Mivel permetezitek a hagymát hagymalégy ellen, ha zöldhagymaként is fogyasztjátok?
Pedig jelen kell lenni a növényvédősnek az I. kategóriájú szer felhasználásakor. Nem magának kell permetezni, csak jelen lenni, mert ő minősül felhasználónak.
"Az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek forgalmazására, megvásárlására és felhasználására kizárólag felsőfokú növényvédelmi szakképesítéssel és I. forgalmi kategóriájú hatályos engedéllyel rendelkező személy jogosult.
Mind saját célú felhasználásra, mind szolgáltatási tevékenységre, továbbá minden, ezekkel összefüggő tevékenységre (vásárlás, szállítás, raktározás) csak akkor kerülhet sor, ha az előbb említett feltételek mellett a tevékenységet végző személy tagja a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának."
Én, hogy jobban belelátok az internetnek köszönhetően a növényvédelem bonyolultságába, meg vagyok rémülve, hogy mit művelünk mi itt szomszédságosan. Nem csak a szerekre kéne figyelni, hanem azok megfelelő kijuttatására, megfelelő időben. A legtöbb szer megelőzésre való. A szomszédjaimnál a mindent bele dívik, aztán valamelyik csak hat. Persze ez sem igaz, mert van ami a másik szert hatástalanítja. Jól szemlélteti ezt a számokkal való kifejezése a dolognak. 1+1 = 0; 1+1 = 2; 1+1 = 3
Hogy ez milyen szereknél érvényesül, arra nem találtam példát. Hogy a legtöbb szernél a teljes lefedettség biztosít védelmet, hogy megfelelően porlasztva kéne kijuttatni, optimális hőmérsékleten. Hát én ennek nem tudok megfelelni, hiába is próbálkozom. Nem úgy zajlik a növénytermesztés, ahogy még 20 éve is zajlott, és egyre problémásabb lesz. Kezd elmenni a kedvem az egésztől.
Hát ezért nem sok kontakt szert használok én, a kijuttatási problémák miatt. Mert hiába van motoros gépem, de szeles időben a magas fák tetejét lehetetlen tökéletes fedéssel permetezni. Szél meg mindig van tavasszal. De amikor ráérek permetezni, akkor főleg...
Viszont a felszívódó szerek a levélnek, virágnak azt az oldalát is védik, amit nem ért a permet. Még a transzlamináris szerek is jók arra, hogy ha pl. a levél egyik oldala le volt szórva, akkor a másik oldalon szívogató atka elpusztul.
De azért még a kontakt szer is tesz annyit, hogy a gomba számára élhetetlen környezetet teremt, és ha szabadon is marad egy támadható felület, a gomba oda már kisebb eséllyel fog eljutni, mint ha a teljes fa védtelen lenne.
A porlasztás az megoldható azért, az optimális hőmérséklet meg csak annyit jelent, hogy egyes szerek nem hatnak fagypont közelében, mások meg leégetik a leveleket 30 fokban. De ilyesmire nem olyan nehéz odafigyelni.
Keverhetőségnél az 1+1=0 azt jelenti, hogy nem keverhető szerekről van szó. Pl. a rezek meg az olajos szerek kicsapják egymást, egy rakás trutymó lesz a permetező alján, felette meg egy kis piszkos víz. Néhány alapdolgot meg kell tanulni, utána nagy baj már nem lehet. Vagy kétséges esetben külön permetezel, pár óra eltéréssel. Vannak jó cikkek a témában.
Nem bíztam a Vertimecben, ami transzlamináris, nem is hatott igazán a szélesatkára. Nekem a levelek fonákja mindig száraz. Jobb permetezővel se tudtam beborítani.
Ha az 1+1 azt jelenti, amit írsz, mit jelent az 1+1 = 3
Mely szerek azok, amiknek a keverése ennyire kívánatos, mert erről nem szól a fáma.
Köszönöm!
Várom a hagyma sárgulását, aztán a guta üt meg, mert ilyen alkalmas dughagyma még nem volt a kezemben. Előírás szerinti. És nem permeteztem meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!