Mi baja lehet a Bougainvilleámnak? Van aki ki szokta ültetni szabadföldbe a Mürvafürtjét?
Mióta kitettem bentről szélvédett helyre a teraszra csak romlik az állapota, némely levelek széle szárad, némely foltos, közben a napfény hatására elkezdtek színeződni a levelek, de összességében inkább csúnyul mint szépül. Esetleg kiültetés a szabadföldbe jót tenne? Állítólag kicsi hely kell a gyökereinek, de már évek óta gondolkodom rajta, hogy ilyenkor kiültetve szerintem kényelmesebben fejlődne de nem szeretnék még rontani az amúgy sem túl jó helyzeten csak valahogy ez a megérzésem...🤔
Lehet, hogy a fotó torzít ennyire, de nekem úgy tűnik, borzasztó apró a cserép. Emiatt kiszárad a talaj fél nap alatt.
Szerintem a leveleken napégés is látható.
Egyébként minden tavasszal nagyon erősen vissza kellene vágni. Mondjuk, az ágak 90%-át eltávolítani. Mindenestől levágni a gyengéket, az erőseket meg rövidre vágni.
Hát, pedig szokták írni a visszametszést, ahol értenek hozzá. Igaz, beteleléskor szokták javasolni, hogy jobban férjen, de ha nem ideális a telelőhely, pl. nálam is teljesen sötét, akkor jobbnak tartom a tavaszi metszést, mert különben télen a metszés miatt visszaszárad.
Általában azt írják, hogy felére kell metszeni, de ha felére metsszük a bokrot, akkor az ágak 90 %-a lejön, szerintem. De ha tényleg csak az ágak felét távolítod el, az is valami. Nem lesz kicsi a bokor, mert a metszés miatt akár méterhez közeli, erős, virágzó ágak jönnek rajta.
Különben a cserépre visszatérve, olyan 22 cm átmérőjű és azt olvastam annó, hogy a bugi azt szereti ha szoros a gyökérnél és volt is egy kép egy óriás növényről ahhoz viszonyítva pici cserépben. Az a két leghosszabb ág amit mondtam pedig inkább az 1 méterhez van közelebb. Földje jó virágföld, csak a tetején van homok hogy lazítsa. Hát ennyi.:) Köszi minden meglátást!
Szoktatni szoktuk a növényeket, amikor tavasszal kitesszük, különben könnyen megégnek.
A homok a tetején nem lazítja a földet, csak akkor ha bele is kevered.😃
Metszés után fog virágozni, de a rózsaszín/narancs színű valamik nem virágok, hanem fellevelek, feltételezem, hogy ezt várod. A virágok annyira jelentéktelenek, hogy talán észre sem vetted eddig.
A murvafürt szereti a vizet, hasonlóan a leanderhez, ezért átültetheted nagyobb cserépbe, mediterrán virágföld és trágya keverékébe.
Szokatás után tűző napra vele, ott lesz igazán szép.
Igen azért hoztam először az árnyékosabb szélvédett teraszra, mert szoktatom. Csak a reggeli nap éri. Később napra szeretném. Tudom melyik a virága és melyik a fellevele, ez utóbbit írtam, hogy már a napfény hatására színeződik is el! A homokot meg természetesen le is dolgoztam, de sokszor javasolják más növény esetében is, hogy a tetejére tett jó minőségű virágföld is lejut öntözéssel is. Szóval a gravitáció miatt így is úgyis leszivárog valamennyi. Azért írtam, hogy évek óta megvan a Bugim, nem vagyok kezdő, de azért ennyit még egy kezdő is nyilván tud, hogy az igazi díszítő értéke ennek a virágnak a színes fellevelei...
A metszés ötletet köszi, meg akkor ezek szerint a szabadföld is jó ötletem. Remélem rendbe jön! Jó nyarat!
Ahogy a 7-es írja, a tetejéről nem megy le semmi. Legfeljebb a homok porszerű része.
Ha bányászott homok, nem folyami, akkor esélyes, hogy lúgos kémhatású. A neten meg savanyú földet szoktak ajánlani általában, 5,5-6 pH között. (Bár a különféle fórumokon sokan azt írják, hogy általános virágföldben tartják, ami olyan 6,5 körüli.)
Ekkora növény én kb. 28 cm-es cserépben tartanék. Az is szűknek számít ilyen méretnél.
Nekem még nem volt így összekötve, nem tudom, az alja nem fog-e felkopaszodni, mint sok más hasonló növénynek. Ezért nem is tudom, mit kellene metszeni. Nekem bokrosak szoktak lenni, így evidens, hogy a felső részeket levágom, az alsó részeket ritkítom.
Kiültetni nem szoktam, viszont a kertben tartva a lyukakon szépen le szoktak gyökeresedni, azaz, a kerti földből élnek. Ugyanaz, csak könnyebb bevinni tél elején, metszőollóval elvágom a gyökereket, amik alulról tartják.
Ezt a homokot a tetejére még tavaly tettem, s mint írtam bele is dolgoztam, akkor nagyon le volt tömörülve a virágföld, utána ki is hajtott bent, biztosan jót tett Neki. Csak azért írtam meg, hogy nehogy tévesen arra gyanakodjatok, hogy nem jó a földje, mert csak a homok látszik. Én mostmár mindenképp kiültetem mert tényleg évek óta erre készülök, ezt érzem.:) Utána ősszel mikor felveszem, majd az új gyökérzetnek megfelelő méretet választok, amiben kényelmesen elfér, nem szorítom, nem is hittem igazán, hogy valóban ezt szeretné, dehát írták az elvileg okosok/hozzáértők. Aztán idén lehet kiderül majd a szabadföldben, hogy igazuk volt, de mostmár mindenképp kipróbálom.
Metszés: érdemes a friss, gyenge zöld hajtásokat megvágni vagy csak a fő fás ágakból? Én még mindig félek megmetszeni.🙆 Ma kiültetem az tuti és lehet várok még egy hetet, hogy hogy alakul ezt követően.
Köszönöm szépen a segítségeket!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!