Milyen gyümölcsfát ültessek?
A talaj eléggé homokos. Anno szőlő volt benne, ami 5-6 éve ki lett belőle szedve, azóta nincs benne semmi sem. Elhatároztam, hogy idén , de inkább jövőre , addig kész lenne a talaj, gyümölcsfákat ültetnék bele.
Melyik gyümölcsfa marad meg a homokos talajba? ( Amin gondolkodtam, az a körte, alma, szilva fa )
Így van, bármi megél benne. Ami érzékenyebb a vízhiányra (pl. alma), azt meg kicsit erősebben metszed az átlagosnál, és kész, az is szépet terem.
A homok miatt lehet, hogy tényleg kell öntözni. Főleg, ha egymás hegyére-hátára ülteted a fákat. Átlagosan 5x5 m kell, erősebben növő fáknak még több is. Nálam csak 40-50 cm termőréteg van a sárga agyag felett, öntözni nem szoktam, de mivel 5,5 m-es kötésben vannak, így elég nagy területről tudják összegyűjteni a vizet.
A gyümölcsfák gyökerei kb. kétszer olyan távolra nyúlnak a törzstől, mint az ágai. Meg lehet látni abból is, hogy öntözetlenül hol nem akar megmaradni semmi lágyszárú növény.
De, lehet két sorba. Felváltva tedd, azaz cikk-cakkban.
Attól függően elhelyezve, hogy mennyire gond, ha átnyúlik a kerítésen. Ha mondjuk utca van a kerítés egyik oldalán, füves területtel, akkor akár 1,5 m-re is lehet a kerítéstől. Ha szomszédok vannak, akkor az említett gyümölcsöket 3 m-re tedd. Ami ág majd átnyúlik, azt a kerítés felett elvágod, vagy ha nem probléma az átnyúlás, ott is hagyhatod, aztán a szomszédnak mondod, hogy szedje le, ami ott terem.
Mondjuk, az alma alanyoknak nézz utána vásárlás előtt, mert vannak olyan erős növekedésűek, amiken a 3 m kevés lesz. Meg ilyen erős növekedésű a cseresznyék és sárgabarackok többsége, ezeknél meg a fajta növekedési erélyének kell utánanézni, mert az alany az kb. sajmeggy és mirabolan lesz. Nekem van sárgabarackom, ami kb. 15 m széles...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!