Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy döntsem el hogy milyen...

Hogy döntsem el hogy milyen gyümölcsfákat ültessek a kertembe?

Figyelt kérdés

Olyan helyre költöztem anyagi okokból (olcsóbb ház, Pest megye szélén), ahol van egy 1500 négyzetméteres telek, ami állítólag nem is nagy, csak nekem, született panel prolinak tűnik annak...

Egy kicsi részt meg akarok hagyni annak, hogy ültethessek cukkinit meg sárgarépát, meg szeretnék pár virágot is, de a nagyját gyümölcsfákkal szeretném beültetni... Mivel semennyire nem értek a kertészkedéshez, földműveléshez és azt olvastam, hogy ezzel van a legkevesebb baj.

Csak azt nem tudom, hogy mit ültessek...

Egyáltalán melyik éri meg jobban ekkora területen? Ha csak 2-3, vagy ha csak egyfélét ültetek?

Így elsőre a dióra gondoltam amúgy, mert 12 ezerért lehet venni olyan konténeres csemetéket, melyek állítólag 2-3 év múlva termést hoznak.

Persze tudom, hogy először csak nem túl nagy mennyiségben, de azért az az elkövetkezendő évtizedben még vissza is hozhatná árát, ha megpucolom (tudom, nagy mennyiségben elég macerás) és eladom egy részét... És még szeretem is és egészséges is.

De gondolkodtam mogyoróban, törökmogyoróban, mandulában és gesztenyében is, de ezek ha minden igaz, akkor többnyire érzékenyebbek.

Viszont blogokon valamiért nagyon a barackot meg méginkább a ajánlják. Talán a pálinka miatt?

Mondjuk én azt nem akarok...

Légyszíves építő jellegű dolgokat írjatok én is tudom, hogy totál laikus vagyok és természetesen nem szeretném elhamarkodni a döntést.

(Ilyen időben szerencsére nem is tudom)

2020. dec. 1. 03:07
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Tudok a dióburok-fúrólégyről, dehát a legtöbb dolognak meg van a maga kártevője...

Az új infó, hogy a pekándiónak nincs, akkor már benne is gondolkodom.

Azt nem tudom, hogy a diót például mennyire nehéz vagy könnyű eladni, de a pucolt diót még mindig szinte arany áron adják az interneten...

Azt gondolom, hogyha dolgozok vele, akkor azért biztos akad aki megveszi és nem bagóért...

Köszönöm a Facebook csoportokat is, egyelőre nincs fiókom, de akkor majd lehet hogy csinálok...

Azzal amúgy tisztában vagyok, hogy minden élőlénnyel kell foglalkozni, így a gyümölcsfáikkal is, csak olyan növényeket nem szeretnék melyekkel már már főállásban kell foglalkozni. De az különben nem baj, ha egy időigényesebb “hobbi” lesz a dologból...

2020. dec. 1. 11:19
 12/16 mindentudó99 ***** válasza:
52%
Hát pedig sajnos annyi a kértevő ha nem permetezel nem lesz gyümölcs
2020. dec. 1. 13:26
 13/16 anonim ***** válasza:

A dió remek ötlet, de mindenképp óriás, papírhéjút válassz, sokkal könnyebb pucolni. Én is foglalkozom dióval, igaz, a mi kertünkben több évtizedes fák vannak (így vettük a házat), de csak akkor, ha van rá időd, ugyanis rendkívül időigényes felszedni, szárítani, pucolni. Megfelelő hely is kell a tárolásra, mert a rágcsálók imádják.

Az eladása kárpótol a sok munkáért, mert soha nincs elég dióm, már hirdetnem sem kell, viszik, mint a cukrot. Idén 3500 ft-ért adtam kilóját. Ja, és érdemes kiváltanod az őstermelőit, évi 800 ezer forintig adómentesen árulhatod a terményeidet, tudsz nyugtát adni a vevőknek, teljesen hivatalos.

Azért az 1500 m2 nem kevés, de való igaz, gyümölcsösnek nem nagy. Én levendulát ültetnék a helyedben, van is 40 tövem, remekül eladható a friss virág, és a morzsolt is. Ha több időm lenne az egész kertet beültetném vele, levendula olajat üttetnék belőle, aranyáron mérik. De sajnos 8 órás meló mellett nincs ennyi szabadidőm.

Pedig jóval igénytelenebb, mint a gyümölcs. Nem bántja a fagy, sőt. Idén bizonyára te is tapasztaltad, hogy még a fagyosszentek után is volt fagy, a baracknak annyi is lett.

A telepítés évében kell csak locsolni szárazság esetén heti kétszer, egyébként imádja a napsütést, nincs kártevője, nincs betegsége. Évi kétszer kell metszeni (ebből az egyik maga a szüret) Nincs romlás, a tároláshoz nem kell hűtő, sem pince.

2020. dec. 1. 15:26
 14/16 anonim ***** válasza:
84%

Azért olyan drága idén a dió, mert nincs, szinte mindenhol tönkretette a dióburok-fúrólégy. A nagybani ültetvényeken meg lehet védeni, de kiskertben hiába permetez az ember hatszor egy évben, az semmit nem ér, egyrészt a hosszú rajzási időszak miatt, másrészt meg mert a szomszédból átjönnek a nem permezett fákról.

Tavaly még 2400-ért tudtuk eladni a piacon pucolva, idén már csak annyit tudtunk összeszedni a sok rossz közül, ami a családnak kell. A szélirány miatt mondjuk keveset volt permetezve.

Egy közeli piacon péntekenként a felvásárló utánfutószámra szokta átvenni 1200-ért a fél diókat (a negyedet olcsóbban), most múltkor láttam, egy rendes zsákkal se jött össze neki.

A nagybani termelőknél hiába van elég, de az úgy szokott lenni, hogy ha mindenki a boltokra van szorulva, akkor felnyomják az árakat. Így van ez a baracknál is, hiába van olcsó import, de mivel a nép kénytelen megvenni, ha mindenhol elfagyott, ezért drágán adják a multik, és a gyümölcsárakat ők diktálják, utánuk megy minden termelő és árus.

2020. dec. 1. 16:21
 15/16 anonim ***** válasza:
A barackból és a azilvából sok olyan faj van, amelyek kevesebb gondozást igényelnek, és jó termést biztosítanak. Ez alatt azt értem hogy nem kell őket permetezni. A meggy is jó választás. Magyarországon a kivi is nagyon jól megvan. Sokan azt gondolják hogy déli gyümölcs, de ez tévedés. Olyan akár a szölő, és szintén kevés gondozást igényel. Ha bokrokat is szeretnél ültetni, akkor a ribizli egy jó megoldás. A pirossal a legegyszerűbb bánni, csak ügyelj arra hogy ne tűzze a nap. Cseresznyefákból is vannak jó fajták, de ott érdemesebb utánna nézni hogy melyek az ellenállóbak, mivel sok fajtájuk hajlamosabb a fertőzésekre, ami miatt állandóan permetezni kell. Sok ellenálló alma és körtefa is van, amelyeken szintés érdemes gondolkodni. Málnát pedig tudaz a kerítésre futtatni, a kivivel együtt, de kialakíthatsz nekik egy külön részt is. Az egres is egy igazi nyári gyümölcs, amely bokrokon nő. Ha édekel a gesztenye és a dió, érdekelhet a som és a galagonya is. Ezek is "igénytelenek" és finom gyünölcsöket hoznak. A galagonyából teát is szoktam készíteni.
2020. dec. 1. 18:43
 16/16 anonim ***** válasza:

Szerintem ne gondolkozz eladáson annyit úgysem termelsz, hogy megérje foglalkozni vele talán még a diót igen. De szerintem nem reális hogy pár éven belül terem de egy 10 év múlva már biztos teremni fog de ahhoz, hogy eleget teremjen amiből hasznod legyen kell egy jó 20 év. Akkor már inkább cseresznyét ültetnek. Ilyen területre tényleg csak azt érdemes rakni amit fel is használsz befőttnek lekvárnak stb. Én nyári almát őszi és téli álmát ültetnek ez 3 fa es júliustól novemberig lesz friss almád. A körte ugyanígy van téli körte is. Javaslom a meggyet csinalhatsz belőle egyszerűen bort is én is azt csinalom. A barack nálam nem jött be a kajszi szinte mindig lefagy az őszik pedig túl érzékenyek a betegségekre. Keress a környéken helyi jellegű régi fajta szilvakat amiket nem nagyon kell permetezni azok is jól teremnek.

Az én őszi kedvencem a birs sehol nem lehet kapni és imádom az ízét, nyersen is fogyasztható.

2020. dec. 1. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!