Hogyan cefrézzek sok (500 kg) almát és kevés (50 kg) barackot? Együtt lehet? Mire kell figyelni?
Együtt is lehet, de a barackpálinka kétszer annyit ér, azt érdemes lenne külön. Felesben még barackízű lesz, de ilyen arányban már nem. Ha van kisebb, mondjuk, 60 l-es hordód, vagy tudsz kölcsönkérni, az jó.
Van, aki kimagozza, de én soha nem szórakozok vele. Mire kiforr, a mag leül az aljára, le lehet önteni róla, aztán az öblítővíz után alig marad benne valami hasznos anyag. Cián a főzéskor oldódik ki, addig nem nagyon. Én csak belerakom a 60 l-esbe, egy fával megdömöckölöm, hogy megtörjön valamennyire, és ennyi. Két nap múlva megismétlem, akkorra már forr. Valamikor teszek hozzá egy kiló cukrot, aztán mikor a zajos erjedésnek vége, akkor fúrógépbe fogott keverővel megkeverem, ezzel a darabokat szétütöm, és újra forrni kezd. Még egy hét ilyen melegben, és lehet főzni.
Az almát ágdarálóval ledarálom, hordóba rakom, minden vödör után teszek rá egy réteg cukrot, mázsánként 2 kg-ot. Az almára meg a birsre szoktam tenni borászboltokban kapható élesztőt, vízben feloldva, mert nehezebben indulnak meg. De érett almánál ez nem feltétlenül kell. Ha végeztem, a fával ezt is megnyomkodom, az keveri is a cukrot, meg levegőtleníti a cefrét. Innentől ugyanaz a menetrend, mint a baracknál. Azzal a különbséggel, hogy amikor a főerjedés vége felé van, teszek hozzá pektinbontó enzimet, amitől több és jobb lesz a pálinka, kevesebb lesz benne a metilalkohol is.
Arra figyelj, hogy minél több legyen az adott edényben, csak annyival legyen a teteje alatt, hogy ki ne fusson. Ha mondjuk csak negyedig van az edényben, akkor az erjedés csendesedése után nyomj a felszínére egy nejlont, ami elzárja az oxigéntől Minél kevesebbet nyitogasd, mert az első időszak után már a megromlást kockáztatod. A zajos erjedés alatt rögtön képződik újabb védő CO2 a felszínén, de utána már, a lassú erjedés alatt, ez lassabb folyamat, ilyenkor meg tud romlani, főleg, ha nincs tele az edény. Egy-két keveréshez felbonthatod, de ezeken kívül legyen lezárva. Természetesen, csak úgy, hogy ne keletkezzen nyomás a hordóban, nehogy szétrepedjen...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!