Borostyán fásdugványozása mikor ajánlott? Tavasszal vagy ősszel jobb az esélye az eredésre?
Tereprendezés miatt el kell bontanunk egy nagyon randa zöld drótkerítést, amit anno befuttattam borostyánnal. A drótháló kuka, de a rajta lévő, léggyökeres indákat szeretném megmenteni. Azt vágom, h 20-25cm hosszú darabokra vágva kell eldugványozni, na, de mikor? Fagyok után, tavasszal, vagy ősszel jobbak az esélyei?
Illetve cserében erősödjenek-gyökeresedjenek, vagy mehet rögtön szabad földbe, a végleges helyére? (Anno a komposztból túrtam ki ismerősnél, szép gyökere volt, amikor elhoztam, nem én gyökereztettem)
A töveket nem tudod átültetni? Vagy kevés? Az ilyen befuttatott kerítések alján százával szoktak lenni legyökeresedett hajtások.
Gyökereztetni amúgy tavasszal jó, még kihajtás előtt. Télen, a hideg földben nem nőnek gyökerek. Még ha túl is éli a hajtás, de nem tesz neki jót, hogy ott senyved hónapokig gyökér nélkül.
Lehet egyből a végleges helyre dugványozni. Az öntözésre oda kell figyelni. Nem naponta, csak ha már a talaj mélyebb része is szikkad.
Ültessed el így és a hosszú hajtások is legyenek a föld alatt.
Hamarosan gyökeret eresztenek, akkor szétvághatod és szét is ültetheted őket.
De majd csak ha már jó idő lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!