Hogyan kell rózsát gyökereztetni eredményesen? Illetve miért nem fejlődik a mandarinfám?
Tudom, hogy nem nyáron szokták gyökereztetni, de keresztanyám rózsabokráról levágtam egy ágat, hogy gyönyörködjek benne, és arra gondoltam, milyen jó lenne, ha megfoganna nekem. Most még nincs elnyitva, a házában pihen, de bekentem a végét mézzel, mert azt olvastam, segít. Szerintetek van rá esély, hogy meggyökerezzen? Illetve ismertek bevált módszereket rá, így nyár közepén is?
Akinek pedig van mandarinfája: én körülbelül 2 éve ültettem a magot, lassan megnőtt úgy 20 cm-re, de megállt a fejlődésben. Aki ért hozzá, elárulná, hogyan kell gondozni?
Internet a barátom, tudom, de mások tapasztalataiban jobban bízom
Előre is köszönöm!
A rózsát nyár közepén legjobb gyökereztetni. Csak az a baj, hogy ez még nem elég érett hozzá, kisebb az esély vele. Plusz a vázában való tartáskor a virág minden tápanyagot kiszedett a szárból. Ha tudsz másikat szerezni, akkor olyat keress, amiről már lehullottak a szirmok, de az alatta lévő rügyek még nem hajtottak ki, az a legjobb.
Szóval, a virág alatti 2-3 levél hónaljában nem szokott fejlett rügy lenni. Ezeket levágod. Az alatta lévő 20-25 cm-es szárrészre lesz szükség, a lényeg, hogy a legfelső rügy is látható legyen.
Az alsó levél alatt 2 cm-rel levágod az alját. A felső 1, esetleg 2 levelet meghagyod, a többit nyom nélkül leszeded. Ha nagyok a levelek, akkor csak a legfelső maradjon, és szükség esetén még arról is szedhetsz le részeket.
Ha ez így megvan, akkor felásol egy ásónyom földet egy árnyékos, de nem túl sötét helyen. Leszúrod az ágat a levélig a puha földbe. Beiszapolod. Befőttes üveget teszel rá, és kész. Időnként megöntözöd (pl. hetente), ha a talaj állapota indokolja. De ne álljon soha sárban, csak porszáraz se legyen. (A felszínnek nem kell nedvesnek lenni.)
A mandarinról tudni kellene, hogy milyen körülmények közt próbálkozol, milyen helyen, mekkora cserépben, milyen földben és tápoldattal, stb. Esetleg egy fotó se ártana.
De sok értelme nincs, ha nem oltott, akkor nyugdíjas leszel, mire teremni fog. Ha csak szobában tudod tartani, akkor esélye sincs huzamosabb ideig életben maradni.
Képet nem tudom, hogyan kell csatolni, kerestem egyet a neten, az enyém is kb így néz ki.
Mint mondtam, még csak 20 cm-s lehet, a szára max 2mm vastag. Szóval fogalmam sincs, mikor kellene oltani. Persze nem is ragaszkodom hozzá,hogy teremjen, igazából csak random ötlet volt mandarin-evés közben, hogy elvessem a magját. De örülnék, ha lehetne legalább egy szép díszfám, ami sokkal különlegesebb, ha én magam gondoltam mintha csak megvettem volna :)
Kárpátalján élek, családi házban, úgyhogy a földet a saját kertünkből hoztam rá (csernozjom, feketeföld), és ezt komposzttal kevertem. Tehát nem a boltban vásárolt virágfölddel. Tavasszal ültettem át egy nagyobb cserépbe, mert gondoltam hogy azért nem fejlődik, mert túl nagy a gyökere. Erről szó sem volt. Amióta meleg van, kint van a lépcsőn világos de nem naptűzte helyen. Addig az ablakban volt. Ha látom, hogy szárazabb a föld felszíne, meglocsolom. De tápoldatozni nem szoktam. Egyáltalán nem értek hozzá, elnézést is kérek érte! :)
De köszönöm a türelmét, hogy válaszolt
Azért lett volna jó egy kép a konkrét növényről, hogy hátha látni valami problémát.
Képet közvetlenül ide nem lehet csatolni, hanem egy bármilyen képmegosztó oldalra kell feltölteni, aztán ide linkelni. Pl.:
A föld az így lehet jó is, rossz is. A saját komposzt az sokféle lehet, a belerakott növényektől függően, akár teljesen alkalmatlan is. Főleg, ha még nem volt megérve rendesen, azaz, felismerhető növényi részekkel volt tele. Csak olyat szabad használni, ami már teljesen földszerű, legfeljebb elvétve egy-két nehezebben lebomló szárral.
Teleltetni hűvös és nagyon világos helyen kell. Szobában nem húzza sokáig.
Nem folyamatosan nő, hanem kora tavasszal megindul, a nagyobbak virágzanak is, aztán év közben is kampányszerűen kezd nőni. A maradék időben pedig semmit nem mozdul.
Értem
Köszönöm szépen a segítséget!☺️
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!