Milyen fajta zöldség, valamint termés, fotókról?
Elsőként a fa termése kapcsán.
- A fa levele:
- A fa lombja:
- A fa lombja, terméssel:
- A fa termése félbevágva (amint félbevágtam savas lé fröccsent a szemembe), majd egészben:
--------------------------------
MILYEN ZÖLDSÉG az alábbi? Többek között tasakmentes, ismeretlen zöldség vetőmagot kaptam egy ismerősömtől. Csak nem tudom, ez egy gyom esetleg, vagy a különféel vetőmagok közül az egyiknek az eredménye? Elég szép sorban teremnek, ezért feltételezem,
hogy nem gyom:
A fa valamiféle vadszilva lehet, a termés mérete nélkül nehéz többet mondani. Meg eleve még éretlen is.
A zöldség vagy mángold vagy esetleg cékla lehet, nekem az elsö a valószínübb.
Köszönöm, írhattok még. Ha cékla, az esetben mikor lesz érett, tehát mire figyeljek, ki fog bukkanni a föld alól a vöröses-bordós gömbölyded termés? Vagy mi a jele, hogy már lehet szüretelni a céklát?
Ha mángold, annak csak a levelét esszük, vgy a gyökerét is? És a mángold esetén mi a jele, ha már érett, szüretelhető?
Az első szilva, második cékla.
Céklát ki kell egyelni!
Köszi a vaálszokat! Persze, tudom, milyen a cékla. :) Csak azt nem tudom, hogyan néz ki, amint érik a földben, mert először kertészkedem. Ezek szerint ahogy érik, folyamatában kihúzhatom...
Na de most, ahogy a fotón látszik, még nem szabad kiásni? Tehát a kérdésem arra vonatkozott, hogy csak onnantól húzzak ki egyet-egyet, amikor már a talaj alól kezd kidomborodni? Mert most még semmi domború nem látszik ugye, csak a szárai, levelei.
Az utóbbinak: ha nem egyelném ki a céklát, mi fog történni? Egymástól elszívják a tápanyagot és egyik se érik meg rendesen? Vagy más oka van?
Mindkét cékla kibújik a talajból. Nem tudom, milyen mélyen szórtad ki a magokat. Azt javaslom a későbbi időkre, hogy óvatosan áss gödröcskét az egyik tő mellett és meglátod, hogy éppen milyen stádiumban van a növekedése. Most még nagyon kicsike, inkább hagyd. Nyár végén, ősz elején győződj meg a fejlődése stádiumáról.
Ha sűrűn vetetted, akkor egyeld ki kb. 10 cm-re egymástól, mielőtt egymást elnyomnák a répák.
Ezt már lehet egyelni, kb. 10 centire.
Ha sűrűre hagyod, nem mennek semmire.
Én termelek eladásra is céklát vagy 20 éve (kis mennyiségben, helyi piacra), én inkább 5 cm-re egyelem, vagy néha még sűrűbbre is hagyom, ha pont úgy alakul. A céklára jellemző, hogy az egyik (vagy néhány) gyorsan elnyomja a kisebbeket. Igaz, így valamivel lassabban nő meg, mint ahol 10 cm-re van ritkítva, de úgyis mindig vannak ritkábban kelős helyek, és azok ott előbb megnőnek, aztán a sűrűbb helyeken a nagyok, aztán azok kihúzása után a maradék. Így folyamatosan tudom szedni nyár végéig. (Most már 5 cm vastag a nagyja.)
Persze, a tőtávnál az se mindegy, hogy 20 cm-es sortáv van-e, amikor az egymás melletti sorok is elnyomják egymást, vagy fél méteres sortáv, amikor oldalra nyugodtan tudnak terjeszkedni a levelek, nem árnyékolják le egymást. Az előbbi esetben tényleg indokolt a 10 cm tőtáv.
Itt a képen nincsenek sűrű sorok, lehet sűrűbben hagyni, de azért egy 5 cm-t meg lehet célozni az egyelésnél. A túlzottan sűrű állományban az egyes céklák gyomként viselkednek a többi cékla számára, és végül egyik se nő rendesen.
De ha már gyom: itt komoly problémád lesz a gyomosodással. 3 hét múlva nem fogod megtalálni a céklákat a gyom közt. Nőni meg abszolút nem fognak. Már legalább egy hete ideje lett volna kapálni, a nagyobb gazt aránytalanul nehezebb munka kikapálni. Az a pár szál szalma igencsak nagy problémát fog okozni neked. Mulcsozni így értelmetlen, mert a gyom ugyanúgy kel a szalma közt, csak a gyommentesítést nehezíted meg magadnak.
A szilva az nem vad fajta, legfeljebb félvad. Majd érés táján kérdezd a fajtát, fotóval. Pl. a Besztercei is hasonlóan néz ki. Lehet valami magról kelt hibrid is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!