Hogyan kell rózsát gyökereztetni?
Olyan részt kell választani, ami már kellően beérett hajtás, és nincs növekedésben. Ezt legkönnyebb úgy megtalálni, hogy egy lehullott szirmú virágot vágsz le, amin még nem hajtottak ki a virág alatti rügyek.
A virágot levágod róla a felső 1-2 levéllel. Lényeg, hogy a meghagyott felső levél alatt egy jól fejlett rügy legyen.
Akkorára méretezed a dugványt, hogy a föld felett 1-2 levél legyen, a föld alatt meg olyan 25-30 centi szár, lelevelezve. Ha túl nagyok a levelek, azok mennyiségét is lehet csökkenteni.
Én szabadföldben szoktam, fél(vagy inkább háromnegyed)árnyékban, befőttes üveggel leborítva. PET-tel is jó, csak azt mozgatja a szél, rögzíteni kell, a befőttes üveget meg csak ráteszem, és kész. Tavasszal ültetem a végleges helyére.
Nem tudom, homokon hogy bírja, de felénk kötött talajon ugyanolyan szépek a gyökereztetettek, mint az oltványok.
Nálam még nem fagyott el, igaz, viszonylag védett helyen, épületek között szoktam gyökereztetni.
Az üveg magában is véd 1 fokot (a határ az elfagyás és nem elfagyás között pár fokon szokott múlni), de ha az üveg oldalát még vagy 10-15 cm-re feltöltöd vakondtúrásszerűen, akkor szerintem nem lehet baj, mert a talajhőből még 2-3 fokot megfogsz. Még ha esetleg a hajtás hegye el is fagyna valami extrém farkasordító hidegben, a földben lévő rész akkor is megmarad és tavasszal kihajt.
A beültetés több kockázattal járna, mert ha melegben tartod, akkor kihajt a rózsa, aztán a viszonylag sötét hely miatt elpusztul, vagy egyszerűen elfelejted megöntözni, ha rendes hideg telelőhelyen tárolod, mert nem jársz arra, vagy egyéb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!