Kezdőoldal » Otthon » Kert » Glialka használata után mikor...

Glialka használata után mikor lehet a gyommentesített területet haszonnövényekkel beültetni?

Figyelt kérdés

Paradicsom, paprika, sóska petrezselyem stb. tehát élelmiszer célra.

Hiába néztem interneten, még mindig nem világos számomra ez az infó.

2021. jún. 1. 09:55
 1/8 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Ha bepermetezed a gazat hagyod egy napot felszívódni akár már a gazba is ültethetnéd. Nem okoz gondot
2021. jún. 1. 14:05
 2/8 anonim ***** válasza:

Így van, a glifozát hatását veszti, amint talajt ér.

Tehát ha csak foltkezelést végeztél, pár évelő gyom miatt, akkor ezeket elkerülve, másnap lehet ültetni bármit.

Viszont ha meglehetős gyomborítottság van a területen, akkor meg kell várni, hogy ha nem is teljesen elszáradnak a gyomok, de legalábbis erősen sárguljanak, és csak akkor megművelni a területet. (Ha nem sürgős, akkor a teljes elszáradás jobb.) Ez növénytől függ, egyszikűek és magról kelő kétszikűek esetén jó időben legfeljebb egy hét, évelő kétszikűek esetén két hét is lehet az erős sárgulás. (Ha pedig nem volt elég tömény, akkor a végső határ az örökkévalóság.)

2021. jún. 1. 19:22
 3/8 anonim ***** válasza:
Ha tarackot vagyis perjét permetezel akkor meg kell várni míg elszárad ami kb 2 hét. A további mélyen gyökerező évelő gazoknál is megkell várni ezt az időt különben nem hat próbáltam.
2021. jún. 1. 20:55
 4/8 anonim ***** válasza:
Bocsi, hogy ide írok, de itt legalább már tuti van néhány kompetens Glialka felhasználó. Nekem olyan kérdésem lenne, hogyha dísznövények melletti parajokat szeretnék lefújni, akkor ott mekkora távolságot tartsak? Vagy ha szélcsendben csinálom és figyelek rá, hogy csak a parajra menjen, akkor nem okozhat gondot mikor a gaz gyökerébe is leszívódik az anyag? Köszi ha valaki tudja!
2021. jún. 10. 09:15
 5/8 anonim ***** válasza:

Tökéletes szélcsend nem létezik, ez a glifozát-felhasználás első pontja. :) (Esetleg nyáron, 35 fokban néha van szélcsend, de olyankor meg nem szabad gyomirtózni, mert megégeti azt a felületet, amit ért, és a növény többi részébe nem szívódik fel.)

Ha hajnalban, nappal szemben permetezel (bármivel), akkor azt látod, hogy ha szélcsendnek is gondolnád, apró szemcsék keringenek össze-vissza, alig észrevehető légmozgás esetén még széllel szemben is, mert az olyat a növények megkeverik. Szóval, az a legjobb, ha egy nagyon gyenge ellenszél van, akkor a dísznövénytől akár 20 centire is lehet permetezni, úgy, hogy a dísznövény felől fújd a permetet.

Ha szélcsendnek tűnik, akkor lágyszárúaktól legalább egy métert hagyj el, de inkább többet, ha biztosra akarsz menni. Bokroktól mindenképpen elég egy méter. Ha olyan dolog, akkor le lehet takarni pár növényt (v. nagyobb növény alját), az a biztos. Vagy nagy kartont támasztani neki, a permetezés irányából.

Csak az veszélyes, ami közvetlenül megy a növényre.

A boltban ne Glialkát kérj, hanem a legolcsóbb glifozátot. Ugyanaz van vagy 20 néven, az olcsóbbak 2000 körül.

De különben parajt nem nagyon érdemes gyomirtózni, azt könnyű kiirtani, nem hajt ki gyökérről, ha talajszint alatt elvágod. Lehet, hogy több idő a dísznövényt kerülgetni meg takargatni, mint pár m2 parajt kikapálni v. rotázni.

2021. jún. 10. 18:17
 6/8 anonim ***** válasza:

Kedves 5-ös! Feledtébb hasznos a válaszod, érzékeltem is, köszönöm szépen!

Mivel nem nagy területről van szó, csak egy két decis Glialkát vettem 1.300-ért. Pedig más esetekben szoktam figyelni erre, hogy az ugyanolyan összetevőjűből nyilván a kedvezőbb árút választom, de mivel ezekhez a gyomirtókhoz nem értek, nem mertem kockáztatni, hogy esetleg másikban ugyanaz van, de kisebb koncentrációban vagy más kötésben vagy ilyesmi. Tehát az ehhez nem értésem miatt választottam ugyanazt, amivel tavaly a szomszédunk megcsinálta és utána nem is volt gond azon a részen a parajjal, de még idén is kevesebb lett azon a területen! Különben idén már vagy 4x 5x kihúzgáltam kézzel, de a mostani sok esőzés miatt mostmár meguntam.

Akkor ezek szerint ami a gyökéren keresztül felszívódik a földben az nem tud kárt okozni a mellette lévő dísznövénynek, ha annak föld feletti részét takarással védem!? Vagy lágy szárú évelő esetén azért inkább hagyjak el egy fél métert (ez úgy a 20 cm és 1m amiket írtál átlaga:)) vagy tényleg nem kell?

Bocsi és köszönöm!

2021. jún. 11. 07:28
 7/8 anonim ***** válasza:

Kapálni egyszerűbb a parajt (kicsi korban), mint kihúzgálni.

Ami felszívódik egy növény gyökérébe, az ott le is bomlik, mire a gyökér elkorhad. A glifozáttal kezelt növényt imádják amúgy a lebontó szervezetek, tápanyagforrást jelent nekik a gyomirtó, így hamarabb komposztálódik, mint ha egészséges növényt forgatunk a földbe.

A lényeg, hogy a szél ne vigye rá semmire a gyomirtót, mert egész kevés is bajt tud okozni. Ha nem is pusztul el a dísznövény, de megsárgul, és egész évben nem fejlődik rendesen. Amit letakarsz, tehát nem tudja a szél rávinni a szert, attól semennyi védőtávolságot nem kell tartani. A távolság csak abban az esetben fontos, ha a szél ráviheti.

2021. jún. 11. 18:33
 8/8 anonim ***** válasza:
Nagyon-nagyon köszönöm a kedves segítséged!!🙏
2021. jún. 11. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!