Miért mirabolánra oltják a kajszit? Milyen csonthéjasokat ültessek?
A vadkajszi miért nem jó?
A második kérdésem:
Tudnátok nekem a következő szempontok alapján meggyet,cseresznyét,kajszit és szilvát ajánlani?
-Ha lehet olyan alanyon legyen ami bírja a szárazságot és az agyagos talajt. Barna erdőtalaj vagy minek mondják.
-A kajszi későn virágozzon.
-Amennyire lehet legyen toleráns vagy ellenálló minél több nyavalyával
Gyanítom sokat akarok. Kezdő vagyok.Olyan sok a gyümölcs és a betegség , hogy nem tudom ezeket (még) összekombinálni.
Mindegyikből szeretnék kettő ültetni. Egy korai(bb) érésűt meg egy késeit.
Köszönöm annak aki segít. :-)
Száraz homokra a vadkajszi a jobb.
A mirabolan azért elterjedtebb, mert az extrém száraz homok kivételével minden normálisabb talajban jól teljesít, és bírja a magas talajvizet, esetenként belvizet. Ezért ritkább (de nem beszerezhetetlen) a vadkajszi alany.
Olyan fajta nincs, ami minden téren jól szerepelne, mert akkor mindenki csak azt a pár fajtát ültetné...
Ki kell választani, hogy milyen szempontok a legfontosabbak. Ha nem egy hideg völgyben laksz, akkor legfontosabb szerintem, hogy a baktériumokra és vírusokra viszonylag toleráns legyen a fajta, mert gombák ellen lehet védekezni, nagy hideg meg nem minden évben van. A nagyon nagy hideg meg úgyis mindenféle sárgabarackot visz.
Mondjuk, hidegtűrés tekintetében a Bergeront szokták ajánlani, annak legnagyobb ellensége a virágmonília (de két permetezéssel le lehet tudni, nálam még nem is fordult elő), a vírusokat állítólag nem nagyon bírja, de nálam semmi probléma nem volt ezzel, pár halvány foltot kivéve, a baktériumokkal viszont lehet gond, de az szinte minden fajtára igaz. Ez egy viszonylag késői, jobb minőségű, bőven termő fajta.
Meggyből nálam jó a Korai meteor és a Debreceni bőtermő, de ha nem piacozni akarsz vele, akkor korai fajtát nem érdemes ültetni, mert ezek befőttnek nem igaziak. (Viszont a cseresznyelégy nem károsítja őket.) Kb. az Érdi bőtermőtől kezdődnek a jobb fajták.
Ha van porzópartner, akkor valamelyik Pándy-klónt válaszd, ezeknek nincs párja.
Cseresznyében a régi Germersdorfi a felülmúlhatatlan fajta. (Az újabb klónok ugyan kicsit veszítettek az ízminőségből, viszont még így is jók, és már bőtermőbbek.)
Cseresznyére is igaz, hogy a koraiak nem sokat érnek, kb. a Bigarreau Burlat, amit már érdemes ültetni.
Szilvából vitán felül legtöbb jó tulajdonsága a Stanley-nek van, korainak meg pl. a közepesnél valamivel jobb minőségű, mindig bőtermő Cacanska lepotica.
A kiválasztott fajtáknál nézz utána az önporzásnak és porzópartnereknek, mert mind a négy csonthéjasnál előfordulnak nem önporzó fajták.
Köszönöm.
Nem hideg völgy hanem meleg,száraz domboldal.
Érdi bőtermő vagy Jubileum?
Magyar kajszi vagy Gönci arany?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!