Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan cefrézzek sok (500 kg)...

Hogyan cefrézzek sok (500 kg) almát és kevés (50 kg) barackot? Együtt lehet? Mire kell figyelni?

Figyelt kérdés
2021. júl. 18. 13:23
 1/3 mindentudó99 ***** válasza:
Inkább külön mert a barack jóval hamarabb kiforr. Ötven kiló barackot kimagozod teszel hozzá.50 gramm citromsavat feloldva. Két kiló cukrot is elbír feloldva probléma nélkül. Plusz fél csomag borélesztő megkelesztve belekeverve. Az almába sav nem kell de le kell darálni én cukorrépa vágóval szoktam.
2021. júl. 18. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Együtt is lehet, de a barackpálinka kétszer annyit ér, azt érdemes lenne külön. Felesben még barackízű lesz, de ilyen arányban már nem. Ha van kisebb, mondjuk, 60 l-es hordód, vagy tudsz kölcsönkérni, az jó.

Van, aki kimagozza, de én soha nem szórakozok vele. Mire kiforr, a mag leül az aljára, le lehet önteni róla, aztán az öblítővíz után alig marad benne valami hasznos anyag. Cián a főzéskor oldódik ki, addig nem nagyon. Én csak belerakom a 60 l-esbe, egy fával megdömöckölöm, hogy megtörjön valamennyire, és ennyi. Két nap múlva megismétlem, akkorra már forr. Valamikor teszek hozzá egy kiló cukrot, aztán mikor a zajos erjedésnek vége, akkor fúrógépbe fogott keverővel megkeverem, ezzel a darabokat szétütöm, és újra forrni kezd. Még egy hét ilyen melegben, és lehet főzni.

Az almát ágdarálóval ledarálom, hordóba rakom, minden vödör után teszek rá egy réteg cukrot, mázsánként 2 kg-ot. Az almára meg a birsre szoktam tenni borászboltokban kapható élesztőt, vízben feloldva, mert nehezebben indulnak meg. De érett almánál ez nem feltétlenül kell. Ha végeztem, a fával ezt is megnyomkodom, az keveri is a cukrot, meg levegőtleníti a cefrét. Innentől ugyanaz a menetrend, mint a baracknál. Azzal a különbséggel, hogy amikor a főerjedés vége felé van, teszek hozzá pektinbontó enzimet, amitől több és jobb lesz a pálinka, kevesebb lesz benne a metilalkohol is.

Arra figyelj, hogy minél több legyen az adott edényben, csak annyival legyen a teteje alatt, hogy ki ne fusson. Ha mondjuk csak negyedig van az edényben, akkor az erjedés csendesedése után nyomj a felszínére egy nejlont, ami elzárja az oxigéntől Minél kevesebbet nyitogasd, mert az első időszak után már a megromlást kockáztatod. A zajos erjedés alatt rögtön képződik újabb védő CO2 a felszínén, de utána már, a lassú erjedés alatt, ez lassabb folyamat, ilyenkor meg tud romlani, főleg, ha nincs tele az edény. Egy-két keveréshez felbonthatod, de ezeken kívül legyen lezárva. Természetesen, csak úgy, hogy ne keletkezzen nyomás a hordóban, nehogy szétrepedjen...

2021. júl. 18. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Ja,és vegyél 1 pálinkafőzőt, és azonnal főzd ki !!
2021. júl. 24. 01:57
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!