Görögdinnye ültetés, de hogyan?
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kapni a görögdinnye ültetésével kapcsolatban.
Tavasszal ültettem már a kertbe magról, de sajnos szeptember végére csak 0,5-1 kilós dinnyék lettek belőle, pedig az átlag súlya 10-12 kg. Hiába öntöztem rendszeresen, és a telek elhelyezkedése is olyan, hogy nyáron reggel 8-9 órától egészen napnyugtáig süti a nap, tehát nagyon kevés árnyékos hely van. Arra gondoltam, hogy most márciusba lehetőleg minél előbb el ültetném a magokat a lakásba, cserépben és majd csak május környékén ültetem ki. Nem tudom, hogy hogyan kellene elültetnem. Hány magot ültessek egy cserépbe? milyen földet használjak? milyen időközönként öntözzem a házba? A lakás hőmérséklete kb 18-21 fok az előszobába, ahol elültetném. A hőmérséklet elméletileg elegendő a csírázáshoz. Használjak valami tápanyagot? marha trágya? esetleg valami adalékanyag? a csepegtető már megvan, úgy hogy ha kiültetem, akkor folyamatosan kapja a vizet. Ebben kérném a segítségeteket.
Köszönöm szépen!
Fél colos slaggal is meg lehet oldani. Kis vízmennyiséget az is oda tud juttatni.
Cserépbe ne ültess dinnyemagot. Fóliasátor nélkül nem lesz belőle semmi.
A dinnye nemcsak a mérsékelt fényt nem bírja, hanem a szétültetést se. Egyetlen növényt nevelhetsz egy fél literes cserépben. Ha van mag bőven, tehetsz kettőt, a biztonság kedvéért, de kelés után az egyiket ki kell húzni, vagy még inkább ollóval elvágni, hogy ne sérüljön a másik gyökere a kihúzástól. Fólia nélkül persze értelmetlen, de csináld, ha saját tapasztalatra vágysz.
Hát, a palántanevelés megfelelő hely nélkül felesleges.
Ha nem tudsz korlátlanul öntözni, akkor meg a palántázás is felesleges, mert a dinnye, mint általában a kabakosok, nem szereti az átültetést, csak rengeteg vízzel lehet rávenni, hogy beinduljon. Ha nem profi módon neveled, akkor helybe vetéssel sokkal erősebb növényed lesz. Egy hátránya van, ugye, a későbbi termés.
De hát kipróbálhatod így is, úgy is, jövőre már tapasztaltabb leszel.
Érdekes, azt hittem, már mindenhol palántázzák a profik. Ez nálatok melyik termőterület?
Én egy hevesi dinnyetermelő faluban dolgozom, többek közt 3 dinnyés kollégám volt, és mivel én is őstermelő vagyok, sokat beszélgettünk a témáról.
Itt évtizedek óta mindenki gyepkockás palántát ültet. (Ill. mostanában már van tápkockás is.) Fóliaalagút itt is létezik, az extrakorán kiültetett palántákat védik így lebomló fátyolfóliával.
Magról csak pótlásnak használnak.
Dédnagyapám dinnyés volt a két háború közt, akkoriban még természetesen ő is magról ültette. Gyűjtötte a tyúxart, és minden tő mellé tett a földbe egy marékkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!