Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja lehet a Bougainvilleám...

Mi baja lehet a Bougainvilleámnak? Van aki ki szokta ültetni szabadföldbe a Mürvafürtjét?

Figyelt kérdés

[link]

Mióta kitettem bentről szélvédett helyre a teraszra csak romlik az állapota, némely levelek széle szárad, némely foltos, közben a napfény hatására elkezdtek színeződni a levelek, de összességében inkább csúnyul mint szépül. Esetleg kiültetés a szabadföldbe jót tenne? Állítólag kicsi hely kell a gyökereinek, de már évek óta gondolkodom rajta, hogy ilyenkor kiültetve szerintem kényelmesebben fejlődne de nem szeretnék még rontani az amúgy sem túl jó helyzeten csak valahogy ez a megérzésem...🤔

2021. máj. 26. 12:22
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Most látom, hogy elírtam *Murvafürtjét.
2021. máj. 26. 13:03
 2/14 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy a fotó torzít ennyire, de nekem úgy tűnik, borzasztó apró a cserép. Emiatt kiszárad a talaj fél nap alatt.

Szerintem a leveleken napégés is látható.

Egyébként minden tavasszal nagyon erősen vissza kellene vágni. Mondjuk, az ágak 90%-át eltávolítani. Mindenestől levágni a gyengéket, az erőseket meg rövidre vágni.

2021. máj. 26. 16:28
 3/14 A kérdező kommentje:
Komolyan? Szerintem pár éve mikor vettem jó pár cikket elolvastam,de ilyenre abszolút nem emlékszem, hogy vissza kellene mindig vágni!? Akkor is fog virágozni idén ha most visszavágom? Meg akkor minden évben olyan picike lesz ha mindig erőteljesen visszavágom? A cserép nem kicsi, a kép valóban torzít. Napégés szerintem is. Én is leégtem már idén pedig eddigi nem volt ilyen gondom. Bugi meg eddig benti fényhez szokott. Hiába kap keveset a teraszon szerintem az is sok volt. Köszönöm, hogy próbálsz segíteni!
2021. máj. 26. 20:02
 4/14 anonim ***** válasza:

Hát, pedig szokták írni a visszametszést, ahol értenek hozzá. Igaz, beteleléskor szokták javasolni, hogy jobban férjen, de ha nem ideális a telelőhely, pl. nálam is teljesen sötét, akkor jobbnak tartom a tavaszi metszést, mert különben télen a metszés miatt visszaszárad.

Általában azt írják, hogy felére kell metszeni, de ha felére metsszük a bokrot, akkor az ágak 90 %-a lejön, szerintem. De ha tényleg csak az ágak felét távolítod el, az is valami. Nem lesz kicsi a bokor, mert a metszés miatt akár méterhez közeli, erős, virágzó ágak jönnek rajta.

2021. máj. 27. 06:37
 5/14 A kérdező kommentje:
Hú akkor veszem a bátorságom és metszek belőle. Van két fő ága amik kb.másfél méteresek és azokat összedrótoztam kör formában (ez szembőli fotónál látszana). Épp idén gondoltam rá, hogy ha kiültetem (szerinted? Neked volt már kiültetve?), akkor ezt a kör formát kúp formára alakítanám így már jó magas lenne. Meg most is jönnek rajta új kis levelek a végeken és kezd színeződni...kicsit tartok ettől a visszametszéstől. Töltök fel még képet megmondod Te meddig metszenéd vissza?
2021. máj. 27. 06:57
 6/14 A kérdező kommentje:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Különben a cserépre visszatérve, olyan 22 cm átmérőjű és azt olvastam annó, hogy a bugi azt szereti ha szoros a gyökérnél és volt is egy kép egy óriás növényről ahhoz viszonyítva pici cserépben. Az a két leghosszabb ág amit mondtam pedig inkább az 1 méterhez van közelebb. Földje jó virágföld, csak a tetején van homok hogy lazítsa. Hát ennyi.:) Köszi minden meglátást!

2021. máj. 27. 07:34
 7/14 anonim ***** válasza:

Szoktatni szoktuk a növényeket, amikor tavasszal kitesszük, különben könnyen megégnek.

A homok a tetején nem lazítja a földet, csak akkor ha bele is kevered.😃

Metszés után fog virágozni, de a rózsaszín/narancs színű valamik nem virágok, hanem fellevelek, feltételezem, hogy ezt várod. A virágok annyira jelentéktelenek, hogy talán észre sem vetted eddig.

A murvafürt szereti a vizet, hasonlóan a leanderhez, ezért átültetheted nagyobb cserépbe, mediterrán virágföld és trágya keverékébe.

Szokatás után tűző napra vele, ott lesz igazán szép.

2021. máj. 27. 17:34
 8/14 A kérdező kommentje:

Igen azért hoztam először az árnyékosabb szélvédett teraszra, mert szoktatom. Csak a reggeli nap éri. Később napra szeretném. Tudom melyik a virága és melyik a fellevele, ez utóbbit írtam, hogy már a napfény hatására színeződik is el! A homokot meg természetesen le is dolgoztam, de sokszor javasolják más növény esetében is, hogy a tetejére tett jó minőségű virágföld is lejut öntözéssel is. Szóval a gravitáció miatt így is úgyis leszivárog valamennyi. Azért írtam, hogy évek óta megvan a Bugim, nem vagyok kezdő, de azért ennyit még egy kezdő is nyilván tud, hogy az igazi díszítő értéke ennek a virágnak a színes fellevelei...

A metszés ötletet köszi, meg akkor ezek szerint a szabadföld is jó ötletem. Remélem rendbe jön! Jó nyarat!

2021. máj. 27. 18:23
 9/14 anonim ***** válasza:

Ahogy a 7-es írja, a tetejéről nem megy le semmi. Legfeljebb a homok porszerű része.

Ha bányászott homok, nem folyami, akkor esélyes, hogy lúgos kémhatású. A neten meg savanyú földet szoktak ajánlani általában, 5,5-6 pH között. (Bár a különféle fórumokon sokan azt írják, hogy általános virágföldben tartják, ami olyan 6,5 körüli.)

Ekkora növény én kb. 28 cm-es cserépben tartanék. Az is szűknek számít ilyen méretnél.

Nekem még nem volt így összekötve, nem tudom, az alja nem fog-e felkopaszodni, mint sok más hasonló növénynek. Ezért nem is tudom, mit kellene metszeni. Nekem bokrosak szoktak lenni, így evidens, hogy a felső részeket levágom, az alsó részeket ritkítom.

Kiültetni nem szoktam, viszont a kertben tartva a lyukakon szépen le szoktak gyökeresedni, azaz, a kerti földből élnek. Ugyanaz, csak könnyebb bevinni tél elején, metszőollóval elvágom a gyökereket, amik alulról tartják.

2021. máj. 27. 19:54
 10/14 A kérdező kommentje:

Ezt a homokot a tetejére még tavaly tettem, s mint írtam bele is dolgoztam, akkor nagyon le volt tömörülve a virágföld, utána ki is hajtott bent, biztosan jót tett Neki. Csak azért írtam meg, hogy nehogy tévesen arra gyanakodjatok, hogy nem jó a földje, mert csak a homok látszik. Én mostmár mindenképp kiültetem mert tényleg évek óta erre készülök, ezt érzem.:) Utána ősszel mikor felveszem, majd az új gyökérzetnek megfelelő méretet választok, amiben kényelmesen elfér, nem szorítom, nem is hittem igazán, hogy valóban ezt szeretné, dehát írták az elvileg okosok/hozzáértők. Aztán idén lehet kiderül majd a szabadföldben, hogy igazuk volt, de mostmár mindenképp kipróbálom.

Metszés: érdemes a friss, gyenge zöld hajtásokat megvágni vagy csak a fő fás ágakból? Én még mindig félek megmetszeni.🙆 Ma kiültetem az tuti és lehet várok még egy hetet, hogy hogy alakul ezt követően.

Köszönöm szépen a segítségeket!

2021. máj. 28. 07:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!