Hogy kell rózsát gyökereztetni?
Elég későn gyökereztetnéd, de talán még legyökeresedne.
Szerezz valahol csipkerózsát, azt gyökereztesd ki, aztán ősszel, vagy jövő tavaszra oltsd át, vagy szemezd be.
Március óta próbálkozok, meg tavaly ősszel is szeptembertől... Már nem sok olyan ág maradt amit le tudok vágni, azóta ugye megbokrosodott új lágy hajtásokkal.
Még szőlőt dugványoztam az talán sikerül... Málna meg elszáradt, pedig azt is locsoltam tőzeges virágföldbe raktam a vesszőket. Ez a kettő problémás.
Fajtától is függ. Nekem a kedvenc rózsám nem szeret gyökerezni, vagy ha meg is teszi, irtó lassan nő, és nem akar virágozni.
Van másik fajta, ami meg minden hormon nélkül gond nélkül ereszti a gyökereket, és már több fiatal virágzó bokrom is van belőle...
Érdemes próbálkozni több fajtával.
a fiatal hajtésok könnyebben gyökeresednek.
És nem a poron múlik....
Lehet, hogy azt rontod el, hogy egy nagy ág alját dugod le?
Rózsát ilyenkor úgy kell dugványozni, hogy amelyik szár elvirágzott, és éppen hullani kezdenek a virágai, arról levágod a virágokat, azokkal az alatta lévő levelekkel együtt, amik hónaljában nem látható egyáltalán semmilyen rügy. Az elvirágzás után már kellően érett a hajtás, de nem szabad tovább várni, mert kihajtanak a felső levelek alól a rügyek.
Utána a felső levéltől számítva levágod kb. 20-25 cm hosszúra, egy levél alatt 1 centivel.
A felső 2 levél kivételével mindet eltávolítod. Ha túl nagyok a megmaradó levelek, akkor a 3-ból 1-et még levághatsz.
Árnyékos-félárnyékos (de nem nagyon sötét) helyen felásott földbe leszúrod úgy, hogy csak a leveles rész álljon ki a földből. Beiszapolod, lenyomod, hogy odatömörödjön a föld a szár mellé. Vízszintesre feltöltöd.
Ráteszel egy befőttes üveget, vagy elvágott PET is megteszi, csak azt elviszi a szél. De úgy jó, hogy ha egy leszúrt betonvasra vagy egyébre teszed, oldalról meg melléraksz valamit. Azért nem szabad napon, mert így az üveg alatt megfőne a dugvány.
Szükség esetén öntözöd. Ami nem azt jelenti, hogy mocsári növényként kezeled. A talajfelszín is lehet nyugodtan porszáraz, a lényeg az, hogy enyhén nedves legyen mindig az alsó rész. Ilyen időben hetente egyszer elég öntözni, nyári aszályban, 35 fokban kétszer.
%-ot nem tudok, de elég jó a gyökeresedési arány, sok ilyen gyökereztetett rózsa van a rokonságnak. Próbáltam gyökereztető hormonnal, de abból alig sikerült.
Vadrózsa dugványára nem szabad oltani, mert állandóan jönnek a földből a vadhajtások. Vadrózsa magoncára, gyökérnyakba szokás szemezni, de még úgy is képes gyökérről vadat hajtani, ezért kell az oltványt viszonylag mélyre ültetni.
Málnát február vége felé jó dugványozni, mielőtt még nagyon megduzzadnának a rügyei. De felesleges amúgy, mert sarjakról könnyű szaporítani, már a 20 centis zöld sarjat is át lehet ültetni. A málna mehet végleges helyre, legfeljebb sűrűbbre a kelleténél, hogy ami nem marad meg, annak a helyére másikat ültetsz át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!