a rengeteg mag miatt paszírozni kell...), pálinkának kiváló. 😁
Lehet fehér eper is.
Hogy melyik, azt nem a termés színe dönti el, ez két külön faj.
A fekete eper inkább fának nő, és a termése csak fekete lehet.
A fehér eper inkább bokor, és a termése lehet fehér, fekete, pirosas, rózsaszín, meg különböző átmenetek. A levele néha szeldelt, néha meg egyszerű, mint a fekete eperé, szóval még ez se perdöntő.
A lényeg, hogy ehető.
A Japán Gulyás szokás szerint baromságot írt. Mire a mostani kicsik is feketednek, akkorra ez a fekete le fog hullani. (Ha el nem vitte a seregély vagy a rigó.) Szóval ha édes, érett, akkor meg kell enni. Azt te tudod eldönteni, próbával, hogy elég érett-e az ilyen színű. (A kezet megfesti, de citromlével vagy citrompótlóval le lehet szedni nagyjából.)
"Fekete eperfa, morus nigra"
Ez Morus Alba és fekete színű.
Morus Nigra is ilyen színű, de abból Magyarországon csak 3 db-ot találtak idáig.
Laikusként is könnyű meghatározni hogy morus alba vagy morus nigráról van szó, ha a beérett eper édes akkor alba, ha savanyú akkor nigra.
Mindkettő ehető és nagyon finom a faeper.
Két pontosítás az #5-höz:
Az érett fekete eper nem feltétlen savanyú, hanem csak van savanyú, savanykás íze. De emellett lehet édes is, savanykás mellékízzel, mint pl. a meggy. Fajtafüggő.
Én magam is 3-nál több fekete eperfáról tudok, pl. a régi 3-as út mellett van vagy 5, vagy Feldebrő közelében és pár. Fatermetűek, és a termés inkább kellemetlen ízű, mert alig édesek.
Eperfa, ehető, igazából édes vizes a termése, nem olyan zamatos, mint a szamóca (földieper).
Ha már puha a termés akkor érett, érdemes folyamatosan eszegetni a fáról, mert ha lehullik akkor már kuka.
Csak érdekességként írom le:
Valamikor a halászatban dolgoztam, és az egyik tavam partjára 15-20 eperfa volt ültetve, úgy hogy a koronák nagy része a víz fölé benyúlt. Eperérés idején a pontyok tömege tartózkodott a fák alatt, ha 1-1 szem eper pottyant a vízbe akkor azért valóságos közelharc alakult ki. Talán ponty horgászok kipróbálhatnák!
Én szeretem, finom.
Szederfa, eperfa.
Egyébként fehér eperfa még ha a termése fekete, rosé, vagy fehér színű is.
Fentebb említették, fekete eperfa 3 db. van az országban.
Ez a szeder eper, az eper meg a szamóca. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!