Ilyen esetben lehet valamit csinálni a szomszéd fáival?
A kerítéstől kb fél méterre egy sor hatalmas, gondozatlan (nincs vágva semennyire kb) tuja van. Nem is igazán érdekelne, mert legalább valamennyire 'belátás gátló' funkciót is elláthatna akár, ellenben mivel nekünk éppen ott van a kocsibeállónk, így az autók rendszerint tiszta koszok, a tujáról minden is rájuk esik, madár sz*r, illetve állandóan tele van pókhálóval a kocsinak az az oldala, néha már beszállni sincs kedvem, mert minimum 6 pókhálóba belemegyek. (Nem, nem tudok máshova állni, 1 bejárónk van sajnos, és annak a mentél kb végig van a tuja). Teljesen átlóg már hozzánk, tavaly vagdostunk belőle jócskán, mert jóformán a kocsihoz sem fértünk oda.
Van egy másik hatalmas fa is a tuják mögött, arról is hullik most valami kegyetlenül, így a másik probléma a kocsik mellett az, hogy a teraszunk is rendszerint egy adta retek, hiába söprögetek napi többször. Baromi bosszantó, teljesen igénytelennek néz így ki minden.
Ezzel ilyenkor lehet valamit kezdeni?
Sajnos nem igazán 'partner' szomszédok, így hiába szólnánk is, nem csinálnának ezzel (sem) semmit, így ez nem járható út.
A tuját 50 cm re szabad már ültetni a megyétől.
Átnyúló ágakat levágni csak szomszéd engedélyével szabad .
11! Pont ezt nem tudtam, hogy én önkényesen nekiállhatok-e egy nagyobb nyírbálásnak így, hogy nem a miénk :/
Tavaly minimálisat vágtunk, szerintem észre sem vette
1. Szerintem ez érdekel téged: a szomszédjogi törvény értelmében csak akkor vághatod le az átnyúló ágat, ha előzőleg bizonyíthatóan (pl. ajánlott levélben vagy szóban tanúk által látva) felszólítottad, hogy vágja le ő. Ha a felszólításod ellenére nem vágja le, akkor te levághatod, a telekhatár vonalában. (Lehet, hogy nem is érdekli, de ha bizonyítható a felszólítás, akkor utólag se tud bepanaszolni növénykárosítás címén.) Még további szabályok a témában:
2. Nézd meg, a lakóhelyeden életben lévő Helyi Építési Szabályzat megszab-e telekhatártól való ültetési távolságot. (Országos rendelet nincs, csak sok településen ez a helyi rendelet.) Ha van szabály, és ő ennél közelebb ültette a tujáit, akkor megfenyegetheted, hogy kivágatod, ha nem tartja rendben.
A HÉSZ gyakran arról is ír, hogy a sövény nem érhet hozzá a kerítéshez, tehát ott annyi helynek lennie kell, hogy oda a gazdája bemenjen nyírni.
3. A szomszéd telekről áthulló levelek ellen tenni semmit nem lehet. Ezt most fejből nem vágom, hogy melyik rendeletben vagy törvényben van, de valamelyikben benne van.
Nekem az egyik szomszédnál szintén kb fél méterre van a tujasor a kerítésemtől, bár nem a kocsibeálló mellett, a másik pedig kb egy méterre ülteti a fákat a telekhatártól, úgy hogy az én kertemet árnyékolja, ne az övét. Ez jobban zavar. Mind a fák, mind a tujasor átnő/lóg hozzám.
Mind a kettőnél ugyanúgy jártam el. Közöltem velük, hogy levágom az átlógó ágakat, hacsak nem ő akarja csinálni. A tujás megköszönte, hogy nem neki kell, a másik meg mondta, hogy ja, persze. Én egy olyan hülye vagyok aki örül a zöldhulladéknak, mert sovány a talaj, úgyhogy ez is meg volt.
17
Az lehet, de a szomszéd ezt feltehetőleg nem tudja... :)
A kérdező se akarja ténylegesen kivágatni, azt hiszem.
És ha nem is vágatják ki, de az biztos, hogy a jegyző - birtokvédelmi beadványt követően - fel fog lépni az ügyben, az átlógás megszüntetésére. (Legalábbis, kötelessége lenne a jegyzőnek, de ismerem annyira a helyzetet, hogy sok jegyző szereti elkerülni a konfliktushelyzeteket, és inkább ad valami semmitmondó választ.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!