Mi lehet az oka annak,hogy sokan belefáradnak a kertbe ? (zöldség termesztésbe). A legtöbben az időjárás miatt mondanak le róla ? (klímaváltozás)
Az aszály még kezelhető, locsolni lehet. De régen nem fagyott el vagy rohadt ki MINDEN. ÉVBEN. a termés. (Mint írtam, nagyszüleim 60+ éve a saját kertjükön tapasztalják, régen több minden megmaradt. Az aszály őket sose zavarta, van kútjuk, lehet locsolni bőven.)
11
Mostanában alig van év, a fagyzugok kivételével, amikor kárt tenne a késői fagy. Most volt 2, de ennyi, az előző 30 évben nem volt 5-nél több. Régen legalább minden második évben volt ilyen, innen is ered az egésznek az elnevezése. Az utolsó fagyosszent Orbán (tehát már a név is egy kártékony személyt jelöl :), május 25. Az utóbbi fél évszázadban nem nagyon volt példa ilyen késői országos fagyra. Régen viszont olyan gyakori volt, hogy még néphagyomány is szól róla, mint látható.
Csak mivel sokáig szinte egyáltalán nem voltak késői fagyok normál vidékeken, az emberek rászoktak, hogy mindent extra korán ültessenek. Ezért gyakori az elfagyás. Ha később fognának neki, úgy, mint mondjuk 1990-ben, akkor nem okozna kárt a késői fagy.
Nálam nem szokott kirothadni semmi. Az vagy gondozási hiba (hozzá nem értés) lehet, vagy olyan kártevő, ami ellen nem védekeznek megfelelően (hozzá nem értés).
Az öregek hajlamosak csak a szépre emlékezni, ezt ne vedd készpénznek. Nagyanyám már a '70-es években is a hülye időjárásra panaszkodott állandóan, mert amikor fiatal volt, még nem voltak hőségek, fagyok, szélviharok, hóviharok, stb. :)
Akkor mi lakunk fagyzugban. Júniusban még simán 3-4 fokok vannak hajnalban. ¯\_(ツ)_/¯
A kertben kialakuló fél méteres belvízen, dagonyás lápon nem tudom mi a hozzá nem értés. Biztos segítene a helyzeten egy talajcsere 5 méter mélységig, de vajon mennyire reális?
Az alkalmatlan helyek nem időjárásfüggők. Azt nem is állítottam, hogy bármit lehet bárhol termelni. De azért az ország legtöbb kertje alkalmas valamilyen szinten a termelésre.
A hozzá nem értés legfeljebb annyi, hogy nem a megfelelő növényekkel próbálkozol. Mindenhol lehet valamit termelni, csak esetleg nem azt, amire szükséged van...
Ezek szerint mi is fagyzugban élünk. Évek óta elfagy minden fánk.
Egyébként én vállalom, hogy nem értünk hozzá. Szerettünk volna egy kis konyhakertet, a gyümölcsfákat "örököltük". Metszeni a szomszéd bácsi segítségét kértük évekig, tőle tanultuk el mit mikor hogyan kell metszeni, mivel érdemes permetezni, stb. Ő is keserűen meséli évek óta minden kései fagynál, hogy "ebből megint nem lesz semmi".
Mi feladtuk. Rengeteg időt, energiát és pénzt feccöltünk bele és nem igazán hozta meg a kívánt eredményt. Nyilván benne van, hogy a tudatlanságunk miatt, de nem igazán vagyok az infóval kisegítve. Mi nem éreztük úgy, hogy érne ennél többet a dolog.
Meguntam, hogy mindig a kert áll az első helyen. Ha elutazunk hétvégére, vagy nyaralni, akkor kérjünk meg valakit, hogy jöjjön locsolni, az nem jön, vagy korán jön, vagy nem annyit locsol... Építettünk ki csepegtető rendszert, akkor ima, hogy ne legyen baja annak, vagy a kút szivattyúnak, ne vesszen kárba minden néhány nap miatt. Mielőtt elmegyünk legyen rendbe téve, hogy pár napig el legyen magában, pár nappal később lehet kezdeni megint. Szóval én belefáradtam és nekünk belefektetett idő/pénz tekintetében nem érte meg. Inkább elmegyünk a piacra és megvesszük a kis portékánkat, a szabadidőnket meg eltöltjük mással, ez van.
Amíg hobbinak fogja fel az ember, addig hajlandó foglalkozni vele, tanulni, menni utána a dolgoknak. Ha nyűg és nincs rákényszerülve az ember, akkor már csak nyűg.
Most az utóbbi két évben nagyjából mindenhol "dolgoztak" a fagyosszentek. De úgy általában csak a fagyzugokban fordul elő gyakrabban késői fagy, az utóbbi évtizedekben.
Oké, az egy elfogadható indok, hogy az ember nem szereti, nem akarja csinálni a kertet, lusta vele dolgozni, stb. Ezt el lehet mondani, meg lehet érteni, nincs vele semmi probléma, nem vagyunk egyformák.
Csak az egy észveszejtő baromság, hogy nem éri meg.
Mint le lett írva, csak akkor nem éri meg, ha valaki nem hozzáértéssel csinálja, és felesleges, értelmetlen dolgokkal kínlódik, a szükséges munkákat meg nem végzi el. Pl. kötött talajon felesleges naponta öntözni, írták itt egyesek a nyáron, hogy naponta öntöztek, mert hát a felszín száraz volt. Csak hát ugye, a gyökerek nem a felszínen vannak. Én eladásra is termelek, és pl. a fő terménynek számító hagymákat egyáltalán nem szoktam öntözni, a többi dolgot meg normál években 5-10 alkalommal öntözöm, és ez elég is. Megvan mellette a talajművelés, ami nem engedi kiszáradni a gyökérszintet, kész.
Ilyen alapon lehet azt mondani, hogy a szobát meg az ajtókat-ablakokat nem érdemes saját kezűleg lefesteni, mert jön a festő, és 100 E Ft-ért rendbe tesz egy szobát. Na igen, de ha mi festjük magunk, akkor nem kell kiadni ezt a pénzt. Persze, ez is csak akkor igaz, ha értünk a dolgokhoz valamilyen mértékben, mert ha hullámos lesz a glettelés, foltos a festés, akkor ebből sincs sikerélményünk, és hiába kínlódtunk napokat, mégis kell hívni azt a festőt. Ugyanaz, mint a kert esetében.
Ha alkalmatlan hely, akkor 40 éve még miért nem volt az?
Oké, tudom, mindenki költöztesse jobb helyre magát meg a teljes gazdaságát - ez hasonlóan életszerű mint a teljes talajcsere.
Most te akarod megmagyarázni, hogy 80+ éves, tősgyökeres "parasztemberek" nem értenek hozzá? Vicces vagy. :DDDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!