Ág levágásánál mire kell figyelni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Igyekezz minél "tisztább" vágást csinálni, lehetőleg minél kisebb fogú fűrésszel. Kend le fagéllel, de ha nincs az olajfesték is megteszi.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kezdjük ott, hogy milyen fa? Ha almatermésű, akkor most nem fontos lekezelni, mivel annak hidegben nincs semmi olyan fertőzése, ami sebzésen támadna. Mire meleg lesz, akkorra már beszárad a vágás, a fertőzésnek nem lesz esélye. Akkor már esetleg (beszáradás után) olajfestékkel kend le, hogy száraz fákat támadó farontó gombák se tudjanak megtelepedni rajta.
Ha viszont csonthéjas, akkor ha most vágsz le vastag ágat, akkor érdemes ilyen linkelt fagéllel lekenni. Vagy ha amúgy nem nagyon szoktál ágakat vágni, és nem akarsz venni, akkor ha van otthon rézgálic vagy hasonló réz alapú szer, azzal is lekenheted a vágást (vízzel hígítva persze), az erős sejtméreg, beszárítja a felületet. Később ezt is érdemes lefesteni. Bár az olajos festés igazából 1 év után jó, mire már eldőlt, hogy melyik rész hal el, és melyik marad élve. És akkor nem csak a vágási felületet kened, hanem még a környező elhalt részeket is. A csonthéjasokat a korhasztó taplógombák is jobban szeretik.
Ha meg dió, akkor a fűrészelést napold el diószüretig, mert most már ha levágod, akkor hónapokig fog folyni a fehéres leve, nagyon csúnya látványt nyújt.
Ha annyira vastag ág, hogy várhatóan lehasad, akkor előbb vágd el távolabb, utána csak a második vágásra a szükséges helyen.
Csonkot ne hagyj, viszont az ággyűrűt (v. ággallért), vagyis az ág tövében lévő megvastagodást ne bántsd, mert akkor fogja gyorsan benőni a kéreg a vágást.
Körtefa, de elég régi már. Ezért írtam, hogy nem szeretném, ha emiatt tönkremenne. Ha fagél és olajfesték sincsen itthon, akkor melyiket érdemesebb beszerezni? Gondolom egyik sem ad végleges védelmet és időnként újra kell kenni?
> "Bár az olajos festés igazából 1 év után jó, mire már eldőlt, hogy melyik rész hal el, és melyik marad élve."
Jól értem, a megmaradt főágak elhalhatnak, amin a vágás van?
> "Csonkot ne hagyj, viszont az ággyűrűt (v. ággallért), vagyis az ág tövében lévő megvastagodást ne bántsd, mert akkor fogja gyorsan benőni a kéreg a vágást."
Tehát a képen a 3-as vonalában kellene lefűrészelni az ágat vagy mögötte, ahol a "d" betű van? Nem teljesen egyértelmű, hogy mit akar mutatni a kép.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!