Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mivel permetezitek a hagymát...

Mivel permetezitek a hagymát hagymalégy ellen, ha zöldhagymaként is fogyasztjátok?

Figyelt kérdés
Azt olvasom, hogy tilos a zöldhagymát permetezni. Aztán vagy lesz, vagy nem lesz belőle semmi!?

#hagymalégy
2022. máj. 1. 16:12
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
30%
Mellé ültetek sárgarépát - egy sor hagyma, egy sor répa - így nem megy oda a hagymalégy, soha nem kell permezetni. (Eleve amit zölden eszek, azt nem permetezném soha, elég kockázatos lehet)
2022. máj. 1. 16:56
 2/16 A kérdező kommentje:
Erről már lekéstem. Kontakt szerrel se tanácsos vajon?
2022. máj. 1. 17:16
 3/16 anonim ***** válasza:
63%
nem
2022. máj. 1. 18:15
 4/16 anonim ***** válasza:
88%

A gazda boltokban lehet venni 5 napos szereket.

A piacosokat talán nem permetezik .Minden árus azt mondja,még a salátára is,nem használ semmilyen szert sem. A szomszédom egykor az uborkára mondta ,

eladásra megy,nem evésre .Permetezte,másnap meg a piacra vitte.

2022. máj. 1. 19:24
 5/16 anonim ***** válasza:
75%

Ez urban legend, hogy a hagymalégy nem támad, ha répa van mellette. Úgy hat, mint a fokhagyma a vámpírok ellen: ha hiszel benne, akkor azért nem támadtak meg. Ha nem hiszel benne, akkor meg azért, mert vámpírok nem léteznek.

A hagymalégy ellen is csak ott hat a répa, ahol nincs hagymalégy.

Utána lehet nézni: a hagymalégy vizuálisan is keresi a hagymát. Ezért lehet ragacsos lappal megfogni, pedig annak aztán egyáltalán nincs hagymaszaga, se hagymának nem néz ki. Csupán csak a szín elegendő a légynek megnézni, hogy mi is az.

A riasztó szagú növények is csak saját magukról riasztanak el olyan kártevőket, amik egyébként se ennék meg őket. Pl. a levendulának az a híre, hogy az aztán rettentő riasztó. Én meg itthon a levendulával szó szerint összeérő rózsa, csillagfürt, paw-paw növényeken 3 különböző kártevőt figyeltem meg egyszerre.

Kérdező: ne az érdekeljen, hogy egy rovarölő szer felszívódó-e vagy kontakt, hanem hogy hány nap az ÉVI-je. Ha az lejárt, akkor meg a szermaradék csak annyi lehet, hogy ha minden egyes nap megeszel ezer szár zöldhagymát, akkor 30 év után rákos lehetsz tőle. Vagy valami mástól, mert azt már ki tudja rábizonyítani... (De lehet, hogy keveset mondtam, és inkább napi tízezer szálat kellene megenni.) A növényvédő szereknél ilyenek az arányok.

Kontakt szerből ott van pl. a Deltam (ugyanaz, mint a Decis). Annak 7 nap az ÉVI-je. De még ennek sincs jelentősége, ha csak a hagyma fehér részét eszed meg, mert arról meg úgyis lehúzod azt a réteget, amire ráment a permet. Csak a zöldje esetében kell kivárni a 7 napot.

[link]

Ha hagymát permetezel, akkor tapadásfokozóból a szokásos adag háromszorosát tedd bele, mert a viaszos levelekről lepereg a víz.

Most már ugyan lehet, hogy elkéstél. A népi megfigyelés szerint akkor kell permetezni, amikor virágzik a cseresznye, az meg mostanra nagyjából le is hullajtotta a szirmait. Lehet persze, hogy ez nem jött össze idén ennyire pontosan, de a lehetősége megvan. Én ha idén is permeteztem volna, akkor vagy 7-10 napja tettem volna.

Amúgy, hagymalegyes szokott lenni a hagymád?

Ha nincs áttelelő hagymád, és nem ültetsz saját termesztésű hagymát (a szomszédok dettó), akkor nem kell védekezni, mert nem lesz hagymalégy. Még ha ültetsz a hagyma mellé répát, akkor se lesz...

2022. máj. 1. 19:32
 6/16 A kérdező kommentje:
Hát ez az. Aztán ragaszkodnak a piacon vásárolthoz, pláne a jobb módúak. Egyre inkább nagyüzemben kéne termeszteni, felsőfokú végzettségű növényvédelmi szakemberek felügyelete mellett, mert ami a kistermelőktől kikerül, katasztrofális.
2022. máj. 1. 19:32
 7/16 A kérdező kommentje:
Május elejét írják a védekezés szükségességének. Az idén pláne nem tehető ez korábbra - gondolom én. Örökös hagymám van, ami kb. semmire nem való. Likvidálom. :)
2022. máj. 1. 19:39
 8/16 anonim ***** válasza:

Ja, csak ha minden bokor uborka mellett ellenőr állna, akkor egy darab uborkára lenne elég a napi kereseted...

Én őstermelő vagyok, és odafigyelek a lejárati időkre.

Nem beszélve arról, hogy én csak akkor permetezek, ha muszáj. A nagytermelő meg akkor, ha letelt a 10 nap az utolsó permetezés óta.

Amúgy meg eléggé rémtörténeteket hallottam arról, hogy a növényorvosok nem igazán foglalkoznak semmivel, az I. kategóriás szereket is csak úgy felügyelet nélkül engedik használni a 8 általánost végzett alkalmazottaknak, ahelyett, hogy felügyelnék a permetezést, ahogy kellene nekik.

2022. máj. 1. 19:42
 9/16 anonim ***** válasza:

Mit kellene felügyelni egy I. kategóriás szernél?

Fizikailag is képtelenség lenne. Mintha azt mondanám, hogy a háziorvos legyen ott minden betege mellett, amikor eszik.

Hagymalégyről meg annyit, hogy ha valaki éhen akar halni, akkor is enni fog az asztalról, ha azon van egy kupac szar.

2022. máj. 1. 20:43
 10/16 A kérdező kommentje:
Reménytelen ez az egész növényvédelmi hozzáállás. Szigorúbbra kéne venni az ellenőrzéseket, vagy siránkozhatunk a rengeteg emésztőszervi daganat, meg egyéb nyavalyák miatt.
2022. máj. 1. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!